menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Позитивний результат дають електронні черги: вінничанам розповіли про ситуацію на кордоні щодо експорту продукції

15.12.2023 10:45

Відбувся брифінг на тему «Вінницька область - форпост продовольчої безпеки держави»

Ситуація на кордонах суттєво вплинула на аграрну галузь Вінниччини та всієї України. На певний час портова інфраструктура стала не спроможна належним чином оперувати тієї кількістю продукції, яку аграрії готують до експорту. Наразі на кордоні ситуація стабілізувалась і черги вантажівок із сільгосппродукцією поступово зникають. Але за період блокади кордонів аграрії отримали значні збитки, повідомляє I-VIN.INFO

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Олег Сідоров сказав, що наразі перенаправлення автотранспорту відбувається логістичними шляхами через європейські кордони. Нагадаємо, на початку листопада пункти пропуску на кордоні з Україною почали блокувати польські перевізники. Невдоволення польських перевізників пов'язане з конкуренцією після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та Євросоюзом.

За період блокади аграрії отримали значні збитки з причин неотримання коштів та простоїв автомобілів. Адже невелика кількість аграріїв мають власний транспортний засіб, аби розраховувати лише на зарплату.

Тепер, незважаючи на велику кількість зібраних там авто, ситуація стабілізувалась. Черги поступово зникають і, зокрема, позитивний результат дають електронні черги. 

За словами Олега Сідорова, за поточний рік ще немає статистичних оприлюднених даних. Але Вінниччина виробляє найбільше продукції сільського господарства серед регіонів України.

Так, за 10 місяців є помітне збільшення об’ємів виробництва сільськогосподарської продукції майже на 30%. У в тому числі в сільськогосподарських підприємствах на 36 %, а в господарствах населення – на 4%.

Зросли об’єми і виробництва харчових продуктів. За січень-серпень – це 12% щодо відповідного періоду минулого року.

«Війна вплинула і продовжує впливати на розвиток агропромислового комплексу. За ці майже 2 роки війни з’явились окремі тенденції розвитку цього сектора економіки, зокрема, у Вінницькій області. Бізнес підлаштовується під воєнні реалії та продовжує відстоювати свій фронт на полях та фермах», – підсумовує директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА.

Довідково:

Агропромисловий комплекс Вінниччини утримує лідируючі позиції з виробництва сільськогосподарської продукції.

За 2022 рік область посіла 1-е місце з виробництва продукції сільського господарства по всіх категоріях господарств, 2-е місце – з виробництва плодів та 3-є місце – з виробництва молока та картоплі.

Експорт з Вінницької області здійснюється в майже всі європейські країни, азіатські країни та Сполучені Штати Америки.

Читайте також: аграрії Вінниччини стали лідерами з намолоту зернових.

Читайте також: «Нам потрібна власна переробка»: директор Міжнародного агрокластеру у Вінниці про ембарго на агропродукцію з України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Головне фото: mbatime4u.com

Фото: Вінницька ОВА




Читайте також