menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Після взяття на військовий облік жінка продовжує звичайне життя»: заступник військкома

11.07.2022 18:10

росіяни розганяють фейк про мобілізацію українок

У російському медіапросторі вкотре запустили фейк про обов’язкову мобілізацію жінок в Україні. Та 24 лютого в Україні не мобілізували примусово жодної жінки. І наразі в Збройних силах України немає потреби у примусовій мобілізації жінок. I-VIN.INFO поцікавився, що означає військовий облік для жінки та чи змінює щось наявність дітей у цьому випадку. 

Заступник начальника з МПЗ Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Рець розповідає: 

«Для постановки жінок на військовий облік не може бути такого критерію, як затребуваність певних професій для ЗСУ. І ніяким чином не можна робити поділ громадян на тих, хто повинен захищати Батьківщину і хто не повинен. Або не дуже повинен в залежності від отриманої спеціальності чи професії. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України». 

Військовозобов’язана жінка може в добровільному порядку бути прийнята на військову службу за контрактом. У воєнний час її можуть призвати на військову службу за мобілізацією лише в разі, якщо вона не підпадає під дію статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто, може бути призвана за необхідністю, і якщо вона не має права на відстрочку.

Для постановки на військовий облік не обов’язково повертатись з-за кордону. Якщо людина там більше, ніж три місяці поспіль, то вона перебуває на військовому обліку при консульствах України.

За несвоєчасну постановку на військовий облік жінок відповідальності на сьогодні не передбачено. Проте, є визначені вимоги до власників організацій незалежно від форми власності щодо ведення військового обліку. Тому жінка, яка відповідно до Переліку професій повинна перебувати на військовому обліку, але цього не зробила, не зможе влаштуватись на роботу, зареєструвати своє місце проживання (змінити або задекларувати нове місце проживання). Посадові особи, що порушують законодавство, притягуються до адміністративної відповідальності.

За словами Олександра Васильовича, після взяття жінки на військовий облік вона продовжує жити звичайним життя. Військовозобов’язана повинна лише дотримуватись правил військового обліку, які їй доведуть при взятті на військовий облік.

Наявність дітей та їх кількість не може бути критерієм не виконувати військовий обов’язок у запасі. Критеріями громадянина для постановки на військовий облік є лише його вік, стан здоров’я та отримана спеціальність, професія. Наявність дитини (дітей) чи вагітність може бути для військовозобов’язаної лише підставою для звільнення її від призову на військову службу, від виконання робіт із забезпечення оборони держави та від проходження навчальних зборів. І на сьогодні це не є підставою для зняття з військового обліку.

«Поняття критичної чи не критичної професії для ЗСУ не існує. Доукомплектування або комплектування нових військових формувань здійснюється за рахунок запасу (військовозобов’язаних) і лише на військові посади. Військовозобов’язані, які не проходили військової служби перед призначенням на посади військових частин мають пройти навчання в учбових центрах та прийняти присягу на вірність Українському народові», - додає Олександр Рець.

Що стосується перетину кордону, то це регулює Державна прикордонна служба України. У разі виїзду за кордон на термін більший, ніж три місяці, військовозобов’язаний повинен здати військово-обліковий документ до ТЦК та СП, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку.

Зокрема, будь-які громадяни можуть подорожувати територією України та виїжджати за межі адміністративних одиниць, в яких перебувають на військовому обліку. 

У телеграм-каналі SPRAVDI зазначено, що у російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Та з 24 лютого в Україні не мобілізували примусово жодної жінки, а зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Також жодних обмежень, пов'язаних із мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає. І зараз такі обмеження не плануються.

Як повідомляють у телеграм-каналі Вінницької обласної військової адміністрації, дедалі більше українців повертаються додому з-за кордону. На брифінгу речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив, що наразі у середньому державний кордон перетинають 90 тисяч осіб в обох напрямках. 

Загалом, з 24 лютого державний кордон України в обох напрямках перетнуло понад 11 мільйонів осіб. У ДПСУ фіксують ситуацію, коли в’їзд переважає над виїздом.

Нагадаємо, російське вторгнення: сто тридцять восьма доба.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: АрміяInform 

 



Читайте також