menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Подорожуємо до садиби княгині на Вінниччині

09.10.2021 09:35

Дізнайтеся більше про палац Марії Щербатової

Вінниччина надзвичайно цікава своєю історією. Інформаційна Вінниччина вирішила розповісти про маєток княгині Марії Щербатової у Немирові, який налічує багато цікавинок.

Цю садибу заснували у другій половині XІX століття для княгині Марії. Проте до цього часу він належав сім’ї Потоцьких впродовж XVІІІ-XІX століття. Далі його успадкував граф Болеслав Потоцький. Він славився своєю діяльністю і тим, що відкрив безкоштовну лікарню, притулок для бідних та гімназію. Часто Болеслав Потоцький жертвував на ці потреби майже чверть від загальних затрат на утримання маєтку. Також він створив у Немирові новий палац на місці колишнього дерев'яного. Відомо, що той маєток належав попередньому власникові міста Вінцентію Потоцькому.

А останніми господарями розкішної садиби стали онуки Болеслава - княгиня Марія Григорівна та її чоловік князь Олексій Щербатов. Попередньо, у 1880 році вони наказали розібрати палац. Проте вже за 5 років його збудував відомий чеський архітектор Стібрал у стилі класицизму . Тоді маєток засяяв новими фарбами та був надзвичайно розкішним. Двоповерховий палац містив гарний портик та колонаду. На стелі кімнат був розпис. Один з них навіть зберігся в приміщені, де зараз знаходиться бювет.

Ще багато цікавого містить в собі цей палац. Наприклад, факти про те, що розкішна кімната з каміном була призначена для проведення балів, а вікна у даху та світлові колодязі добре покращували освітлення в коридорах.

Проте прожити щасливе життя у цьому палаці Марія Щербатова так і не змогла. Все тому, що завершили його будівництво у 1917 році. Під час Першої світової війни за наказом княгині будівлю передали під військовий лазарет. В ньому вона працювала сестрою милосердя. Проте більшовики після революції конфіскували у неї палац, а у 1920 році Марію Щербатову разом із сином Володимиром та донькою Олександрою розстріляли.

Деякі пам’ятки з тих часів збереглися. Та навіть після смерті княгині маєток продовжував функціонувати, тому і зміг зберегтись. Наприклад, у 1921 році радянська влада облаштувала у садибі одну з найперших оздоровниць. Також проводили реставрацію палацу, завдяки якій вдалося зберегти автентичні особливості його архітектури. Наразі у будівлі розташували санаторій «Авангард», в якому займаються лікуванням багатьох захворювань за допомогою радонових вод.

До речі, палац Марії Щербатової у місті Немирів є пам’яткою архітектури України національного значення.

Нагадаємо, про палац-садибу Чихачова в Барському районі.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: vilneslovo.com

Читайте також