menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Переселенці зі сходу та півдня України живуть, вчаться та працюють у вінницькому навчальному закладі (ФОТО)

30.05.2023 18:25

Центр професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій надає переселенцям житло та роботу

Вінницький навчальний заклад з перших днів повномасштабної війни відкрив свої двері для переселенців з різних регіонів України. В часи масового напливу людей, які тікали від війни через Вінницю, тут усім охочим надавали прихисток, гарячу їжу та медикаменти. Сьогодні цей заклад не припинив надавати допомогу переселенцям. Навпаки, для людей, які переїхали з місць бойових дій, створюють все більш комфортні умови для проживання, повідомляє I-VIN.INFO.

У гуртожитку Центру професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій наразі проживає 120 переселенців. Це переважно родини, які не мають змоги виїхати за кордон або винаймати житло.

Сьогодні, для того щоб дізнатися про нагальні фінансові потреби цього закладу, у Вінницю приїхала делегація з представників американських бізнес-кампаній.

«З першого дня повномасштабного вторгнення через наш заклад пройшло близько 19500 внутрішньо-переміщених осіб. Для того, щоб забезпечувати якісне надання базових послуг для переселенців, наш колектив працював у режимі 24 на 7. Наш гуртожиток не міг вмістити усіх людей, які до нас приїжджали, то ж ми облаштовували спальні місця просто посеред коридорів та залів нашого навчального закладу», - згадує директор Центру професійно-технічної освіти торгівлі та харчових технологій Валерій Дяків.

У всіх переселенців є базові потреби – це житло, юридична, психологічна та медична допомога. Проте, у цьому закладі забезпечують і освітні потреби як дітей, так і дорослих. Дорослим переселенцям дають можливість отримати додаткову професію, яка допоможе їм соціалізуватися і отримати фінансову незалежність.

Протягом повномасштабної війни працівники та учні вінницького центру професійно-технічної освіти виробляють багато корисних приладів для українських захисників. На станках цього закладу роблять різноманітні саперні кішки для розмінування та навіть каркаси для саморобних вибухових пристроїв, що скидають на голови російських окупантів з дронів.

Студенти центру професійно-технічної освіти, серед яких є і ВПО, працюють на українську оборонну промисловість. У навчальному закладі переселенців навчають також і професії ювеліра. 18 внутрішньо-переміщених на спеціальному обладнанні вчаться виготовляти каблучки та інші витончені ювелірні вироби.

На великій кухні, що забезпечує харчуванням усіх студентів та мешканців гуртожитку працюють і самі переселенці.

«Хочу подякувати адміністрації цього закладу. Нас дуже тепло зустріли, надали нам усе необхідне та ставляться до нас, як до власної родини. У нас тут є житло, робота, харчування та всі комфортні умови для проживання», - каже переселенець з Харкова Василь.

У дев’ятиповерховому гуртожитку живуть 120 переселенців, серед яких є 11 дітей, які наразі в режимі онлайн проходять навчання у школах. Члени американської делегації запевнили, що зможуть придбати ноутбуки для цих дітей, адже зараз їм доводиться підключатися до онлайн-занять зі своїх стареньких смартфонів.

Переселенці у гуртожитку проживають абсолютно безкоштовно. Усі витрати за харчування та комунальні послуги бере на себе держава.

«Я намагався показати вам усі наші найкращі напрацювання, але у нас є велика проблема. Шостий поверх гуртожитку, на якому також проживають переселенці, знаходиться в жахливому стані. Організації, які зобов’язалися допомогти нам із ремонтом цього поверху, не змогли виконати свої обіцянки», - розповідає Валерій Дяков.

Микита – студент з Херсона живе у цьому гуртожитку разом із мамою Вікторією. Хлопець активно вивчає англійську мову та сьогодні мав змогу попрактикуватись, спілкуючись із американцями.

«Живимо тут вже більше року. Ми три місяці жили під окупацією і ледве виїхали з Херсону. Наразі я більш за все хочу продовжити нормальне навчання в своєму університеті та після його закінчення знайти достойну роботу», - розповів американській делегації Микита.

Президент і генеральний директор американської кампанії PASS LLC Деніел Пулс та Валерій Дяков домовилися про вирішення цього питання. Найближчим часом пан Валерій надасть американським партнерам список усього необхідного для ремонту проблемних приміщень гуртожитку.

Читайте також, «Ми побачили усю брутальність рашистів»: делегація із США відвідала Вінницю для обговорення фінансової підтримки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Світлана Пустовіт

Читайте також