menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Під час презентації меморіалу пам’яті загиблих Героїв у Вінниці виникли суперечки (ФОТО)

12.07.2023 16:00

Рідні загиблих захисників Вінницької громади зустрілись із представниками влади у Вінниці

Вчора у хабі «Місто змістів», що у Вінниці, презентували проєкт меморіалу пам’яті жителів Вінницької громади, які віддали своє життя за батьківщину на російсько-українській війні. Презентація супроводжувалась палкими обговореннями та суперечками між родичами загиблих героїв та представниками місцевої влади, повідомляє I-VIN.INFO.

Місцем розміщення меморіалу обрали площу Шевченка, яка знаходиться біля Спасо-Преображенського собору. Сам меморіал буде оформлений у вигляді стіни пам’яті з портретами та інформацією про загиблих героїв, які будуть узгоджувати з їхніми родичами.

«На жаль, в Україні велика кількість загиблих військових і різні міста обирають різні варіанти меморіалів вшанування їхньої пам’яті. У Вінниці ми вирішили продовжувати традиції, які встановилися з 2014 року. На цьому місці буде великий тризуб, інтерактивна стела і банер з портретами та інформацією про загиблих. Портрети та текст нанесуть за допомогою технології, яка забезпечить стійкість від відцвітання та опадів», - зазначає головний архітектор міста Вінниці Євген Совінський.

Під портретами військових буде зазначені їхні імена, прізвища, підрозділи, в яких вони служили, нас та державні нагороди.

З Європейської площі на площу Шевченка перенесли Тризуб та інтерактивну дошку з інформацією про загиблих, але через велику їхню кількість прийняли рішення пришвидшення інтенсивності зміни кадрів із інформацією про військових. Окрім цього, можна буде власноруч ввести ім’я та прізвище героя чи героїні та побачити інформацію окремо.

«В дату загибелі захисника чи захисників о 12 годині дня на інтерактивній дошці буде транслюватися інформація про воїнів, загиблих саме в цей день. По гучномовцю на вулиці Соборній також в цей час буде транслюватися ця інформація про загиблого чи загиблих воїнів і оголошується хвилина мовчання. Після хвилини мовчання з гучномовця лунатиме Гімн України», - додає директор департаменту цивільного захисту Вінницької міської ради Олег Парфілов.

Під час презентації у присутніх в хабі «Місто змістів» родичів загиблих героїв виникало чимало питань. Зокрема, розпитували про висоту розташування портретів та інформації про загиблих, адже не всі мають змогу побачити картинку, що розміщена на верхівці трьохметрової стіни. Також більшість родичів та родичок військових не задовольнило місце розташування меморіалу.

«Площа Шевченка – це місце де сидить молодь, цілуються парочки, це не місце для настільки важливого для нас меморіалу. Я виходжу з церкви (Свято-Преображенського собору) і всі йдуть нагору, ніхто не йде до місця вшанування. Могли б поставити меморіал біля колишнього кінотеатру «росія», там чудове місце, але цю ділянку вже, напевно, комусь продали», - коментує вдова загиблого захисника України.

Серед інших запропонованих родичами загиблих воїнів місць розташування меморіалу були ділянка біля адмінбудівлі «Книжка», Майдан Незалежності та Європейська площа.

За словами головного архітектора міста, з тих чи інших причин ці ділянки не підходили для розташування меморіалу. Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що місце для меморіалу змінювати вже не будуть.

«Обговорення, питання та дискусії будуть завжди – від цього нікуди не дінешся. Це все є необхідним, адже лише в дискусії можна знайти золоту середину. Ми будемо продовжувати комунікацію із мешканцями громади та родинами загиблих воїнів з приводу цього питання», - коментує пані Галина.

З іншого боку родичі загиблих військовослужбовців висловлювали претензії щодо недостатньої поінформованості щодо цього проєкту, мовляв, що до цього дня не проводилося жодних громадських слухань. Також сім’ї загиблих пропонували розширити проєкт та зробити меморіал пам’яті не тільки загиблих захисників Вінницької громади, а й усієї області.

«Нас – матерів, батьків та дружин загиблих ніхто наче і не слухає. Як вони вирішили у себе в кабінетах, так і будуть робити», - обурюється інша родичка загиблого воїна.

З більшості питань, окрім зазначених вище, представникам громадськості та місцевої влади вдалося знайти порозуміння. В кінці обговорення усім родичам загиблих захисників та захисниць надали контакти для подальшої комунікації із департаментами Вінницької міської ради.

Читайте також, як вінницькі заклади відновлювали роботу після ракетного удару 14-го липня.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Степан Вігер

Читайте також