menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Перший в Україні інклюзивний освітній простір відкрили на базі вінницької гімназії (ФОТО)

26.05.2023 20:35

Питання розвитку інклюзивного навчання на Вінниччині обговорювали під час круглого столу

Інклюзивне навчання ввели в Україні ще більше 10 років тому, але і досі багато навчальних закладів не можуть до цього адаптуватись. Вчора у вінницькій гімназії №24 відкрили інклюзивний освітній простір. Це перший такий проєкт для шкіл в Україні, повідомляє I-VIN.INFO.

Інклюзивне навчання сприяє створенню середовища, де кожен учень має можливість розкрити свій потенціал, набути знання та вміння, а також відчути себе повноцінним учасником шкільної спільноти.

«Коли ми тільки планували відкрити цей простір, ми робили це з думкою, що у цих дітей буде саме найкраще, адже їх життя «подарує» їм дуже багато труднощів. Ми прагнули зробити цей простір якомога комфортнішим для дітей. Хай не все вийшло ідеально, але я дуже вдячна всім нашим партнерам, що ми тепер маємо змогу зробити життя цих особливих дітей трішечки кращим», - каже кураторка проєкту «Різні можливості – рівні права» Наталя Косніцька.

Пані Наталя вручила пам’ятні відзнаки представницям організацій, які допомагали у створенні простору «Різні можливості – рівні права».

«Одна з головних проблем розвитку інклюзивної освіти – це дефіцит фахівців колекційної педагогіки. Мова йде про тих людей, які можуть професійно та грамотно вчити наших дітей з особливими освітніми потребами. Завдяки цьому проєкту у гімназії номер 24 з’явилися такі фахівці. Я вважаю, що наполегливість небайдужих людей, громадських організацій обов’язково допоможе пришвидшити вирішення цієї проблеми», - зазначила директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

Методистка проєкту «Різні можливості – рівні права» Людмила Молошнюк провела презентацію та розповіла про те, як проєкт впроваджували протягом цього навчального року.

Після офіційного відкриття інклюзивного освітнього простору «Різні можливості – рівні права» в ньому пройшов круглий стіл «Інклюзивне навчання: право, можливість, результат».

Представники громадських організацій та місцевої влади жваво обговорювали питання розвитку інклюзивного навчання на Вінниччині. Зокрема, питання якості такого навчання, престижності та кваліфікації асистента вчителя, впровадження у вищих закладах навчальної програми з інклюзивної освіти для усіх студентів. А також збільшення годин обов’язкової практики для студентів, адаптації навчальної програми для закладів неперервної освіти, мотивації вчителів інклюзивних класів.

Курувала цей круглий стіл голова ГО «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханікова.

«Навіщо дітей навчати разом? Хто буде вчити мою дитину? Хто буде вчити того, хто буде вчити мою дитину? Саме такі питання виникають у батьків, в яких народилася дитина з особливими потребами. Ми були першою організацією, яка створила інклюзивні групи навчальних закладів в школах. Ми – батьки дітей з особливими освітніми потребами і сьогодні ми хочемо в рамках круглого стола обговорити всі ті питання, які я озвучила на початку. Сподіваюсь, що ми не тільки обговоримо ці питання, а й прийдемо до конкретних кроків та рішень, які допоможуть покращити інклюзивне навчання на Вінниччині та у всій Україні», - розпочала круглий стіл Ірина Ханікова.

Під час півторагодинної дискусії її учасниці детально обговорили та розробили план вирішення багатьох питань: від зміни освітньої програми для студентів педагогічних вишів, до спеціального харчування для дітей з особливими потребами.

Важливість розвитку інклюзивного навчання полягає в тому, що воно сприяє будівництву суспільства, яке поважає рівноправ’я та толерантного ставлення для усіх його членів. Учні, які навчаються в інклюзивних середовищах, вчаться спілкуватися, співпрацювати та поважати один одного, незалежно від їхньої релігії, етнічності, фізичних або когнітивних особливостей. Усе це є цінностями розвиненого європейського суспільства, до якого ми усі прагнемо.

Читайте також, єдине укриття з операційною з’явилось на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також