menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Перемога на Євробаченні, Пулітцерівська премія та статус країни року: головні досягнення України на міжнародній арені в 2022 році

31.12.2022 18:15

Як 2022 рік «відкрив» Україну всьому світу

У 2022 році слово «Україна» стало третім найпопулярнішим запитом у пошуковій системі Google. Звісно, цікавість до України здебільшого була викликана повномасштабною війною, яку розв’язала росія, але цього року про Україну в світі згадували не лише в контексті війни. I-VIN.INFO розповідає про головні досягнення українського суспільства в цілому та окремих особистостей зокрема в 2022 році.

Країна року

Щороку британське видання The Economist відзначає цим статусом країну, яка досягла найбільшого розвитку за останній рік. В цьому році видання зробило виняток, адже у 2022 році життя більшості українців та українок лише погіршилося. Втім колектив видання вважає, що цьогоріч українці показали свої чотири ключові риси: героїзм, винахідливість, стійкість та здатність бути джерелом натхнення.

Людина року

Вслід за званням країни року, статус людини року отримав Президент України Володимир Зеленський. Цю відзнаку призначає журнал Time, який окрім президента відзначив і так званий «дух України» – за потужний опір, який українське суспільство чинить російській агресії.

Євробачення

Цього року на музичному конкурсі Євробачення-2022 Україну представляв гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania. Колектив зайняв перше місце на 66-му конкурсі і став третім переможцем від України після Руслани та Джамали.

Соліст гурту Олег Псюк прямо зі сцени фіналу Євробачення звернувся до світової спільноти із проханням допомогти оборонцям заводу «Азовсталь» у Маріуполі, які саме в той час перебували в оточенні та потерпали від щохвилинних обстрілів російських окупантів.

Пулітцерівська премія

В цьому році усіх українських журналістів та журналісток нагородили колективною Пулітцерівською премією. Українські ЗМІ отримали особливу відзнаку – Special Awards and Citations – «за мужність, витримку та відданість правдивому висвітленню під час безжального вторгнення володимира путіна в їхню країну».

Нобелівська премія

В цьому році українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод» отримала Нобелівську премію миру. Нагороду на церемонії отримала очільниця організації Олександра Матвійчук.

«Цього року оголошення премії миру чекала вся Україна. Ми розцінюємо її як визнання зусиль усього українського народу, що сміливо вистояв проти спроб зруйнувати мирний розвиток Європи», - зазначила Олександра Матвійчук піж час церемонії нагородження.

Правозахисниця Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою Нобелівської премії миру від України за часи незалежності.

Спортивні досягнення

Влітку 2022 року під час бою-реваншу український боксер Олександр Усик вдруге переміг британця Ентоні Джошуа та захистив пояси WBO, WBA, IBF і IBO в надважкій вазі.

Український стронгмен Олексій Новіков удруге став найсильнішою людиною у світі. Титул спортсмен підтвердив на турнірі The Strongman Classic 2022 у Лондоні.

Також цього року Україна перемогла на літніх Дефлімпійських іграх – змаганнях для людей із вадами слуху. Збірна України здобула 138 медалей та посіла перше місце у загальнокомандному заліку.

Заслужений майстер спорту України з Вінниці Іван Чупринко став абсолютним чемпіоном світу серед чоловіків відкритої вікової групи у ваговій категорії до 74 кг. З другої спроби спортсмен впорався з вагою у 292,5 кг. Для українця це історична перемога, адже у боротьбі за чемпіонство він переміг найтитулованішого спортсмена, представника Японії – Даікі Кодаму.

Пес Патрон

Найбільш «мімімішним» досягненням в цьому році стало нагородження пса-сапера Патрона спеціальною відзнакою Каннського кінофестивалю за зміцнення звʼязку між людством і собаками – Dogmatarian. Менш ніж за місяць повномасштабного вторгнення Патрон знешкодив близько 90 мін.

Читайте також, до рейтингу найкращих фотографій 2022 року увійшли три світлини з України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: tvoemisto.tv, bbc.com, economist.com, npr.org, life.pravda.com.ua, cnbc.com та wamu.org

Читайте також