menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Підписання угод та напрацювання нових ідей: українці поділились враженнями про Європейський конгрес місцевого самоврядування (ФОТО)

13.03.2024 16:00

Участь у Конгресі є важливим кроком у зміцненні демократичних інституцій та розвитку місцевої влади в Україні

Партнерська публікація

У польському місті Миколайки протягом двох днів тривав ІХ Європейський конгрес місцевого самоврядування. Участь в ньому взяли представники, зокрема, Вінниччини, Київщини, Черкащини, Сумщини, Львівщини, Хмельниччини. Головною темою цьогоріч було «Майбутнє ідеї децентралізації в мінливому світі». Учасники та учасниці події поділились власними враженнями та успіхами після конгресу, повідомляє I-VIN.INFO.

Директорка Благодійного фонду «МХП-Громаді» Тетяна Волочай розповіла, що делегація з України склала близько 50 людей:

«Для нас участь в цьому конгресі є дуже цінною. Кожен з нас прагне знайти партнерів для стабільного розвитку наших громадських організацій та швидшої Перемоги України. Хоч ми й знаходимось в стані війни, та те, що ми є тут, є свідченням нашої боротьби. Ми постійно потребуємо великих ресурсів для громад, різних верств населення, гуманітарних ініціатив та розвиткових програм. Тому налагодження міжнародної співпраці є одним із пріоритетних напрямків».

Для прикладу, голова Бершадської громади, що на Вінниччині, Віталій Драган відвідав гміну Моравіца та зустрівся з бурмістром Маріаном Бурасом. Результатом є домовленість щодо підписання угоди про співпрацю між громадами:

«Вважаю, що залучення представників громад України до участі в Європейському конгресі місцевого самоврядування під час повномасштабної війни має велике значення. Участь у конгресі дозволяє отримати доступ до європейського досвіду та практик управління, які можуть бути корисними для покращення умов життя та розвитку громад. І польські партнери, незважаючи на всі політичні і економічні труднощі, готові підтримувати нас та співпрацювати з нами».

Голова Катеринопільської громади, що на Черкащині, Володимир Коваленко підкреслив, що подібна активність сприяє розвитку місцевих громад, включаючи зміцнення місцевого господарства, соціальних програм та інфраструктури.

Схожу думку висловив й заступник міського голови Кагарлика, що на Київщині, Ігор Будюк:

«Хочу подякувати організаторам за можливість взяти участь у конгресі. Цей масштабний захід залишив тільки позитивні враження та емоції. Весь «багаж» знань буде корисним в роботі для представників ОМС. З новими ідеями можна досягти більшої ефективності управління на місцевому рівні, об'єднати зусилля представників місцевих громад для вирішення спільних завдань та визначення пріоритетів».

Заступниця голови Канівської міської територіальної громади, що на Черкащині, Тетяна Животова також поділилась своїми емоціями:

«Велика вдячність всім організаторам. Не відчувала дискомфорту при тому, що не володію англійською та польською мовами. За це дуже вдячна нашим перекладачам. Ми заявили про себе, незважаючи на тяжкі часи для нашої країни. Ми відстоюємо своє право, прагнемо розвитку України, налагоджуємо тісну співпрацю місцевого самоврядування і бізнесу. Разом ми – сила, і заявляємо про це на весь світ!».

Серед делегації з України були не лише голови громад, а й представники різних громадських організацій та підприємств.

Голова громадської організації «Освітній простір можливостей», заступниця керівника академії UAdvise Анна Осмоловська, яка з 2014 року мешкає у Вінниці, а родом з Донецька, каже:

«Участь у таких заходах завжди надихає на нове, корисне, спільне, але й диктує певні висновки. Україна стає більш прагматичною та твердою в перемовинах з іноземними колегами: нам вже не хочеться нічого просити, ми самі можемо дати Європі багато (а чи готова до цього Європа?). Україна сьогодні – це конкурентне експертне середовище в багатьох сферах. На жаль, за цю «експертність» ми платимо дуже велику ціну. Але «борімося – поборемо».

На конгресі обговорювали різноманітні теми: від цифровізації в місцевому самоврядуванні до туризму. Тож, кожен учасник міг обрати для себе дискусійну панель, яка його зацікавила.

Як розповіла керівниця групи реалізації проєктів міжнародних фінансових організацій Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Наталія Процюк, ключовими темами особисто для неї стали напрямки розвитку регіонів, проблематика сучасного міського планування, іноземні інвестиції та діяльність органів місцевого самоврядування в нових реаліях:

«Я особисто зустрілась із представниками бізнес-спільноти, представниками муніципалітетів, мала можливість обмінятись досвідом, своїми напрацюваннями, результати реалізованих проєктів. Корисно було послухати про те, яке майбутнє в громадського транспорту, як надати нового значення забутим місцям, як залучити інвесторів та як створити перспективну міську територію».

Заступник директора ТОВ НВФ «Урожай» МХП, що на Черкащині, Юрій Романча, який також є учасником гурту «Крутий заміс», підсумував:

«Висловити свої погляди, ініціативи та пропозиції щодо вирішення місцевих проблем та підвищення якості життя, – все це вдалось завдяки участі у конгресі. Так важливо знайти підтримку та зустріти однодумців не лише в Україні, а й за кордоном. А коли спілкування виливається у мистецтво, то це подвійне досягнення».

Нагадаємо,«У нашій державі є все необхідне, щоб ми розвивали економіку» – Сергій Кудлаєнко.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info



Читайте також