menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Органік в 2022 році – це вже не просто тренд», - Василь Мельникович про нову філософію землеробства для майбутнього України ®

28.01.2022 14:55

Останнім часом частіше з'являються проблеми неповного засвоєння внесених добрив, засоленості грунтів та втрата родючості

Родючі ґрунти — це перевага України на міжнародному аграрному ринку, однак, як довго земля може витримувати надмірне бездумне стимулювання урожайності? На цю тему І-VIN.INFO поспілкувався з Василем Мельниковичем — директором ТОВ «Майбутнє будуємо разом», віце-президентом Міжнародного агрокластеру «Дністер».

Вимоги аграрного ринку

За словами експерта, українські ґрунти за останні десятиліття дуже виснажилися незбалансованим живленням рослин. В намаганні витиснути максимум урожаю, фермери перенасичують поля хімічними препаратами. Це впливає і на якість земельних ресурсів, і на водний фонд, флору та фауну.

З 1950 року використання хімічних засобів захисту рослин зросло в 2-3 рази. Проте, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН досі фіксує світові втрати урожаю на рівні 30-34%.

«Наш аграрний ринок вимагає від угідь все більше і більше віддавати. Крім того, через нехтування правилами сівозміни, в ґрунті порушується баланс мікроелементів, через що з'являються проблеми неповного засвоєння внесених добрив, засоленості грунтів та втрата родючості», — вважає Василь Мельникович.

Універсальний підживлювач

За словами аграрія, ще наприкінці 90-х років виникло розуміння, що необхідно створити можливість ефективно поповнювати необхідний брак елементів у ґрунті та культурах. Так почалася історія органо-мінеральних добрив «Добродій».

«Ми виходили на ринок, коли було ще достатньо мало розуміння, що відбувається. Багато хто і до сьогодні не усвідомлює, для чого потрібне позакореневе живлення, що за рахунок живлення через лист можна вплинути на урожай і на якість продукції. Дослідження вчених показують, що обробка по листу та насіння може відновлювати повноцінне живлення і стимулювати рослину до засвоєння важкодоступних елементів з ґрунту», — розповідає Василь Мельникович.

Чому це важливо

Перехід на органічне землеробство — це вимога часу. Ціна на екологічно чисту продукцію висока, тож її виробництво стає цікавим для фермерів. Таким чином, встановилася унікальна можливість оздоровити наші ґрунти. Зараз українські фермери вирощують максимальні обсяги соняшнику та кукурудзи, а це означає, що наші землі задіяні переважно під ці культури. Виробники вирощують те, що вигідно продається, між тим, мало уваги звертаючи на якість ґрунтів.

Для переходу на органічне виробництво є багато вимог і в першу чергу — це вимоги до землі, до її стану, до вмісту в ній пестицидів.

«За 70 років бездумного господарювання, в землю вливалося сотнями тонн добрив, пестицидів та гербіцидів. Вони всі залишаються і переходять у продукти. І ці залишкові явища в ґрунті — на багато років. Але господарства дедалі активніше і впевненіше йдуть до органіки, готують свої землі. І я думаю, що її можна вирощувати, якщо в правильні терміни і в правильній послідовності вдаватися до сівозміни, збалансувати живлення, обмежити кількість пестицидів», — говорить Василь Степанович.

Роль держави

Василь Мельникович наголошує і на ролі держави в «оздоровленні» землеробства. На його думку, держава може законодавчо встановити вимоги до сівозміни. Також має бути земельна рента, щоб регулювати орендну плату і ставити всіх товаровиробників в однакові умови.

«Стимулювання виробника в дотриманні сівозмін можливе лише за рахунок ціни. Скажімо, держава повинна бути учасником ринку, який регулює виробництво та закуповує продукцію необхідну, наприклад, для продуктів харчування в школах і садочках. Також потрібно прискіпливо вимірювати показники хімічних елементів у продуктах, і гарно платити виробникам за якісні продукти», — вважає експерт.

Щоб поповнити грунти макро- і мікроелементами, потрібно вносити добрива. Щоб земля не страждала, Василь Мельникович радить застосовувати в технології вирощування авторську розробку ТОВ «Майбутнє Будуємо Разом» — органо-мінеральні добрива ТМ «Добродій». У їх лінійку входять препарати, які дають можливість одночасно підживлювати і захищати рослину від різних хвороб.

Сертифікація органіки

Сертифікацією органічної продукції в Україні займається близько 20 компаній. Процес починається із укладання договору із будь-якою з них. Далі — інспекція господарства. Сертифікуються всі складові виробництва: поля і луки, тваринницькі ферми, елеватори, організацію, яка займається експортом продукції, господарство в цілому.

Під час перевірки інспектори компанії:

- відбирають проби ґрунту з полів для аналізу на наявність шкідливих залишків;

- оцінюють план розміщення будівель, в яких утримуються тварини, щоб проконтролювати дотримання вимог по площі;

- фіксують інформацію про сорти вирощуваних рослин, виробників насіння, джерела його походження;

- вивчають склад мінеральних добрив, які використовує господарство;

- формують звіт про технологію вирощування рослин і тварин;

- вивчають історію поля;

- проводять вибірковий аналіз готової продукції.

Якщо показники відповідають нормам і стандартам — господарство отримує сертифікат. Його підтвердження потрібно проходити щорічно, іноді і двічі на рік.

А впізнати органічну продукцію в магазинах просто. На її упаковці є спеціальне маркування — державний логотип для органічної продукції, Євролисток, логотипи Usda Organic, JAS, Bio Suisse.

Показники імпорту

Згідно статистики за 2020 рік, Україна посіла 4 місце серед 124 країн за обсягами експорту органічної продукції до ЄС. Всього в Євросоюз було експортовано продукції на 204 млн доларів. Це — зернові та олійні культури, овочі, фрукти, мед, яйця, борошно, олія, яблучний концентрат і березовий сік.

Наразі під органічне землеробство в Україні відведено 468 тис. га. Екологічно чисту продукцію виробляють 618 операторів, з них 470 – безпосередньо органічні виробники.

«Світові показники і показники українського органічного виробництва чітко показують, що попит на здорову продукцію зростає. Екологічний підхід до господарювання, якого вимагають свідомі споживачі, стає необхідною умовою для розвитку в перспективі, – говорить директор ТОВ «Майбутнє будуємо разом» Василь Мельникович. – Органік в 2022 році – це вже не просто тренд. Це повноцінна ніша для спеціалізації агровиробників та переробних підприємств, пік розвитку якої однозначно в найближчому майбутньому».

Нагадаємо, на хвилях РадіоТакт розповіли про точне землеробство.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані агрокластером «Дністер»

Читайте також