menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Підтримуємо традиції та розвиваємо спорт»: як війна вплинула на спортивне життя громад Вінниччини (ФОТО)

Представники територіальних громад Вінницької області розповіли про розвиток спорту на місцях

В умовах повномасштабної війни багато сфер життя українців зазнали змін, усім довелось долати труднощі та виклики, зокрема, і в спортивній сфері. Коли над головами літають ракети, здавалося б, що спорт не на часі, але у громадах Вінниччини про спорт не лише не забули, а й продовжують його активно розвивати. I-VIN.INFO поспілкувався із представниками декількох громад, які відвідали Обласні змагання серед територіальних громад Вінниччини і з’ясував, як же там справи із спортом у громадах.

Одними з найактивніших на цих змаганнях були спортсмени та спортсменки з Бершадської громади. Спорт у цій громаді розвивається, не зважаючи на усі виклики війни.

«Ми відібрали на ці обласні змагання кращих спортсменів за підсумками наших локальних змагань. Зараз, в умовах війни, проводити спортивні заходи стало складніше в першу чергу через те, що треба постійно знаходити укриття і зупиняти змагання під час повітряної тривоги. Коли людина прийшла на турнір, вона налаштована на змагання, а коли вони перериваються у випадку тривоги, людина і психологічно, і фізично розфокусовується. Але, не дивлячись на все це, ми продовжуємо розвивати спорт в громаді. Минулого року відкрили секцію боксу і активно її підтримуємо. Будемо залучати і нові види спорту, адже люди хочуть займатися, хочуть змагатися і ставати кращими», - розповів керівник відокремленого підрозділу ГО ВФСТ «Колос» Бершадської територіальної громади Олег Толстов.

Активно розвивають спорт та опікуються оздоровленням нації і в Лука-Мелешківській територіальній громаді.

«Під час вже повномасштабної війни ми проводили у себе в Лука-Мелешківській громаді змагання з футболу, настільному тенісу, гирьового спорту, армспорту, шашок/шахів, на усіх збирали кошти для армії. Ми свій спортивний фронт тримаємо міцно і допомагаємо тим, хто тримає фронт на передовій. У нас багато хто зі спортсменів пішли на війну, і коли ми проводили чемпіонат громади з футзалу, дехто приїжджав прямо з передової, щоб взяти участь. Взагалі, я схиляю голову перед тими, хто обрав спортивний спосіб життя, хто постійно самовдосконалюєтьсясаме таких людей ми усіляко підтримуємо і проводимо для них ці змагання», - каже представник Вінницької районної організації «Колос» Роман Юсумбелі.

Не забувають про наймолодших спортсменів, зокрема, школярів у Чернівецькій громаді, там проводять багато змагань саме на шкільних рівнях.

«Ми з нашими спортсменами приїхали на ці змагання, щоб підтримати спортивні традиції. А ми завжди їх підтримували, завжди були на таких змаганнях призерами. Багато хто поїхав на фронт воювати, тому спортсменів від нашої громади небагато сьогодні. У себе в громаді ми зараз, на жаль, проводимо небагато змагань, нещодавно провели волейбольний турнір дуже вдалий, а так створюємо багато активностей для школярів, настільний теніс, міні-футбол тощо. У зв’язку із повітряними тривогами і зараз вже з вимкненнями світла, все це стає важче, але ми не стоїмо на місці, розвиваємо спорт і розвиваємося самі», - зазначив виконуючий обов’язки керівника відокремленого підрозділу ГО ВФСТ «Колос» Чернівецької громади Олександр Щербатюк.

Спортсмени з Тростянецької громади можуть похвалитися новим сучасним спортивним комплексом, у якому завжди вирує спортивний запал та проводяться змагання з самих різних видів спорту.

«Ми у себе в громаді відкрили новенький спортивний комплекс, один з найкращих в області, на мою думку. Там є ігровий, тренажерний, тенісний, більярдний зали, душові, роздягальні – все, що треба спортсменам. Неодноразово ми вже проводили, під час повномасштабної війни теж, і відкриті чемпіонати громади з настільного тенісу, і волейбольні турніри різного рівня. Професійні команди теж проводять у нас тренувальні збори, тобто, спорткомплекс використовується по повній і ніколи не є порожнім. Розвиваємо спорт в громаді як можемо, в майбутньому плануємо ще більше змагань та турнірів», - розповідає староста села Савинці Тростянецької ТГ Василь Марущак.

Як розповідає Василь Марчук, який очолює спортивну сферу в Жмеринському районі та є керівником у відділі фізичної культури і молодіжної політики Жмеринського району, війна вплинула на спорт у громадах.

«Так, війна вплинула на спорт. Зміни в спорті є, і ми це відчуваємо. Багато молодих хлопців та дівчат, які реально займались спортом, пішли захищати нашу країну. Хтось добровільно, а когось призвали. На жаль, є такі, що загинули. Один з них - Микола Ставнічук», - каже Василь Марчук.

Інспектор відділу молоді і спорту у Северинівській громаді Анатолій Бедрак наголошує, що змагання проводять періодично. Наприклад, у вересні проводили локальні змагання у громаді.

«Також проводили змагання з благодійними внесками. Кожна команда могла задонатити 1000 і більше гривень. Зараз ще багато хлопців на війні, тому усіма способами намагаємось їх підтримати. А до спорту залучаємо молоде покоління»,- каже Анатолій Бедрак.

Як розповів директор дитячо-юнацької спортивної школи Іллінецької територіальної громади Олександр Сінчук, його команда щаслива долучитися до цих обласних змагань. Додає, громада активно бере участь у спортивному житті Вінницької області та на всеукраїнських змаганнях.

«Сьогодні в Україні важка ситуація. Але ми все одно в громаді розвиваємо всі види спорту. І коли ми їдемо на змагання, першою ціллю ми ставимо – перемогти. В розвитку спорту нам допомагає міська рада, управління освіти, але головне, що самі діти хочуть займатися спортом» , - Олександр Сінчук.

Головний спеціаліст відділу освіти, культури,спорту і туризму Томашпільської селищної ради Григорій Слободян розповів для I-VIN.INFO, що їхні спортсмени з громади виступають на обласних змаганнях у всіх видах спорту.

«Зараз такий період війни, що присутня сильна мотивація вигравати у всьому. Всі налаштовані на перемогу, але перемога дається обраним. Війна вплинула на дитячий спорт, тому що є певні правила під час занять: ховатись в укриття під час повітряної тривоги та інші обмеження. Враховуючи це все, ми в громаді проводимо змагання та підсилюємо спортивний фронт», - каже Григорій Слободян.

Президент обласної федерації армреслингу та представник Немирівської громади Микола Торохтій розповів, що на цих змаганнях буде також їхні особисті змагання від обласної федерації:

«Ми проводимо два рази на рік Чемпіонат України та один раз Кубок України. На змаганнях по армспорту понад 40 учасників, присутні чемпіони України. До речі, є громади, які дуже підтримують спортсменів і допомагають з фінансуванням, аби вони брали участь у чеміпонатах».

Представник Липовецької територіальної громади Микола Любченко розповів, що на змаганнях від громади є кандидати у майстри спорту, члени збірної команди України.

«Раніше завжди брали участь у спартакіадах, а зараз в громаді зосередили увагу на локальній роботі. Намагаємось в кожному селі відкрити осередок з армреслінгу та інших видів спорту. Можливо, вдасться до кінця місяця відкрити, аби молодь знала, куди прийти. Поставимо тренажери і столи. Це наш осередок товариства «Колос» у Липовці започаткував таку традицію - відкривати нові спортивні зали», - каже Микола Любченко.  

Нагадаємо, «Спортсмену завжди треба змагатися»: переможці змагань серед громад Вінниччини поділились своїми емоціями.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також