menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Помічник ветерана: як у Вінниці реалізують ветеранські програми (ФОТО)

28.04.2024 16:00

Сім’ї військових теж можуть звертатися до помічника ветерана

У Вінниці активно впроваджується Інститут помічника ветерана у громаді. Цей пілотний проєкт стартував 1 липня 2023 року. Охочі вінничани, а це переважно колишні військовослужбовці, проходили відповідне навчання, аби згодом працювати помічником ветерана. А вже 25 серпня 2023 року у Вінниці відкрили при міському Центрі соціальних служб новий структурний підрозділ – відділ «Сервісний офіс у справах ветерана». I-VIN.INFO дізнався, як зараз функціонує Інститут помічника ветерана.

За словами помічника ветерана Олександра Маркова, всі послуги є безоплатними. Тут люди можуть отримати консультації з питань працевлаштування, навчання, соціального захисту та реабілітації, покращення стану здоров’я. Також проводять супровід у реалізації гарантій, пільг, прав, отримання послуг.

«Можна просто підійти до нас і дізнатися усе, що цікавить та турбує ветерана або члена його родини. Багато хто звертається для отримання психологічної консультації, інші звертаються, аби започаткувати власну справу. Аби працювати тут, пройшов навчання на помічника ветерана. Але впевнений, тут залежить багато й від самої людини, і як вона обізнана в тих чи інших питаннях», - каже пан Олександр.

Він пережив ампутацію ноги післяпоранення на фронті.

«До мене якраз звертаються ветерани після ампутації, бо хто ж знає краще усі нюанси проходження медико-санітарної експертної комісії, ніж той, хто вже пройшов усі етапи. Адже тут важливо правильно вказувати номер потрібного взуття та категорію протезу. Є чимало нюансів, на які треба звертати увагу. Важливим є питання довіри. Розповісти про свої проблеми легше такому самому ветерану. Адже краще зрозуміти ветерана може той, хто пережив те саме. Тому наша програма діє під гаслом «Рівний – рівному», - розповідає він.

Як зазначає Олександр Марков, досить часто приходять на консультацію дружини та матері ветеранів.

«До нас можуть звернутися військові, ветерани, їхні родини, члени сімей загиблих військових. У всіх в них різні питання, на які даємо відповіді. Був випадок, коли прийшла дружина зниклого безвісти військового вся у сльозах. Я вже давав різні поради, а потім запропонував попрацювати з психологом. Вона погодилась. Звісно, після таких ситуацій важко бути постійно на позитиві, можеш близько взяти до серця, проте допомогти ветеранам і їхнім родинам для нас дуже важливо», - каже помічник ветерана Олександр Шевченко.

Окрім цього, помічники ветерана допомогають з пошуком програм підвищення кваліфікації, опанування нових навчальних програм, перепрофілювання, надають допомоги в оформленні документів, поданні заяв, підготовці документів. Також допомагають в переїзді, у пошуку житла, консультують щодо отримання психологічних послуг, зокрема з питань оформлення документів для отримання таких послуг тощо.

Помічник ветерана – це основна точка входу ветеранів до усіх передбачених можливостей нової ветеранської політики. Звісно, ветеран може самостійно реалізувати усі свої права та можливості, але завдання помічника – забезпечити цю реалізацію у максимально сприятливий та комфортний для ветерана спосіб.

Як зазначила директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова, помічники ветерана – це фахівці в громаді, які проводять індивідуальний супровід ветеранів та сприяють їм у реалізації можливостей, прав, гарантій, пільг. Основне завдання цих спеціалістів – всебічна допомога захисникам та захисницям у повноцінній адаптації від військової служби до цивільного життя.

«Ми провели засідання комісії по відбору кандидатів у помічники ветеранів. Подано 57 заяв, а успішний відбір пройшло – 50 людей. З них 35 осіб пройшли навчання та отримали сертифікат «фахівець з супроводу ветеранів та демобілізованих осіб». Наразі ми працевлаштували 12 фахівців з супроводу ветеранів. Також ми розробили довідник помічника ветерана для покращення роботи. У довіднику є вся необхідна інформація для роботи та консультацій»,- каже Валентина Войткова.

У 2023 році ветеранам надали 9632 послуги в цьому інституті. А у 2024 році лише за перший квартал надали 4472 послуги. Як додала заступниця міського голови Галина Якубович, під час відбору учасників для них було важливим взяти на роботу колишніх військовослужбовців.

«На фронті вони відчували себе важливими, мали свою зайнятість. А коли пройшли реабілітацію, то без роботи можуть відчувати себе не потрібними. А тут військові звертаються до помічників, які так само були на фронті, знають, як там, і можуть знайти до кожного підхід. До того ж, наші захисники проявляють більшу довіру до колишніх військових, які зараз працюють помічниками ветерана», - зауважує Галина Якубович.

Помічники ветеранів працюють у Центрах надання адміністративних послуг за адресами вул. Космонавтів, 30 та Замостянська, 7.

Матеріал підготовлений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Нагадаємо, «Поставили свій «дитячий блокпост»» – поліцейський з Вінниччини про складнощі роботи.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото:Руслана Сивак.

Читайте також