menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Профілактика онкології та антибактеріальні властивості: вінницька лікарка про часник

19.04.2023 19:30

Сьогодні відзначають День часника

Їжа - унікальний, потужний, універсальний інструмент, доступний кожному. Ним можна не тільки збільшувати чи зменшувати масу тіла, а й серйозно впливати на стан здоров’я людини. Також - профілактувати майже всі хвороби, коригувати вже наявні патології і, відповідно, змінити якість та тривалість життя людини. Для I-VIN.INFO лікар-гастроентеролог-дієтолог лікувально-діагностичного центру «Гастроклінік» Вікторія Солодчук розповіла про правила збалансованого харчування та властивості часника.

«Правильне харчування - це невід’ємний істотний аспект загального плану лікувальних заходів при будь-якому захворюванні. Гарантовано, без правильного збалансованого харчування неможливо одними медикаментозними методами повністю вилікувати хворобу. Особливо ефективне здорове харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, цукровому діабеті, дефіциту маси тіла, при відновленні після різних бактеріальних хвороб чи вірусних інфекцій, COVID-19. Важливе значення має і при лікуванні шкірних захворювань, гормональних порушень, профілактики серцево-судинних захворювань», - підкреслює Вікторія Солодчук.

Так, збалансоване харчування відновлює порушений обмін речовин, знижує системне запалення, підвищує імунітет та загальну витривалість організму, регенеративні та захисні властивості, покращує живлення кожної клітини.

Тобто, це невід'ємний аспект в повноцінному харчуванні. Без цього неможливе повне психологічне, фізичне та моральне благополуччя людини. Відтак, до правильного збалансованого харчування є низка вимог.

Одна з основних - це режим харчування (чого більшість людей не дотримуються). Тобто, мінімально щодня має бути сніданок, обід та вечеря, щоб забезпечити себе необхідною кількістю калорій. Важливо, коли це відбувається в один і той же час. Окрім цього, мають бути і корисні перекуси: один між сніданком і обідом, а також обідом і вечерею.

Є й такі поняття як «харчове вікно та пауза», яких теж потрібно дотримуватись.

«Харчове вікно» - період часу, коли людина їсть від сніданку до вечері, а «харчова пауза» - коли людина не вживає ніяких продуктів і тоді дозволена лише чиста вода. Тривалість - 12 годин на кожну частину.

Та Вікторія Солодчук додає, що якщо ви не людина похилого віку, не вагітна і не маєте протипоказів, то «харчове вікно» можна зменшити до 10 години.

Зокрема, харчування збалансоване тоді, коли протягом дня ви вживаєте білки, жири та вуглеводи («Гарвардська тарілка харчування»):

-50% тарілки мають займати овочі (як джерело клітковини). Вона має незаміну роль для нашого здоров’я. Немає достатньої кількості клітковини - немає здорового кишківника, міцного імунітету, гарної пам’яті. Всесвітня організація здоров’я рекомендує вживати не менше 30 грамів клітковини (500 грамів овочів щодня, не враховуючи картоплі, і не зважаючи на спосіб їх приготування/вживання).Є навіть «правило веселки» - їсти п’ять овочів різних кольорів і три фрукти.

-25% - білок (яйця, різні види м’яса, риби, морепродуктів, молочних продуктів). Це наш основний будівельний матеріал.

-25% мають займати цільнозлакові продукти (крупи, хліб, бобові).

-жировий компонент (олія, авокадо, рослинні нерафіновані олії і, в першу чергу, надається перевага оливковій нерафінованій олії). За словами лікарки, саме оливкова олія є джерелом Омега-3, що має протизапальний ефект для нашого організму. У той же час треба зменшити кількість сала, масла, жирних видів м’яса. Але все це може бути присутнє в помірній кількості. І «український суперфуд» у вигляді свіжого замороженого сала з зубчиком часнику в такому випадку дозволяється.

Тож при призначені збалансованого харчування варто враховувати вік, наявні хвороби, фізичну активність, безпечність такого харчування та доступність.

«Часник - одна з найдавніших культур у світі. Вона має не тільки гарні смакові властивості, а й має корисні властивості. Звісно ж, якщо людина немає протипоказань до його вживання, адже є індивідуальні непереносимості та алергічні реакції», - пояснює лікар-гастроентеролог-дієтолог лікувально-діагностичного центру «Гастроклінік».

Часник містить діючу речовину аліцин, яка має противірусні та антибактеріальні властивості. Речовини, які діють протигрибкову, антибактеріальну, противірусну дію і використовується як додатковий засіб лікування інфекцій, їх профілактики. Часник містить антиоксиданти, котрі захищають організм від вільних радикалів (пошкоджень, знищень) і, тим самим, профілактучи онкологію. Він містить багато вітамінів, мікроелементів клітковини (вітамін D6, C, марганець), підвищує апетит, знижує холестерин, допомагає знижувати артеріальний тиск, профілактує хворобу Альцгеймера. Окрім того, має пробіотичні властивості, забезпечує здоров’я кишківника, а відповідно високий імунітет та гарні когнітивні властивості.

Проте Вікторія Солодчук наголошує, що часник збільшує апетит і може сприяти набиранню надлишкової маси тіла. Він категорично протипоказаний при захворюваннях кишково-шлункового тракту чи загострені сечовидільної системи. Він посилює ефект препаратів для розрідження крові, тому його не рекомендують вживати кілька тижнів до і після оперативних втручань.

Його також не можна вживати на голодний шлунок, тому що він буде подразнювати слизові оболонки і може викликати проблеми з кишково-шлунковим трактом у людей, які до цього не мали ніяких проблем.

Часник буде проявляти всі свої корисні властивості та гарний ефект лише при умові застосування всіх правил здорового збалансованого харчування (на фоні достатнього водного режиму, сну, фізичній активності). Сам по собі він не має надзвичайних властивостей.

Завдяки часнику не можна і схуднути. Взагалі не існує продуктів, завдяки яким можна схуднути. Ці продукти можуть лише допомогти збалансувати раціон, а підходи до схуднення зовсім інші.

Нагадаємо,«Нам потрібна власна переробка»: директор Міжнародного агрокластеру у Вінниці про ембарго на агропродукцію з України.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото надано Вікторією Солодчук

Фото:www.rbc.ua


Читайте також