menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Попереду ще буде ціла низка перетворень колективної свідомості»: вінницька психотерапевтка про День Соборності

22.01.2023 13:20

Українці у всьому світі готуються провести демонстрації, присвячені Дню Соборності України

Сьогодні Україна відзначає День Соборності в умовах повномасштабного вторгнення. Українці по всьому світу об’єднуються, аби відзначити цей історичний день. I-VIN.INFO дізнався, як сприймають День Соборності України у світі та наскільки ця дата важлива для українців з психологічної точки зору.

«Цього року День Соборності набуває особливого значення не тільки для України, а й для всієї Європи. Україна сьогодні воює не тільки за свою свободу і єдність, а за демократичні принципи всього цивілізованого світу. Наша держава – «Брама Європи», її рівноцінна частина, як геополітично, так і історично. ЄС це усвідомлює», - каже доктор філософії з політології, старший викладач кафедри політології та державного управління Донецького національного університету імені Василя Стуса Анна Осмоловська.

Таку ж думку підтримує й практикуючий психотерапевт, член всеукраїнської асоціації арттерапевтів, член національної психологічної асоціації Тетяна Ігнатенко:

«З початку повномасштабного вторгнення рівень сприйняття і ставлення українців до історичних дат значно змінився. Це можна було спостерігати, зокрема, у День Незалежності. Не зважаючи на військову ситуацію, постійні тривоги й загрози та рівень втрат, українці все одно демонструють бажання до вшанування значної дати та піднесеність настрою. Все це пов'язано зі зміною рівня усвідомлення національної ідентичності та прагнення протистояти агресору».

Як додає Тетяна Ігнатенко, з огляду на психологічні процеси, які відбуваються у колективній свідомості під час війни, варто відзначити дух згуртованості, який українці з 24 лютого демонстрували і продовжують це робити. Він розкриває сенс та відображає в діях поняття «Соборність». Та вона підкреслює, що зараз основним поштовхом до такої згуртованості може бути саме бажання протистояти ворогу. Відтак, попереду ще буде ціла низка перетворень колективної свідомості для виходу на вищий рівень національного єднання і цей процес триватиме ще й після перемоги.

Так, Анна Осмоловська зауважує, що війна в Україні – найбільший військовий конфлікт з часів Другої світової війни і відбувається він у центрі Європи. Ця війна, на її думку, відрізняється від усіх попередніх низкою факторів: гібридністю, використанням інформаційної зброї разом з інноваційною військовою технікою, кіберфронтом тощо:

«Україна і українці демонструють світові сьогодні нечуваний досі приклад консолідації нації. Наші Збройні сили ведуть справедливу війну з агресором, а кожен українець на своєму фронті, на волонтерському, академічному чи інформаційному наближає Перемогу! Політичні лідери світу «давали Україні три дні», а ми боремося і поборемо, тому що знаємо ціну Свободи! Як тоді у 1919-му, в 2014-му, так і в 2022-му! Для Європи і світу цей день має стати черговим нагадуванням про те, що Україна стоїть на варті людських цінностей – Свободи, Єдності, Незалежності і Демократії. Війна продовжується, і про це не варто забувати країнам-партнерам».

І якщо говорити про те, як цю «соборність» буде сприймати країна-агресор, то доктор філософії з політології каже, що як і будь-який символічний день для українців, День Соборності не сприймається ними. Водночас психотерапевт стверджує, що цей день, з психологічної точки зору, символічний знак до прагнення єдності та відновлення історичної справедливості:

«Ця дата надважлива у розумінні кожного окремого громадянина України. Бажання єдності це готовність приймати різноманіття і відстоювати спільність. Зараз українці це демонструють як ніхто інший. Як я вже й казала, з початком війни українці своїми діями вклали в поняття «соборність» можливо більше, ніж за всі роки незалежності. Зокрема, готовністю відстоювати свободу, допомагати одне одному. Згадайте Новий рік, коли всі так чекали звернення Президента і дивились його виступ із завмиранням серця... такого ще не було. І це багато про що говорить. Підсвідомо ми згуртувались не лише географічно, на законодавчому рівні, а й ментально».

Про таку згуртованість свідчать не лише думки експертів, а й акції на яких вже відучора та сьогодні українці в різних країнах світу стоятимуть у «Ланцюгу Єдності зі світом» поряд із впізнаваними спорудами у своїх містах. Учасники триматимуть прапор України, прапори країни, де проводиться демонстрація, та інших країн, які підтримують нашу державу. Українців запрошують долучитися до акції у 25 країнах і 47 містах:

- Австралія – Сідней, 22 січня;

- Бельгія – Брюссель, 23 січня;

- Кіпр – Пафос, 22, січня;

- Чехія – Прага, 22 січня;

- Данія – Орхус, 22 січня;

- Фінляндія – Гельсінкі, 22 січня;

- Франція – Діжон, Ліон, Нант, Валанс – 22 січня; Гренобль – 21 січня;

- Грузія – Тбілісі та Батумі, 22 січня;

- Німеччина – Аугсбург, Дортмунд, Дюссельдорф – 21 січня; Гамбург, Хайдерберг, Мюнхен, Регенсбург – 22 січня;

- Велика Британія – Лондон, 22 січня;

- Греція – Афіни, Салонікі – 22 січня;

- Італія – Турин, 22 січня;

- Мальта – Валлетта, 22 січня;

- Мехіко –Мехіко, 22 січня;

- Молдова – Кишинів, 22 січня;

- Норвегія – Осло, 22 січня;

- Польща –Краків, 22 січня;

- Румунія – Бухарест, 22 січня;

- Словаччина – Братислава, 22 січня;

- Словенія – Любляна, 22 січня;

-Іспанія – Мадрид, 22 січня, та Аліканте, Плайя-де-Аро, 22 січня;

- Швеція – Стокгольм, Лінчепінг, 22 січня;

- Швейцарія –Женева, 22 січня;

- Об'єднані Арабські Емірати – Абу-Дабі, 22 січня;

- США – Джорджія (Атланта), Техас (Остін) – 21 січня; Флорида (Делрей-Біч), Нью-Йорк, Массачусетс (Бостон), Пенсільванія, (Філадельфія) – 22 січня.

Довідково:

22 січня – дата прийняття четвертого універсалу в 1918 році, яка 100 років тому вважалася Днем Незалежності. В тогочасних документах її називали Днем Державності. Саме представники Західноукраїнської Народної Республіки і Української Народної Республіки на Софійському майдані церемоніально проголосили цей Акт Злуки. Це з’єднання колишньої підавстрійської та підросійської України, які перебували в складі двох імперій до революційних подій.

Нагадаємо,топ-8 пам’ятних знаків соборності та єдності у Вінниці.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: daytoday, 24 канал


Читайте також