menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Подобається, коли люди йдуть задоволеними»: координаторка про роботу «Активного парку» на Вінниччині

14.01.2022 13:30

Як вплинув проєкт Президента України на територіальні громади?

Торік в рамках програми Володимира Зеленського «Здорова Україна» для громадян запровадили загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України». До кожної локації прикріплений свій координатор, який проводив різноманітні активності та консультував громадян. Кореспондентка I-VIN.INFO поспілкувалась з координаторами «Активних парків» у Крижополі, Северинівці і Могилів-Подільському та дізналась, як вплинув цей проєкт на їхні громади.

У Крижопольській територіальній громаді роботу «Активного парку» координує Людмила Резнік. На локації вона проводила заходи, дотримуючись вказаного плану та графіку. Зазначає, що проєкт «Активні парки» вплинув на людей та громаду позитивно.

«Наш майданчик розміщений на території школи, тому багато дітей долучалось до заходів. Вчителі фізкультури використовують «Активні парки» для проведення уроків чи тренувань. Займалися з дітками молодшого та старшого віку, і дорослі приєднувалися. Долучали людей з обмеженими можливостями, правда, лише в індивідуальному порядку. Здебільшого, всім подобається. Для них це щось цікаве. Особливо часто сканували QR-коди та займались по відео», - запевняє координаторка Людмила.

Також розповіла, що працює в школі, поряд з якою розташована локація. Завдяки цьому Людмила часто знаходилася на майданчику і допомагала, пояснювала, навіть екскурсію робила усім, в кого виникали питання. Додає, непорозумінь не виникало під час роботи:

«Тим більш, все розказувала та показувала, як і що робити. Також біля «Активного парку» розміщений інформаційний стенд, тому кожен міг дізнатися про все самостійно».

На думку Людмили, було б чудово зробити кілька таких локацій у Крижопільській територіальній громаді. Зараз офіційно відкритий «Активний парк» поряд з загальноосвітньою школою №2. Проте, за словами Людмили Резнік, у громаді є локація в Центральному парку, яку мають відкрити цьогоріч у другій черзі, якщо проєкт продовжать.

«Чим більше локацій, тим краще. Це якраз і мотивує займатися спортом, коли все доступно. Також можна буде проводити масові заходи, змагання, цікаві тренування, як й індивідуальні, так і командні. Наприклад, можна волейболом займатися, додати інші види спорту. Проте не потрібно забувати про діток і людей з обмеженими можливостями. До них потрібен особливий підхід. У нас в громаді такі дітки є, і ми з їхніми асистентами займались на локації», - запевняє Людмила Резнік.

Проте повноцінній роботі локації завадили карантинні обмеження. Не було можливості проводити заходи у приміщенні, коли погодні умови погіршились. Тому Людмила проводила тренування онлайн.

«Люди активно цікавились цим проєктом. Це хороша ініціатива, аби стимулювати людей до спорту. Всі вже засиділись на карантині й хочуть активного життя. Думаю, рухаємось у правильному напрямку з цим проєктом», - додає координаторка.

Вбачає позитив у програмі Президента України «Здорова Україна», в рамках якої запровадили загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України», і координатор у Могилів-Подільській громаді Василь Гордеєв. Додає, люди приходили, займались і були задоволені.

«Проводив інструктаж з QR-кодом та висвітлював нашу діяльність у Фейсбуці. Труднощів не було, бо все і так зрозуміло. Наприклад, молодь знає, як сканувати коди, вибирати рівні й займатися. Старшому поколінню все пояснив, то питань не виникало. Ми провели 9 етапів з 10, і до всіх заходів долучались діти, молодь та й дорослі», - із захватом розповів Василь.

Також додає, ця робота для нього була новою і цікавою. Важко було залучити людей, вивчати нову інформацію, проте згодом звик. Проводив заходи відповідно до інструкції, і кожного тижня займався з різною категорією населення. Використовував навчальні заклади та локацію для проведення тренувань. 

«Звісно, були люди, які уявляли своє життя без занять та активностей, тому нікого не змушував приходити займатися. Проте були і дорослі, які хотіли, долучались. Також дітки тренувались. Якщо є можливість відкрити декілька таких локацій, то це було б чудово. Адже не всім комфортно добиратися до цієї», - зазначив координатор.

 Окрім цього, він відмітив, у локації в Могилів-Подільську варто додати безпечне покриття, замість щебеню зробити бруківку.

«Як мені пояснювали, міська рада вже запланувала зробити на локації бруківку, тому що на щебені не зовсім зручно займатися. Ще було б чудово на локації встановити Wi-Fi, бо не у всіх є доступ до Інтернету. А так ця ініціатива хороша, тому її потрібно розвивати», - поділився Василь Гордеєв.

Своїми думками та ідеями поділилась для I-VIN.INFO координаторка «Активного парку» у найспортивнішому селі України Северинівка Галина Кубицька:

«Займалися з дітками, людьми похилого віку, людьми з обмеженими можливостями, які з радістю приходили і активно проводили свій вільний час. У нас ще доробляють інші локації, і згодом вони будуть в кожному селі громади».

Також додає, люди часто ставили питання про «Активний парк». Навіть телефонували їй, знаходили через Інтернет і розпитували, як користуватись QR-кодами.

«Найчастіше питали, коли буде тренування. Звісно, спочатку цікавились, що це таке. Проте я розказувала, пояснювала, виставляла інформацію у соцмережі. Працювали по плану, проте встигли провести лише 9 етапів з 10, тому що не вміщалися в графік заходів. Навіть, коли мене не було чи не могла провести тренування, люди знаходили тренерів, які можуть провести зайняття», - розповіла координаторка.

У сільській громаді займалися діти, студенти, люди від 30 до 55 років. Є старші люди, які грають у футбол. Координаторка зізнається, було трохи важко проводити тренування лише для однієї категорії населення, коли на локації усі інші.

«Наприклад, за планом один тиждень займаються студенти, а наступного тижня – пенсіонери. Але я ж не можу сказати студентам, щоб не займались, тому що цього тижня тут перебувають люди похилого віку. А увагу треба приділяти всім, щоб приходили, коли хотіли. То займались разом. Молодь трохи швидше виконує вправи, а дорослі повільніше. І так вони тягнулись до студентів, аби не показати себе гірше за них», - з посмішкою розповідає Галина.

Найбільше координаторці сподобалось спілкування з людьми, часто чула слова вдячності від них:

«Після тренування просто щастя бачити ці задоволені очі, люди кажуть: «дякуємо, ви нам зробили сьогодні такий хороший день». Тим більш восени старші люди наробляються на городах, то не дуже охоче йдуть. Проте маючи вільну хвилину, залюбки приходять займатися».

На її думку, цей проєкт має продовжуватись. Люди повинні приходити на локації не тільки оздоровитись, а й просто поспілкуватись. Так налагоджуються комунікації, піднімається настрій і ведеться активний спосіб життя.

Роботою з координаторами займалась Вінницька територіальна організація ВФСТ «Колос», і працювала з ними заступниця голови цього спортивного товариства Світлана Коновала. Для координаторів роз’яснювали завдання, допомагали методично та практично, консультували, як уникнути ризиків, що можуть з’явитися в ході роботи і підтримували з ними зв'язок 24/7.

Нагадаємо, координатори «Активних парків» з сільської, селищної та міської громад Вінниччини поділилися думками про проєкт.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: взято з груп у Фейсбуці «Активних парків» громад.

Читайте також