menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Поступово повертаємось до довоєнної форми навчання»: директорка вінницької школи про новий навчальний рік

02.10.2023 12:00

Інтерв’ю із директоркою КЗ «Вінницький ліцей №26 ім. Героя України Д. Майбороди»

На початку цієї осені Україна вже вдруге за час повномасштабної війни вступила у новий навчальний рік. В цьому році усі школи Вінницької громади прийняли учнів на офлайн-навчання, а сам освітній процес потрохи повертається до часів без пандемії. I-VIN.INFO поспілкувався із директоркою комунального закладу «Вінницький ліцей №26 ім. Героя України Д. Майбороди» Сніжаною Осипчук про початок навчального року 2023-2024.

— У вашій школі всі учні вийшли на очне навчання цього навчального року?

— Так, завдяки тому, що міська рада зробила ремонт в укритті, всі наші учні мають змогу вийти на очне навчання. Новий навчальний рік ми, на щастя, розпочали без змішаної та дистанційної форми навчання. Учні, нарешті, мають змогу наживо навчатися в приміщенні школи.

Протягом вересня проводилися моніторинги освітніх втрат, адже діти майже три роки навчалися дистанційно. Ми визначали, які теми учні не засвоїли, на що потрібно звернути більше уваги, що повторити. І протягом осінніх канікул в закладі будуть проводитися додаткові заняття для бажаючих, щоб наздогнати певний навчальний матеріал. Звісно, перший місяць навчального року був більш адаптаційним. За період офлайн навчання діти забули, як це працювати під час уроків протягом 45 хвилин в класі, що необхідно дотримуватися шкільних правил поведінки, а найголовніше – слідувати алгоритму поведінки під час сигналу «повітряна тривога». Ми робимо все можливе, проводимо різні заходи,  щоб повернути їх в цю реальність, щоб вони чітко розуміли, яким чином організовується освітній процес в умовах воєнного часу.

— Минулий навчальний рік був першим, який почався в умовах повномасштабної війни. Які виклики поставали 1 вересня 2022 року?

— Під час війни головним пріоритетом є життя та безпека всіх учасників освітнього процесу, тому в 2022 році основним викликом було відсутність безпечних умов для організації навчання, тому всі школи нашого міста розпочали минулий навчальний рік в онлайн форматі. Міська влада зробила все можливо, щоб в найкоротші терміни підготувати найпростіші укриття закладів освіти і тільки після перевірки їх готовності працівниками ДСНС, Держпродспоживслужби,  за згодою батьків в деяких школах учні поверталися до очного навчання і ми працювали в змішаному форматі: частина учнів – в закладі освіти, решта підключалися онлайн до навчальних занять.

— Як батьки відреагували на те, що їхні діти повернуться до шкільних парт цього року?

— Однозначно, добре. Всі батьки зацікавлені в тому, щоб діти навчались наживо. Неможливо порівняти результати після дистанційного навчання і після очного. Деякі батьки, звісно, з острахом відпускають своїх дітей до школи. Перед початком навчального року ми показали батькам найпростіші укриття, щоб вони мали уяву, де будуть перебувати їх діти під час повітряних тривог та в яких умовах. В наших реаліях зрозуміло, що батьки будуть хвилюватись за своїх дітей під час кожної повітряної тривоги, але ми всі під час них обов'язково спускаємось в укриття, де є Wi-fi  і учні мають змогу повідомити батьків, що все добре. Ті батьки, які хочуть забрати своїх дітей під час повітряних тривог, мають змогу це зробити на підставі заяви.

— Укриття в вашій школі вміщає усіх учнів та працівників?

— Так, ми працюємо в 2 зміни і відповідно до норм наші укриття можуть вмістити усіх учасників освітнього процесу, які перебувають в закладі. За кошти міського бюджету в минулому році було зроблено ремонт – це і нова вентиляція, і санвузли, другий вихід і внутрішні роботи приміщень. В цьому році міська рада виділила додаткові кошти на облаштування укриттів, тож закупили додатково лавочки, стільці, запаси води, печива, ліхтарики та інше – усе, що має бути відповідно до вимог в найпростіших укриттях.

— Чи плануються в вашій школі якісь культурні або розважальні заходи для дітей та батьків в цьому навчальному році?

28 вересня ми вже провели традиційний етнофест «Разом до ПРЕМОГИ!» до Дня захисників та захисниць України і одночасно  до Дня вчителя, на якому зібрали понад 158 тисяч гривень на підтримку наших захисників: дрон Mavic-3, Starlink і батареї живлення Bandera Power 180 для 14 штурмової бригади Національної гвардії України «Червона калина» та два Starlink для військовій частині 3008 НГУ. Це ті військові частини, з якими наш заклад співпрацює вже понад 8 років, захисників яких намагаємося підтримати і словом, і ділом. Це - наші земні янголи-охоронці, як ми їх називаємо. Пишаємося, шануємо, цінуємо і дякуємо їм за першої ж можливості.

Окрім традиційних заходів, велику увагу продовжуємо приділяти національно-патріотичному вихованню, тому протягом року будуть проходити різноманітні заходи з вшанування знаменних дат, уроки мужності, майстерки, квести, ярмарки, конкурси, акції, челенджі, спрямовані  на формування рис і якостей справжнього патріота, активного громадянина, який протидіє ворожій пропаганді, вірить в перемогу, здатний співчувати, готовий до взаємодопомоги та волонтерства.

Щоденно в закладі звучить дзвінок о 9.00, щоб вшанувати пам'ять про загиблих захисників і громадян під час війни хвилиною мовчання, після якої виконуємо гімн України.

— Які нововведення в освітньому процесі будуть присутні в цьому навчальному році?

— Враховуючи рекомендації  Міністерства освіти і науки України, в цьому навчальному році буде виділено більше годин на практичну складову під час вивчення предмету «Захист України».  Юнаки і дівчата, які приєдналися вивчати цей предмет, будуть більше відпрацьовувати на практиці свої навички надання домедичної допомоги, знайомитися детально з правилами поводження з вибухонебезпечними предметами, мінної безпеки та орієнтування у просторі.

— Як багато дітей пішло до вашої школи в цьому навчальному році?

— В 2023-2024 н. р. до нашої шкільної родини приєдналися учні 5 перших класів та велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які раніше навчалися онлайн, а в цьому році надали перевагу очній формі навчання.

— Якщо порівнювати перше вересня 2022 року і перше вересня 2023 року, які основні відмінності початку нового навчального року ви могли б виділити?

— В організації освітнього процесу в умовах воєнного стану настала потреба іншого змісту та підходів до проведення виховної роботи. Основним цільовим напрямом стало забезпечення безпекової складової здоров'я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя. Тому в закладі працює потужно соціально-психологічна служба, яка підтримує морально-психологічний стан усіх учасників освітнього процесу в умовах війни, що триває, працює з дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, постраждалих від воєнних дій. В 2023-2024 н. р. заплановано низку заходів, спрямованих на забезпечення потреб у комунікації, психологічному розвантаженні таких дітей.

Але найголовніше те, що діти в нашому закладі повністю перейшли на очну форму навчання. Ми поступово повертаємося до тієї форми навчання, що була до війни. Сподіваюся, що, завдячуючи нашим ЗСУ, ми будемо мати можливість продовжувати очну форму навчання протягом всього 2023-2024 навчального року.

Читайте також, вінницькі школярі зібрали кошти на авто для ЗСУ.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: mukachevo.net та фейсбук-сторінка Вінницького ліцею №26

Читайте також