menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Отримували солодощі, грали кульками та проходили обстеження: у Вінниці діти пройшли медогляд (ФОТО)

21.04.2024 11:30

Загалом за два дні обстежили приблизно 400 дітей з сімей військовослужбовців та дітей з багатодітних родин

Партнерська публікація

Маленькі пацієнти здавали аналізи, робили УЗД, кардіограми, огляди та отримували солодкі подарунки. Такими були два дні медогляду дітей у Вінниці фахівцями Національної дитячої спеціалізованої клініки «Охматдит» МОЗ України, повідомляє I-VIN.INFO.

Ініціатор акції, член громадського об’єднання «Ми - Вінничани» Сергій Кудлаєнко розповів, що це історична подія для нашого міста, тому що лікарі приїхали сюди вперше:

«Головні в цій події – лікарі, які на всеукраїнському, європейському і світовому рівні мають вже власну репутацію. І ми чудово розуміємо ті родин, які неодноразово намагалися потрапити в «Охматдит». Основним нашим проханням було прийняти чим більше діток, щоб вони за день пройшли усіх необхідних лікарів. Тож, якщо порівнювати їхні візити у інші міста, вони побили власний рекорд. Тому що максимальна кількість дітей раніше була 150, а у Вінниці позначка сягає 200».

У перший день, 18 квітня, лікарі працювали з 9:00 до 20:00. А тривалість очікування для батьків з дітьми, щоб пройти усіх спеціалістів, складала близько півтори – дві години.

«Ми розбили навантаження на лікарів поступово: по 50 чоловік кожні дві години. З нашого колл-центру телефонували батькам і казали, на котру годину їм приходити. Більшість батьків працює, і їм було зручно відвідати лікарів після обіду. Тоді і було трішки навантаження. Але ми з цим впорались, і ні одна дитина не вийшла звідси необстеженою», – пояснює Сергій Кудлаєнко.

За словами завідуючої педіатричним відділенням №1 Ольги Мєдвєдєвої, в цьому візиті приймає велика команда лікарів. Це 25 людей, з них 14 – лікарі різних фахів, медичні сестри, лікарі-лаборанти. Були присутні лікарі всіх спеціальностей – педіатри, гематолог, гастроентеролог, отоларинголог, алерголог, офтальмолог, неврологи, психолог, гінеколог, хірурголог, ортопед.

«Діти завжди хвилюються, тому що приходять у незнайомі місця. Наш медичний персонал завжди відкритий і доброзичливий до батьків та маленьких пацієнтів. У нас працюють аніматори, волонтери, які відволікають від медичного процесу і покращують емоційний стан як батьків, так і дітей. Поки що ми чуємо тільки позитивні відгуки», – ділиться Ольга Мєдвєдєва.

Так, після реєстрації діти отримували імбирне печиво, а по завершенню обстеження – морозиво торгової марки «Рудь». А під час очікування вони мали можливість грати кульками чи розмальовувати різні картинки.

Своїми враженнями поділилась Олена, мама трьох діток (2-річна донька, 11-річний та 13-річний сини):

«Нас запросили на другий день прийому, 19 квітня. Проходили не всіх лікарів, а вибірково, тому що є деякі нюанси по здоров'ю в кожного з дітей. Вони боялися лише аналізів, але ми обійшлися без них. Взагалі, ми часто звертаємось до лікарів, особливо з середнім сином, травмпункт – його улюблене місце. Тому не можу сказати, що діти якось хвилювались. Я дуже задоволена, як мама і людина, яка має досвід відвідування різних лікарів».

Прийом дітей з сімей військовослужбовців та дітей з багатодітних родин здійснювався у Вінницькому національному медичному університеті імені Миколи Пирогова.

Завідувач кафедри фармакології Вінницького національного медуніверситету імені Миколи Пирогова Наталія Волощук додала, що вони завжди підтримують ініціативи, спрямовані на покращення здоров'я дітей:

«Наша кафедра є теоретичною. На ній знаходиться мало можливостей для клінічного дослідження. Але у нас є великий поверх, де багато кімнат, і завдяки тому, що туди завезли необхідне обладнання, ми маємо площу більше 200 метрів для всебічного і поглибленого обстеження наших діточок. І ми завжди у всіх наших спільних громадських працях співпрацюємо із волонтерами та студентським самоврядуванням, представниками студентської молоді, які допомагають у проведенні різних заходів».

На заході були присутні також співорганізатори – керівник Вінницького хабу БО БФ «МХП-Громаді» Петро Андрієць:

«Ця ініціатива розпочалась активно. Без проведення особливої реклами протягом двох днів на сайті було зареєстровано більше 350 заявок від бажаючих пройти медичне обстеження. Протягом першого дня 206 людей отримали відповідну кваліфіковану допомогу, обстеження, рекомендації для подальшого оздоровлення. Ми вже цьогоріч протестували виключно категорію для дітей з родин мобілізованих/демобілізованих, сімей загиблих. Тому визначимося з наступною категорією, і надалі приїзди лікарів будуть продовжуватися».

Довідково:

Вінниця була черговим містом, куди приїжджають фахівці Національної дитячої спеціалізованої клініки «Охматдит» МОЗ України з травня 2020 року. За цей час вони побували в Київській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Дніпровській областях. Що стосується Вінницької області, то спочатку це був Ладижин, Тульчинська, Тростянецька громади, а тепер і безпосередньо Вінниця.

Нагадаємо,волонтерський форум пройшов у вінницькому університеті.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Віктор Волос



Читайте також