menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Остаточно порвати з москвою закликають Онуфрія священики УПЦ МП

31.07.2023 16:15

Майже 400 священників УПЦ МП підписали відкритий лист із закликом провести Собор де має відбутися розрив з РПЦ

Суперечки щодо належності УПЦ МП до російської церкви не вщухають від початку повномасштабної війни. Після ракетного удару росії по Спасо-Ображенському кафедральному собору в Одесі майже чотириста священників УПЦ МП закликали Онуфрія провести Собор та негайно і остаточно розірвати відносини із РПЦ. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Відкритий лист до Мітрополита Онуфрія з’явився ще 23 липня. В ньому священники називають агресію росії проти України «сатанинською», закликають остаточно порвати відносини із РПЦ та налагодити міжцерковну дипломатію для отримання автокефального статусу за підтримки інших помісних церков.

«Звичайно, Українській Церкві в її автокефальному русі вкрай потрібна підтримка Автокефальних Церков світу. Тому просимо Вас зайнятися необхідною міжцерковною дипломатією на належному рівні. Не може бути мови про успішність такої справи без повернення до молитовної єдності зв Вселенським патріархом та загалом усіма Церквами, що визнали ПЦУ», - зазначається у листі.

Станом на 31 липня відкритий лист підписали вже 380 священників УПЦ МП зі всієї України.

«Взагалі-то, 27 травня 2022 року вже проводився такий Собор – у Феофанії. На ньому вже було прийняте рішення про те, щоб повністю розірвати відносини з московською патріархією і засудити дії російської влади і підтримку цих дій з боку РПЦ. Проте, дійсно, висунули пропозицію зустрітися знову, щоб резюмувати усі прийняті рішення на попередньому Соборі та обговорити подальші кроки нашої церкви», - розповідає священик УПЦ (МП), Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій.

На соборі УПЦ МП в Феофанії 27 травня 2022 відбувались суперечки між Онуфрієм і проросійським крилом УПЦ МП, зі Статуту церкви забрали абсолютно всі згадки про звʼязок з РПЦ. Але оновлений статут так і не був офіційно опублікований. Також за підсумками Собору у Феофанії, УПЦ МП не проголосила автокефалію і офіційно не проголосила про свій розрив з москвою.

«Я думаю, що на цьому Соборі, якщо він відбудеться, не приймуться якісь доленосні рішення. Скоріше, священики зберуться, щоб звірити годинники, поспілкуватися віч-на-віч та узагальнити якісь питання, пов’язані із відносинами з РПЦ, які недоопрацювали раніше. Я особисто підтримаю таку ініціативу і відвідаю цей Собор, якщо, знову ж таки, він відбудеться», - зазначає Мітрополит Варсонофій.

В Україні вже існує автокефальна церква – ПЦУ. Томос про автокефалію їй надали ще у 2019 році. Відносини між УПЦ МП та ПЦУ залишаються доволі складними, а священик Православної церкви України, протоієрей Василь вважає, що Українській православній церкві не вдасться повноцінно відділитися від москви та отримати статус самостійної церкви.

«Я сам раніше служив в УПЦ і прекрасно розумію внутрішню кухню цієї церкви. Ще я розумію, що навіть якщо на цьому Соборі приймуть якісь серйозні рішення і попросять автокефалії у москви – вона їм не дасть, а інші помісні церкви їх не визнають. Якщо вони дійсно відділяться від московського патріархату, то УПЦ опиниться в самоізоляції і стане свого роду сектою. Тому всі їхні намагання відділитися від москви та залишитися самодостатньою та визнаною церквою марні. На мою думку, єдиним вірним рішенням такого собору може бути лише приєднання до ПЦУ – до церкви, яка має Томос та офіційне і неофіційне визнання від усіх помісних Автокефалій», - вважає протоієрей Василь.

Офіційної відповіді на лист священиків УПЦ МП від Мітрополита Онуфрія наразі немає, тож поки що не відомо, які рішення приймуться на Соборі, й чи відбудеться він взагалі.

Проте, священики різних санів з різних куточків України продовжують підписувати лист та приєднуватись до прохання провести Собор.

«Ми, священнослужителі УПЦ, закликаємо Вас ініціювати негайне скликання собору УПЦ, на якому має відбутися реальне, а не ефемерне розірвання з РПЦ. Про цей факт мають бути повідомлені як Помісні Церкви, так і москва! Як Предстоятель, Ви не можете уникати серйозних рішень. В часі найважчих випробовувань ми готові підтримувати Вас до кінця, але ж дійте, не мовчіть! І зрозумійте: невдоволені, які за жодних обставин не хочуть виходити з РПЦ, будуть», - цитата з відкритого листа до Митрополита Онуфрія.

Читайте також, «Війна закінчиться тоді, коли усі українці зрозуміють, що росія – наш ворог» – священник з Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: news.church.ua, i-vin.info та фейсбук-сторінка Мітрополита Варсонофія

Читайте також