menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Плакала і розуміла, наскільки це патріотично» - вінничанка на перегляді фільму про Крути

21.01.2022 13:30

У Вінниці відбувся перегляд фільму «Крути 1918»

Вчора, 20 січня, у Вінниці провели перегляд та обговорення фільму «Крути 1918». Здебільшого, на заході були школярі, їхні вчителіта вінничани, які цікавляться історією України. Кореспондентка I-VIN.INFO побувала на заході та обговоренні фільму, дізналась враження учасників та поспілкувалась з істориками про деталі у кінострічки.

Ще при вході до молодіжного центру «Квадрат», зібралось багато людей. Потім всі пройшли до зали для перегляду фільму. Після вступного слова увімкнули «Крути 1918». Емоції під час перегляду були різні. Інколи сміялись, а бувало, що й чоловіки ледь помітно змахували сльози.

Коли завершився перегляд, розпочалось обговорення. Модераторка та ведуча заходу Світлана Бусілкова розповіла, що у фільмі знімались вінничани. Було задіяно багато зброї. Також до дискусії долучились професор, доцент, кандидат історичних наук Павло Кравченко та доцент, кандидат історичних наук Анатолій Войнаровський.

«Цей фільм доволі знаковий та важливий. Чому? Він висвітлює серйозну подію в нашій історії, яка відбулась більше ста років тому та пов’язана із національною революцією. Дуже прикро, що такий продукт ми побачили майже після 30 років Незалежності України. Він мав би з’явитись раніше і працювати на національну свідомість. Хоч це художній фільм, але, як на мене, автори дуже гарно відтворили цю історичну подію», - розповів Анатолій Войнаровський.

Також додав, у фільмі є моменти з вимислами. Наприклад, переговори з Францією. Та все ж в більшості у «Крутах 1918» показали основні історичні події. Професор Павло Кравченко ввів глядачів у курс історії того часу, які відбувались у світі. Зазначив, що після Першої світової війни, Україна проголошувала незалежність та прагнула знайти підтримку в інших держав. Проте після війни всім було не до цього.

«Як бачимо, вийшли на захист України наприкінці січня 1918 року не професійні військові, а студенти, патріоти. Вони намагалися боротися з російською Червоною армією. Хоча побороти її в тих умовах було абсолютно нереально», - проінформував всіх Павло Кравченко.

У глядачів після перегляду було небагато питань, проте достатньо емоцій та вражень. Здебільшого, цікавились, чому «Крути 1918» не показують по українському телебаченню та немає популярності фільму в світі, Європі. Також цікавились деталями у кінострічці. Наприклад, чи дійсно Муравйов мав наркотичну залежність та був таким, як його зобразили. На що Анатолій Войнаровський відповів стверджувальне «так». Вінничани ще ділились думками та погодились, що цей фільм вартий уваги і потрібно його показувати у школах, аби молодь краще знала свою історію України.

Окрім цього, ведуча заходу обговорювала «Крути 1918» з учасниками та акторами, які грали у фільмі, під час етеру. Додала, що для них було важко влитися в роль, бо це серйозна тема і їм довелось добре вивчити історію та тодішні події, аби передати правильно емоції героїв. Свою думку та враження від «Крути 1918» висловила учениця Марія. Розповідає, під час перегляду і сміялась, і плакала.

«Сюжет дуже цікавий. Актори доволі впізнаванні, цікаві та гарно вжились в роль. Напевно, найбільше запам’ятався момент, коли студенти на розстрілі почали співати гімн України. Цікаво, що на словах «душу й тіло ми положим» нещадно вбили останнього українця. Я плакала і розуміла, наскільки це патріотично, віддано та героїчно - стояти ось так до останнього за незалежність України. Однозначно фільм вартий перегляду для всіх», - розповіла учениця, ледь не в сльозах.

Кореспондентка I-VIN.INFO дізналась у кандидатів історичних наук Павла Кравченка та Анатолія Войнаровського, на що варто звернути увагу українцям під час перегляду фільму. Здебільшого, історики виокремили проблему незалежності та захисту України. Також на те, як була «розпорошена» держава на той час. Часто згадувалось й у фільмі про готовність молоді захищати країну: одні підуть на барикади, а інші вдома відсидяться. Мовляв, варто звернути увагу на позиції молоді, яка характерна для того часу і порівняти, як відбувається зараз.

Нагадаємо, мітинг-реквієм пройшов 20 січня на Європейській площі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак


Читайте також