menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Потрібно рухатись вперед і не зупинятись»: громади Вінниччини дбають про енергоефективність

03.10.2021 18:15

Під час пресконференції «Енергоефективний Гнівань», громади Вінниччини ділились власним досвідом

У Гнівані Вінницької області пройшла підсумкова конференція щодо впровадження проєкту «Енергоефективний Гнівань». На ній говорили про можливості енергоефективності міста та результатівроботи в рамках Угоди Мерів. Під час трьох дискусійних панелей голови різних громад представляли свої напрацювання в рамках цієї угоди. Також обмінювались досвідом та рекомендаціями, з чого варто розпочинати роботу, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

Голова Тульчинської міської територіальної громади Валерій Весняний розповідає: «В 2015 році наша громада підписала Угоду Мерів і ми вже готуємось, аби зробити певні кроки у одержанні коштів. Першим кроком в рамках угоди можна вважати підготовку всієї необхідної документаціїй.Крім цього, задля енергоефективності нашої громади ми продовжуємо працювати з ОСББ, хоч трохи важко. Першу нашу школу модернізовували три роки власними силами. Сюди було вкладено вже близько восьми мільйонів і в цьому році плануємо одержати той результат, який планували. Звісно, без таких грантів й проєктів, в яких була залучена Гніванська територіальна громада, рухатись далі дуже важко. А робити це вкрай необхідно».

Після кожної дискусії представники громад ставили додаткові запитання, аби зрозуміти певні деталі та прояснити, в якому приблизно напрямку рухатись їхнім громадам.

«Ми побачили результати та напрацьований план дій з комплексним підходом. Цікавим була дискусія, зрозуміли тенденції — в яку сторону рухатись та до яких енергетичних джерел. Вже сьогодні ми працюємо над альтернативною енергосировиною і встановили піролізний котел. Нещодавно відділ житлового комунального господарства провів тендер на подрібнювач до трактора. Тому вже ті деревині відходи, які залишались раніше під час благоустрою, тепер йдуть на паливо. Й звісно, якщо буде можливість підписати Угоду Мерів, ми з радістю скористаємось нею», - зазначає голова Райгородської сільської ради Віктор Михайленко.

Про початкові результати діяльності навіть не в рамках Угоди Мерів розповів і голова Яришівської сільської ради Олександр Кухарчук: «Наша Яришівська рада має гірську місцевість. Наразі приїзджають інвестори, котрі цікавляться вирощуванням павловнії та побудовою теплиць. Є багато непридатних для сільського господарства земель через заліснення, тому саме ця культура приживеться. Для початку в оренду здаватиметься невелика територія для побудови теплиці та ми готові надати більшу територію. Нещодавно ми виграли конкурс і плануємо закупівлю подрібнювача гілок».

На конференції був присутній і представник Молдови, однієї зі сторін Угоди Мерів, який розповів про діяльність у своєму місті.

Примар міста Рижкани Республіки Молдови Віктор Богатько зазначає:

«Під час представлення сьогоднішніх результатів проєкту «Енергоефективний Гнівань», я зрозумів, в чому полягає специфіка саме вашої роботи. Приблизно тим самим займаємся і ми, адже у нашій країні існує Фонд Енергоефективності і вже близько п’яти років тому ми утеплили наш навчальний заклад. Тобто, це та ж сама економія грошей в бюджеті. І якщо ще раніше, приблизно десять років тому, ми витрачали величезні суми на опалення, то зараз є 40% економії. Один садочок у нас повністю переведений на забезпечення гарячою водою за рахунок встановлених на ньому сонячних панелей. На майбутнє у нас є можливість підписання та участі в європейських проєктах через Румунію. Тобто, хочемо заключити договір про співробітництво між чотирма країнами і таким чином поєднати Польщу, Україну, Молдову та Румунію».

Нагадаємо, що у м.Вінниця відбувся ІV Регіональний Форум Громадських Ініціатив «Я змінюю».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна, Ірина Басенко.

Читайте також