menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Переселенці, працевлаштування та нові проєкти: які виклики долали громади Вінниччини протягом двох років війни

25.02.2024 18:15

Як в громадах покращують умови життя навіть під час повномасштабної війни

Повномасштабна війна триває вже два роки і за цей час громади Вінниччини стикнулися із безліччю викликів. Наплив переселенців, мобілізація фахових працівників та необхідність залучати нові кошти в місцеві бюджети – це далеко не повний перелік таких викликів. Проте, громадам вдається успішно вирішувати проблеми в цих сферах, розповідає I-VIN.INFO.

Нові проєкти у співпраці з бізнесом, громадськими організаціями, закордонними партнерами та державними установами

У Тростянецькій громаді протягом повномасштабної війни втілили проєкт «Вихователь безпеки» («Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі»), запровадили електронні щоденники та журнали та створили комунальне підприємство «Тростянецька комунальна аптека». В громаді відкрили радіокомпанію «Тростянець ФМ», а також Центр психологічної підтримки «Острів здоров’я» та медичний пункт тимчасового базування в селі Оляниця.

Тростянецька громада ввійшла до 50 громад України, які стали переможцями кампанії в рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» за ініціативою DECIDE Summer Clubs 2023 «Ми вдома – в Україні».

Агрономічна громада на постійній основі співпрацює з благодійними організаціями, які надають підтримку ВПО. Крім того, в рамках реалізації проєкту з Міжнародною організації з міграції «Покращення житлових умов ВПО» створили Центр денного огляду. Також в громаді проводять заходи з метою інтеграції переселенців в громаду.

У 2023 році в Барській громаді реалізували проєкт «Створення умов для відновлення і безперервності мікро та малого, в тому числі, релокованого бізнесу Жмеринської та Барської громад Вінницької області шляхом проведення інформаційно-освітніх та розвитку екосистеми з підтримки бізнесу».

Наразі в громаді реалізують проєкт «Швейна справа як складова соціально-економічного розвитку Барської ТГ». Цей проєкт направлений на популяризацію швейної професії за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції.

Протягом 2023 року Студенянська громада разом з «Центром розвитку Студенянської громади» реалізувала наступні проєкти:

«Соціальна підтримка ветеранів – потенціал розвитку Студенянської громади» за кошти Українського ветеранського фонду.

«Єдиною родиною» - проведення дитячого свята в селі Гонорівка за кошти платформи «Київський діалог» та МВС Німеччини.

У Вінницькій громаді у грудні 2022 року було створено ще один індустріальний парк «ВінІндастрі». Підписано меморандуми з ТОВ «Файєрфуд», ТОВ «Смартлайн», ТОВ «Візарді» та ТОВ «БаДМ», які повністю заповнили територію парку.

В громаді продовжується робота щодо створення інноваційної інфраструктури, необхідної для розвитку бізнесу. Втілюється проєкт інноваційно-технологічного парку «Кристал». Це перший в Україні муніципальний інноваційно-технологічний парк.

У 2023 році громада подала заявку на участь у спільному проєкті GIZ та ПРООН «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)».

Протягом серпня-грудня 2023 року у співпраці з ГО «ВІН-РЕСУРС», Центром екологічних ініціатив «Екодія» за фінансування федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини реалізували проєкт «Просування зеленого курсу Вінниці через інтерактивні заходи для молоді».

Працевлаштовані мешканці громад та дефіцит кадрів

У Вінницькій громаді в 2022 році було працевлаштовано 2254 мешканця, а в 2023 році – 2270.

Станом на лютий 2024 року в громаді найбільш затребуваними є фахівці за професіями: продавець-консультант, водій, медсестра, кухар, бухгалтер, слюсар з механоскладальних робіт, вихователь в дитячому садочку, швачка та оператор поштового зв’язку.

Протягом 2022-2023 років у виконавчі органи Вінницької міської ради працевлаштували 204 людини.

За два роки повномасштабної війни в Студенянській громаді працевлаштувались 80 осіб. Найбільш актуальними в громаді є професії психолога та вчителя англійської мови. Відкриті вакансії – слюсар аварійно-відновлювальних робіт, робітник з благоустрою, машиніст екскаватора та водій.

Протягом останніх двох років в Барській ТГ працевлаштовано 923 мешканці громади. У Барській громаді найбільше потребують наступних фахівців: електрозварювальник, швачка, робітник з комплексного обслуговування сільського господарства, водій та продавець. За цими професіями відкрито 30 вакансій.

Переселенці

У Тростянецькій громаді наразі  проживає 618 внутрішньо переміщених осіб, з них 237 працездатного віку.

Всього в громаді працевлаштовано 78 внутрішньо переміщених осіб. Власне житло у громаді мають 4 внутрішньо переміщені сім’ї.

В Студенянській громаді зараз живе 265 переселенців, з них 128 – працездатного віку, дев’ятеро з яких офіційно працевлаштовані. Всі ВПО в громаді проживають у родичів чи знайомих, а дві сім’ї отримали житло по програмі «Прихисток».

У Вінницькій міській територіальній громаді зареєстровано 45 683 внутрішньо-переміщені особи. З низ 10796 дітей та 26683 – працездатного віку.

З початку повномасштабного вторгнення до кінця січня 2024 року працевлаштовано 499 переселенців.

З початку війни до Вінниці переїхало 353 суб’єкти господарювання, що дало змогу відкрити 1737 нових робочих місць.

На обліку громадян, які потребують тимчасового житла, перебуває 239 ВПО. Виконавчий комітет Вінницької міської ради наразі не володіє вільними приміщеннями і не може задовольнити потребу у житлі.

У Барській громаді внутрішньо-переміщених осіб зареєстровано 4496. З них працездатного віку 2012 осіб, працевлаштовані 8, а власний бізнес відкрила одна особа.

На території Брацлавської громади зареєстровано 298 внутрішньо переміщених осіб, з них 141 особа працездатного віку.

У Самгородоцькій громаді на даний час проживає 195 зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

На території Чечельницької селищної територіальної громади зараз фактично проживають 249 осіб з числа ВПО, в тому числі працездатних 101 особа. Відомо, що 4 родини мають власне житло на території громади.

Читайте також, Алеї Слави, Стели пам’яті, перейменування вулиць: як у громадах Вінниччини вшановують загиблих воїнів. ЧАСТИНА 3.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: vsim.ua, misto.vn.ua, vinbazar.com, travels.in.ua

Читайте також