menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Представництво росіян та білорусів на Іграх буде мінімальне», – виконавчий директор вінницького відділення НОК

11.01.2024 10:45

Українські спортсмени оголосили збір підписів щодо недопущення спортсменів росії та білорусі на Олімпійські ігри

Українські спортсмени долучились до підписання відкритого листа владі Франції з проханням не допускати до Олімпійських ігор в Парижі росіян та білорусів, які підтримують збройне вторгнення росії в Україну та окупацію українських територій. Причина – деякі російські спортсмени вже отримали ліцензії на Ігри. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на ініціаторів написання листа. 

Його надіслали президенту Франції Еммануелю Макрону, меру Парижа Анн Ідальго, міністерці спорту Франції Амелі Удеа-Кастері та голові Оргкомітету Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 Тоні Естанге.

У ньому наведені приклади підтримки війни російськими спортсменами, які вже отримали ліцензії. Йдеться про тхеквондиста Владислава Ларіна, борців Заурбека Сідакова та Заура Угуєва.

Ситуацію прокоментував виконавчий директор Відділення Національного Олімпійського комітету у Вінницькій області Сергій Пліхта:

«Усім відомо, як увесь український народ, Президент України, спортивні федерації ставляться до питання допуску представників недодержави до будь-яких міжнародних змагань, в тому числі, і Олімпіади у Парижі. Президент НОК України Вадим Гутцайт неодноразово зазначав, що під час кожної наради із Міжнародним Олімпійським комітетом піднімав тему недопуску росіян і білорусів навіть під нейтральним прапором. Але усі намагання не дали бажаного результату. Все ж таки керівництво МОК вирішило дати “зелене світло” для цих спортсменів під нейтральним прапором. Для України це своєрідні “червоні лінії”, особливо після чергових обстрілів цивільної інфраструктури».

Він розповів, що деякі з цих спортсменів самі відмовляються їхати на Олімпіаду, тому що відчувають сором за свої країни та осуд з боку інших держав та спортсменів. Вони знають, що під час виступів будуть чути свист та негативні вислови на свою адресу. Так, мотивації це не додає, щп мотивація, у свою чергу, впливає на вдалість виступу спортсмена. 

«Українські спортсмени використовують будь-які методи впливу на міжнародних партнерів під час виступів на світовій арені. Вони активно демонструють своє зневажливе ставлення до росіян та білорусів. Спортсмени з інших країн підтримують наших українців у активних діях та проявах. Тому вважаю, що представництво росіян та білорусів буде мінімальне, а їх показники дуже низькими. Водночас Україна та її спортсмени максимально використовуватимуть майданчики Олімпіади 2024 для популяризації нашого мирного плану і думки, що росія і  білорусь уже поза межами цивілізації!», – підсумовує Сергій Пліхта. 

Довідково:

Збір підписів ініційовано самими спортсменами та медіаресурсами «Трибуна», Base of Ukrainian sports, Watchers, Великий теніс України, підтримано Міністерством молоді та спорту України. Збір підписів триває, доєднатись до нього ви можете, написавши в інстаграми «Трибуни», Base of Ukrainian sports або на пошту sanctions@tribuna.com.

Свої підписи під зверненням поставили вже більше 200 українських спортсменів та тренерів - чемпіони, медалісти та учасники Олімпіад, чемпіони світу та Європи. Серед підписантів легкоатлети Ярослава Магучіх, Марина Бех-Романчук, веслувальник Юрій Чебан, фристайлист Олександр Абраменко, дзюдоїст Георгій Зантарая, боксер Олександр Хижняк та десятки інших спортсменів. 

Також лист підтримали всі футболісти молодіжної збірної України, які вперше в історії України пробились на Олімпійські ігри. Серед них Анатолій Трубін, Георгій Судаков, Михайло Мудрик, Владислав Ванат та інші. 

Повний текст листа та список підписантів можна прочитати українською, англійською та французькою мовами. 

Нагадаємо, на Вінниччині нагородили спортсменок з художньої гімнастики. 

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: www.5.ua



Читайте також