menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Працюємо для нашої перемоги над ворогом»: вінницький аграрій

13.02.2023 13:20

Вінничани-аграрії розповіли, як війна вплинула на сільське господарство

На Обласних спортивних змаганнях серед керівників і працівників агрофірм, фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств Вінницької області «КОЛОС-АГРО-2023» зібралося чимало аграріїв та фермерів. Окрім безпосередньої участі у самих змаганнях, вони могли поспілкуватися між собою щодо актуальних питань сільського господарства та як війна вплинула на аграрну галузь. I-VIN.INFO побував на змаганнях та дізнався, з якими труднощами стикнулися аграрії під час війни та як з ними справляються.

Як розповів керівник Інституту кормів та сільського господарства Поділля Національної академії аграрних наук України Олександр Корнійчук, війна створила дуже багато проблем у сільському господарстві. Не секрет, що частина території  знаходиться України під окупацією, або перебуває під обстрілами.

«У цих областях вироблявся значний об’єм сільськогосподарської продукції та олійних культур. А в Херсонській області вироблялася питома вага овочів. А через війну ці області не виробляють такий масштаб продуктів. Також погіршилися ринки збуту. Чорне море було основою для експорту сільськогосподарської продукції. А зараз нормально працювати експорту заважають російські війська»,- каже Олександр Корнійчук.

 Додає, аграріям доводилось шукати інші способи, аби продавати свою продукцію: налагоджувати логістику, возити товар вантажними автомобілями тощо.

Його колега з Шаргородської громади, керівник підприємства ФГ «Майданюка» Андрій Майданюк теж стикнувся з серйозними викликами через війну. Наприклад, були проблеми з фінансовим забезпеченням посівної компанії:

«В нас господарство до 100 гектарів. І була підтримка від держави. Ми подали відповідні заяви і отримали допомогу від Світового банку. Насправді, цього року більшість аграріїв працювало в мінус. Прибутку немає. Наступного року не знаємо, як все це буде. Знову потрібна підтримка з фінансуванням. Але ми будемо сіяти і вирощувати, робити все для продовольчої безпеки».

Як зазначив представник ФГ «ВЕЛЕС АРС» Сергій Лисий, зараз сільгоспвиробники спостерігають підвищення цін на добрива, паливо та зниження цін на зерно. Проте великою проблемою для підприємства є проблеми з бронюванням працівників.

«Деяким працівникам дають повістки, вони проходять комісію і їх забирають на фронт. Тому намагаємось бронювати людей. Проте і з цим бувають проблеми. А годувати людей треба, тому хтось має бути на війні, а хтось працювати в тилу. Ще засуха була, і аграрії цього року пішли в мінус. Зараз сидимо просто як на пороховій бочці, як і всі. Не знаємо, що і як буде. Досі майже всі порти закриті, а зерно знецінюється. Але ми й надалі готові працювати, забезпечувати продовольством Україну та світ. Працюємо для нашої перемоги над ворогом!» - наголошує Сергій Лисий.

Керівник ТОВ ФГ «Явір-Піщанської ТГ» Олександр Свідрук теж зазначив, що найбільшою проблемою у агросфері стала мобілізація працівників. Адже для успішної роботи агропідприємств потрібні фахівці, працювати на сільськогосподарській техніці мають кваліфіковані механізатори. Тому нестача кадрів теж негативно відображається на аграрній галузі. Втім, всі зараз розуміють, що війна корегує діяльність усіх сфер. А для українців найголовніше зараз – підтримка наших бійців на фронті, тому він побажав найскорішої перемоги кожному! 

 Читайте також, «Суперники були достойні»: вінницький аграрій про змагання.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також