menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Поки ти не стоїш з автоматом в руках на передовій, треба тут допомагати чим можеш»: вінницькі спортсмени стали волонтерами

31.03.2022 11:45

Вінницькі спортсмени волонтерять та продовжують тренуватись

З початку широкомасштабного вторгнення більшість українців об’єднуються та допомагають один одному. Так само і спортсмени Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос», які неодноразово ставали чемпіонами Європи і світу, зараз волонтерять та розвантажують гуманітарні вантажі. I-VIN.INFO дізнався у вінничан про їхнє життя під час війни і про майбутні змагання.

Про точний початок війни Заслужений майстер спорту України, багаторазовий рекордсмен та чемпіон світу з пауерліфтингу Іван Чупринка здогадався, коли росія визнала так звані «ДНР» та «ЛНР». Мовляв, було ясно, що наступним кроком буде вторгнення, а у нас якось ніхто не вірив і не готувався активно до війни. Тому побоювався, що за 3 дні російські війська можуть окупувати мирні міста України. Зараз дуже радіє, що цього не сталось, і що наша армія дає таку потужну відсіч ворогу. Наразі рекордсмен готується до чемпіонату світу з пауерліфтингу, який відбудеться у травні.

Через те, що у Вінниці відносно безпечно та спокійно, спортсменам вдається поступово відновити тренування. Вони займаються групою у залі.

«Зовсім скоро вже пройдуть різні змагання. Наприклад, я маю поїхати на чемпіонат світу з пауерліфтингу у Казахстані 20 травня. Сподіваюсь, що  війна до цього часу закінчиться. Цього року буде важко, і не тільки тому, що на змаганнях будуть сильні конкуренти, важко ще й психологічно. До війни цей чемпіонат був для мене важливий, а зараз пріоритети змінились. І головне – наша перемога у війні. Наразі спортсменів, які можуть виборювати перемогу на міжнародних змаганнях, в армію не беруть. Кажуть, що у нас свій фронт – спортивний. І ми маємо показувати всьому світові, що українці сильні та непереможні», - поділився вінничанин.

Окрім активної підготовки до чемпіонату світу, Іван Чупринка займається й волонтерством. При нагоді він та інші спортсмени «Колосу» розвантажують та завантажують гуманітарні вантажі, допомагають сортувати тощо.

«Це доволі велика кількість речей, тому потрібно багато рук. Наші хлопці допомагають з цим, бо розуміють, що поки ми не стоїмо на блокпостах чи з автоматом в руках на передовій, треба тут допомагати чим можемо», - зазначив Іван Чупринка.

Здебільшого, «колосовці» розвантажують, складають, переставляють вантажі. Коли є можливість, приходять допомагати всі колеги та їхні друзі. Як зазначає Іван Чупринка, у багатьох людей зараз проблеми з роботою, тому вони приходять та розвантажують вантажі, аби не сидіти вдома, бути корисним та пришвидшити нашу перемогу.

Також Іван Чупринка додав, що під час війни найважче було у перший тиждень. Тоді життя українців повністю змінилось і щось спрогнозувати стало нереальним.

«В перші дні було важко психологічно. Як уявиш, що, не дай Боже, прийде «рускій мір» до твого дому, тоді не хочеться жити взагалі. Це явно не майбутнє ні для моїх дітей, ні для кого», - поділився вінничанин.

Окрім нього, активно волонтерить та продовжує свої тренування майстер спорту, бронзовий призер Чемпіонату Європи з пауерліфтингу, неодноразовий призер та чемпіон чемпіонатів та кубків України Віталій Коломієць. Він приєднався до колег та вирішив допомагати своїми силами, задля пришвидшення перемоги нашої Батьківщини.

«Звичайно, ми працюємо, тренуємося, готуємося до змагань, але якщо потрібна якась допомога, наприклад, розвантажити фуру з гуманітарною допомогою, чи допомогти військовому шпиталю, ми завжди підключаємося, допомагаємо»,- говорить Віталій.

Вінничанин запевняє, що кожна людина повинна виконувати свою роботу. Підтримувати в «тилу», тримати стрій та бути корисним – це теж важливі речі для перемоги.

«Армійці займаються військовою справою, і так має бути, бо не всі можуть воювати з автоматами. Зрозуміло, що коли нас призовуть, ми також підемо і будемо воювати, захищати землю. Але якщо я спортсмен, то буде теж непогано, коли я підніму прапор нашої держави десь на чемпіонаті Європи», - запевнив вінничанин.

Зовсім скоро він також планує відправитись на чемпіонат Європи з пауерліфтингу, який пройде у Чехії з 3 по 8 травня. Там представлятиме Україну, тому зараз сумлінно готується до змагань. У цьому йому допомагають колеги та голова Федерації пауерліфтингу Вінницької області, кращий тренер 2021 року Вадим Мохник. Як запевняє наставник, активно тренуються спортсмени, які планують їхати на міжнародні змагання. А поступово будуть відновлювати й заняття для дітей.

«Ми тренуємось у звичайному режимі, за планом. Проте, коли лунає сирена, доводиться йти в укриття. Також ще допомагаємо розвантажувати та завантажувати вантажі. До цього спортсмени ставляться із розумінням, тому ніхто не відмовляється допомагати. Просто розуміють, що якщо ти не береш зброю в руки та не стоїш в теробороні на блокпосту, то маєш зайняти іншу нішу і бути корисним. Тому долучаються всі тренери та спортсмени», - розповідає Вадим Мохник.

Вінничанин додає, спортсмени допомагають своїми силами. Більшість впевнені, якщо вони не беруть в руки зброю, то мають виконувати те, що вміють. Найчастіше спортсмени розвантажують та завантажують продукти харчування, засоби гігієни, одяг, взуття, матраци, ліки, дитяче харчування та багато чого іншого. Наразі продовжують допомагати та волонтерити і вірять у перемогу України. 

Нагадаємо, у Вінниці підприємства обговорили сплату податків.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал. 

Фото: i-vin.info

Читайте також