menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Понад 75 відсотків населення володіє петриківським розписом»: депутатка громади на конгресі у Польщі

05.03.2024 19:40

Як соціально-відповідальний бізнес допомагає у невеликих громадах

Партнерська публікація

Про виклики під час повномасштабної війни у громадах України йшлося, зокрема, на ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування у польському місті Миколайки. Директор департаменту корпоративної соціальної відповідальності МХП Павло Мороз виступив на одній з дискусійних панелей з доповіддю про роль соціально- відповідального бізнесу в громадах. Для I-VIN.INFO про підтримку громади завдяки соціально-відповідальному бізнесу розповіла депутатка, начальниця управління освіти молоді та спорту Петриківської селищної ради Дніпропетровської області Наталія Коваленко.

«Найбільше підприємство, яке працює на території нашої громади – це МХП. Від них і йде найбільша допомога на сьогодні для громади, а саме - від Благодійного фонду «МХП- Громаді». Наприклад, у дитячому садочку в селі Єлизаветівка відкрили кімнату психологічної підтримки для дітей внутрішньо-переміщених осіб. Нею можуть користуватися як батьки, так і діти. Дорослі можуть приводити своїх діток в будь-який час, а не тільки в той період, коли дитячий садочок працює. Двері відкриті для них і у вихідні дні», - каже Наталія Коваленко.

За допомогою соціально-відповідального бізнесу, у громаді створили музей на принципах співфснансування «МХП-Громаді» та громади. У ньому зберігається історія Петриківського розпису та історія створення самого музею.

«У музеї діти можуть також займатися Петриківським розписом, відвідувати різні майстер-класи. Ми запрошуємо художників, які є Заслуженими майстрами України та навіть мають звання. У нас понад 75 відсотків населення володіє Петриківським розписом. Дуже багато людей малюють», - запевняє представниця громади.

А у 2021 році громада здобула перемогу у конкурсі проєктів «Час діяти, Україно!» від Благодійного Фонду «МХП-Громаді». Проєкт називається «Чарівна Петриківська квітка». У громаді розписували музичну залу.

Згодом у 2022 році реалізували проєкт «Простір психологічного розвантаження для дітей ВПО та їх батьків». Він теж став одним із переможців у конкурсі проєктів «Час діяти, Україно!». А у 2023 році реалізували проєкт «Покращення умов праці працівників та життєдіяльності дітей в закладі дошкільної освіти». Також у громаді ініціювали проєкт «Зелене середовище» спільно з Єлизаветівським ліцеєм.

У Петриківській територіальній громаді працює й молодіжний освітній простір, який розташований в Єлизаветівському старостаті. Тут молодь може поспілкуватися, пограти в настільний теніс, провести зустрічі, бесіди, різноманітні заходи.

Окрім цього, ПрАТ «МХП», підприємствами групи МХП (зокрема, ПрАТ «Оріль-Лідер»), Благодійним Фондом «МХП-Гоомаді» спільно з Національною дитячою спеціалізованою лікарнею «ОХМАТДИТ» МОЗ України реалізується проєкт «Скарбничка здоров’я». В рамках проєкту 18-19 січня 2024 приїздили на ПрАТ «Оріль-Лідер» близько 30 лікарів НДСЛ «ОХМАТДИТ» для проведення безкоштовного обстеження діток села Єлизаветівка. Лікарям вдалося оглянути близько 300 дітей за 2 дні.

У безпечному бомбосховищі та медичній частині ПрАТ «Оріль-Лідер» діток оглядали лікар-гематолог, педіатр, гастроентеролог, невролог, ортопед, хірург, уролог, офтальмолог, отоларинголог, ендокринолог, гінеколог, психолог, лікар ФД, завідувач відділення лабораторної діагностики. Обстежували усіх охочих за попередньою реєстрацією.

Також у конкурсі проєктів «Час діяти, Україно!» здобув перемогу ще один проєкт від Петриківської громади – «Освітній простір музейної педагогіки «Зберігаємо традиції – створюємо майбутнє» Торік реалізували проєкт «Здоровий старт у майбутнє: сучасне фізкультурне обладнання для закладу дошкільної освіти».

«У Петриківській територіальній громаді Благодійний фонд «МХП-Громаді» співпрацює й з нашими бібліотеками, культурними закладами. Тобто, під час війни намагаємось розвивати всі напрямки життєдіяльності нашої громади», - запевняє Наталія Коваленко.

Читайте також,«Переважна більшість благодійних ініціатив пов`язана з допомогою військовим» – Тетяна Волочай (ФОТО).

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна

Читайте також