menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Політики-символи народного спротиву

29.03.2022 21:40

Які політики надихають народ на опір окупанту?

У нинішніх реаліях повномасштабної війни проти російської федерації є кілька політиків, чиї виступи в медіа-просторі зустрічають небувалу підтримку серед населення. Вони піднімають бойовий дух воїнів та цивільних, розповідають про успіхи на різних фронтах та просто заспокоюють своїм оптимізмом та мужністю багатьох схвильованих українців та українок. Хто ж вони, політики-символи народного опору, як і в який момент стали ними, і якою репутацією мали до початку російського вторгнення? Відповіді на ці питання шукав І-VIN.INFO.

Для дослідження ми візьмемо трьох найпомітніших і найпопулярніших політиків-символів. Звичайно, для когось ці люди зовсім не є такими, і вони бачать народних героїв у зовсім інших політиках або не бачать таких взагалі. Однак високий рівень підтримки серед населення саме цих трьох політиків важко не помітити. Йдеться про Президента України Володимира Зеленського, голову Миколаївської обласної державної адміністрації Віталія Кіма та про радника голови ОП Олексія Арестовича.

Як уже зазначалося вище, у цій статті ми розберемо умови, за яких той чи інший політик став «символом» спротиву, які його слова або дії допомагають підтримувати таку репутацію. А також ставлення до нього до російського вторгнення. Крім того, не обійдемося й без народної творчості, різноманітних мемів в інтернеті, які є чи не найважливішою складовою високого рівня підтримки того чи іншого політика у наш воєнний час.

Олексій Арестович. Популярність в Україні Олексій Арестович почав набирати після подій Революції Гідності, і з 2014 року часто ставав гостем телевізійних програм як військовий експерт. Так, у червні 2014 року Олексія Арестовича було запрошено на ефір телеканалу Ера, на якому обговорювалася ситуація в тодішній зоні АТО.

Проте набагато активніше його кар'єра стала розвиватися у 2020 році. Того року Олексій Арестович спочатку став офіційним спікером української делегації у Тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську щодо врегулювання конфлікту на сході України. На посаду його призначив перший Президент України Леонід Кравчук.

А наприкінці року керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак призначив Олексія Арестовича своїм позаштатним радником з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки та оборони. З того часу і до початку повномасштабної війни Олексій Миколайович продовжував виступати на телебаченні та розвивати свої соцмережі. Відео на його ютуб-каналі набирали десятки і часом сотні тисяч переглядів.

Загалом багато людей знали Олексія Арестовича і до вторгнення, однак той рівень впізнаваності радника голови Офісу Президента не порівняється з нинішнім.

З початку повномасштабної війни Олексій Арестович, виконуючи роботу радника голови ОП, почав часто звітувати про ситуацію на фронті в ефірі національного телемарафону. Крім офіційних виступів, Олексій Миколайович звертався до українців та українок через соціальні мережі, переважно у Фейсбуці. Короткі відео з оперативною інформацією з передової, порадами з психологічної підтримки та обнадійливими прогнозами стали дуже доречними в часи загальної схвильованості ситуацією, що склалася.

Люди почали дивитися звернення Арестовича, щоб заспокоїти нерви перед сном, а в інтернеті почали з'являтися подібні «роботи народної творчості».

Водночас, Олексій Арестович став дуже популярним саме серед жіночої половини населення. Мабуть, уміння заспокоїти та надати впевненості у близькій перемозі України та харизматичність політика стали визначальними чинниками його привабливості серед українок.

Крім заспокоєння українців, Олексій Арестович також неодноразово закликав жителів тимчасово окупованих територій до дій, спрямованих на тотальний опір ворогові.

У страшний для нашої країни час Олексію Арестовичу вдалося заспокоїти та переконати в оптимістичних підсумках цієї війни багатьох жителів України. Секретом його успіху став, зокрема, легкий та невимушений стиль подачі інформації. Він спілкується з людьми простою мовою, не уникаючи і ненормативної лексики. Успішні психологічні поради, а також поради щодо ведення ефективного протистояння російським окупантам є актуальними, тому допомогли Олексію Арестовичу стати справжнім політиком-символом народного спротиву.

Віталій Кім. Віталій Олександрович Кім мав до вторгнення найменший рейтинг впізнаваності з усіх трьох героїв цієї статті, проте це не завадило йому отримати цю саму впізнаваність і народну підтримку в умовах повномасштабної війни. Він був керівником кількох великих миколаївських компаній, але з початком політичної кар`єри був вимушений переписати їх на інших людей.

Почалась його діяльність у «великій» політиці з президентських та парламентських виборів у 2019 році. В ті часи пан Віталій працював у Миколаївському обласному виборчому штабі партії «Слуга народу». В 2020-му вже сам був кандидатом до Миколаївської міської ради від все тієї ж партії. Вже під кінець цього ж року Президент України Володимир Зеленський призначив Віталія Кіма головою Миколаївської ОДА, і цю посаду пан Віталій обіймає і зараз.

«Мій прихід в політику зумовлений соціальною відповідальністю. Так сталося, що в останні роки я налагодив свій бізнес і відійшов від оперативного управління. У мене звільнилося багато часу, який я зміг витрачати на родину, хобі, власні справи. Але я розумів, що треба розвиватися далі, бо маю досвід, сили та відповідні здібності. Думаю, це був еволюційний процес», - розповів Віталій Кім в інтерв'ю Укрінформ.

З кінця 2020 року Віталій Кім як голова Миколаївської ОДА був, безсумнівно, відомий багатьом жителям Миколаївської області, проте за її межами мало хто знав очільника Миколаївської області.

Народну любов Віталій Кім отримав багато в чому за подібні з Олексієм Арестовичем риси характеру. Голова Миколаївської ОДА не лише тримає оборону області з перших днів вторгнення, а й не втрачає при цьому позитивного настрою.

«Добрий вечір, ми з України» – так Віталій Кім починає кожен ефір у Телеграмі. У цих ефірах він у легкій та невимушеній манері розповідає про ситуацію в області та успіхи військових ЗСУ, чим піднімає настрій та бойовий дух своїх співвітчизників не лише в області, а й у всій країні.

Журналісти 24 каналу ще 8 березня охрестили Віталія Кіма «найкрутішим губернатором»:

Судячи зі слів тих, хто працював із Віталієм Олександровичем і до вторгнення, свій оптимістичний та життєрадісний характер голова ОДА виявляв і до повномасштабної війни.

«Він міг пожартувати під час пре-конференції, за що часто отримував від місцевих журналістів, зараз усі сприймають це інакше», - розповіла радниця голови Миколаївської ОДА з питань комунікацій з громадськістю Вікторія Олейник виданню Forbes.

Так само, як і попередній герой цієї статті, Віталій Кім набув високої популярності серед жінок. Ось що каже миколаївський ресторатор Костянтин Скоріні все тому ж таки виданню Forbes:

«У місті він має високий рівень довіри, а місцеві дівчата всерйоз хочуть за нього заміж».

На восьме березня, наприклад, в інтернеті гуляли такі листівки:

Як і у випадку з Олексієм Арестовичем, високий рівень підтримки Віталія Кіма серед народу України вилився у велику кількість мемів із ним у головній ролі:

«До початку вторгнення я взагалі не чув про нього, навіть не знав, хто у нас голова ОДА. Коли все це почалося, то я звісно ж погуглив трохи про нашого губернатора. Віталій Кім став ним у 2020 році, і озираючись зараз на минуле, я розумію, що у нас в області відбувались зміни на краще, тобто, пан Віталій таки щось робив. Зараз я дуже радий, що у нас є такий оптимістичний голова ОДА. Нам, мешканцям Миколаївщини, із ним дуже пощастило», - розповідає житель Миколаївської області Юрій Григорович.

Наразі на Телеграм-канал Віталія Кіма підписано майже 855 тисяч людей. Враховуючи, що він був створений у перші дні вторгнення, швидкість, з якою вдалося набрати таку велику аудиторію, дійсно вражає.Якщо Олексій Арестович підкупив людей своїм холоднокровним спокоєм та сприятливими глобальними прогнозами, то Віталій Кім виграв за рахунок своєї життєрадісності та оптимізму. Дивлячись його ефіри, навіть не віриться, що ця людина живе в прифронтовому місті, в яке постійно летять ворожі ракети.

Володимир Зеленський. На відміну від попередніх політиків, Президента України в нашій країні знали всі. Розповідати про його шлях становлення політиком немає сенсу, про це написано багато матеріалів, а загалом цю історію знають всі, хто взагалі знайомий із особистістю Президента.

Ще буквально пару місяців тому знаходилося безліч причин для критики Володимира Зеленського, і з’ясовування усіх цих причин – це тема для окремого матеріалу. Тому тут цим не займатимемося, а краще звернемося до статистики, отриманої в результаті соціального опитування, підготовленого групою РЕЙТИНГ.

На фото вище представлені результати опитування, проведеного якраз перед вторгненням, 11-18 лютого. Судячи з цієї статистики, Президента України підтримували 41% опитаних, у той час як 57% респондентів були негативно налаштовані до Володимира Зеленського.

На цьому фото ми бачимо зовсім іншу статистику, це вже результати опитування від тієї ж групи РЕЙТІНГ, тільки за 26-27 лютого, тобто, вже після вторгнення російських військ. Судячи зі статистики, рейтинг Президента зріс і його стали підтримувати 91% опитаних.

Варто уточнити, що друге опитування стосувалося лише дій Президента України в умовах війни. Однак, як же сталося так, що Володимир Зеленський, який мав у мирний час підтримку серед 41% респондентів, зміг менш ніж за два тижні збільшити цей показник на цілих 50 відсотків?

В якійсь мірі на це питання можна відповісти цитатою Олексія Арестовича, сказаною ним в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону:

«Зеленський у першу добу відмовився від евакуації, незважаючи на прохання особистої охорони та Заходу. Коли десант висаджувався на Гостомель, ми мали інформацію, що наступний десант сідає на Печерськ. Зеленський сказав: «Я візьму в руки автомат і воюватиму. Хоч 10 десантів тут висаджуйте, я нікуди не поїду».

З перших годин російського вторгнення Президент України Володимир Зеленський створив антипутінську коаліцію та залучив лідерів західних країн до допомоги в протистоянні рашистській навалі. Майже кожного дня Володимир Зеленський виступав перед парламентами та народами західних країн по відеозв`язку, спілкувався з окремими політиками та рішуче закликав їх допомогти Україні.

Виступи Президента України справляли велике враження не лише на політиків, а також на пересічних громадян демократичних країн. Реакція західних ЗМІ не змусила довго чекати, і через деякий час багато великих медіа охарактеризували Володимира Зеленського героєм і лідером вільного світу.

Вся ця підтримка вилилася в багатомільярдну фінансову допомогу українцям, а також породила величезну хвилю волонтерської підтримки українців у всьому світі.

Зарубіжні користувачі соціальних мереж також долучились до створення мемів, які зазвичай принижували путінський режим та героїзували образ Володимира Зеленського.

(Ти vs хлопець про якого вона говорила не хвилюватися)

Народ України побачив і відчув підтримку заходу і багато в чому заслуги в отриманні цієї підтримки належать саме Президенту України Володимиру Зеленському, за що він і отримав всенародну любов та статус політика-символу народного опору.

Підсумок. Будь-яка війна завжди народжує своїх героїв. Цими героями не завжди стають лише відважні воїни, що віддали своє життя за свою Батьківщину. Про цих героїв згадують після війни, а сьогодні країні потрібні люди, які надихають, дають надію та символізують собою мужність народного опору. В умовах війни справжніми кумирами серед політиків стали ті, хто незважаючи на величезний тиск і стрес продовжили виконувати свої посадові обов'язки та піклуються про своїх співгромадян. Дивлячись на їх спокій та оптимізм, народ України зумів придушити в собі паніку, яка у багатьох виникла в перші дні війни, і налаштувався на ефективний опір російським окупантам. Саме тому Олексія Арестовича, Віталія Кіма та Володимира Зеленського можна вважати політиками-символами народного спротиву.

Нагадаємо, у Вінниці виявили ворожу ботоферму

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Фото: з вільних джерел

Читайте також