menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ордер на арешт путіна прискорить процес глобальної деміфологізації росії», - Євген Магда

Виконавчий директор Інституту світової політики розповів, що означатиме цей крок Гаазького суду

Весь світ відучора обговорює рішення Міжнародного кримінального суду у Гаазіщодо видачі ордера на арешт президента росії володимира путіна та дитячої омбудсменки рф марії львової-бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації до росії українських дітей. Відтепер у 123 країнах світу, де ратифіковано Римський статут, їх можуть заарештувати та передати до Гаазького суду. Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда розповів для I-VIN.INFO, яке значення має це рішення для України, а також, як тепер лідери інших країн спілкуватимуться з лідером кремля, якого наразі звинувачують у воєнних злочинах.

«На мою думку, це рішення матиме безпрецедентні наслідки. Воно помітно прискорить процес глобальної деміфологізації Росії та підважить основи путінізму. Поясню, у чому річ: ані оточення Путіна, ані десятки мільйонів громадян рф та численні путінферштеєри у світі не могли уявити видачу ордера на арешт у справі про незаконну депортацію (читай – викрадення) дітей. Це визначення – потужний маркер, який суттєво відрізняється від звичних звинувачень у геноциді чи масових чистках. Сотні українських дітей загинули від рук рашистів, і світова спільнота це визнає. Впевнений, що кількість країн, які зможе після 17 березня 2023 року відвідати путін, суттєво скоротиться. Незалежно від того, ратифікувала чи ні країна Римський статут, за яким працює Міжнародний кримінальний суд, спілкуватися з підозрюваним у важкому кримінальному злочині захочуть одиниці», - наголошує Євген Магда.

А також підкреслює, що у глобальному сенсі ордер на арешт керівника держави, яка здійснила наймасштабнішу у ХХІ столітті агресію, за злочини, безпосередньо пов'язані з її наслідками, виглядає дуже показово.

Чимало політичних експертів припускають, що ці обставини завадять китайському президенту Сі Цзінпіну здійснити заплановану на кінець березня поїздку до москви. Втім, Євген Магда сумнівається у цьому:

«Не думаю, що рішення МКС вплине на політику КНР та прийдешній візит Сі Цзінпіна до москви. Китай не ратифікував Римський статут, тому у політичному сенсі цього рішення для Сі не існує. Він надто зацікавлений у наявності росії як молодшого партнера КНР, це тішить його самолюбство та створює економічні преференції».

Так само не буде великої кількості розривів угод про співпрацю з рф іншими країнами, припускає політичний аналітик, однак інтенсивність контактів господаря кремля з оточуючим світом впаде.

«Далеко не кожна держава, яка ратифікувала Римський статут, захоче затримувати путіна. Тут варто уникати ілюзій. Однак рішення, повторюся, щодо діючого президента ядерної держави є безпрецедентним, відтак процес деміфологізації Росії виглядає невідворотним», - запевняє Євген Магда.

До відома:

Уповноважений Верховної Рад и України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що на сьогодні відомо про депортацію до рф 16 226 дітей з території України. Але ці цифри можуть бути більшими.

У Гаазькому суді заявляють, що марія львова-бєлова публічно обговорювала з володимиром путіним, як росіяни вивозили дітей з України. Крім того, сама російська омбудсменка взяла у свою родину на виховання 15-річну дитину з Маріуполя.

Нагадаємо, Євген Магда брав участь у панельній дискусії «Війна в Україні. Що далі?» на Конгресі місцевого самоврядування. Завтра читайте на I-VIN.INFO більш детальне інтерв’ю з ним на цю тему.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: arthuss.com.ua

Читайте також