menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Прослуховування, залякування, прихована зйомка: як тиснуть на українських журналістів

18.01.2024 17:25

Що відомо про скандал навколо незаконного втручання в особисте життя членів команди Bihus.Info

Скандал навколо незаконного втручання в особисте життя членів команди журналістів розслідувачів проєкту Bihus.Info розгорнувся позавчора. На резонансне відео вже відреагував керівник проєкту Денис Бігус, СБУ, комітет Верховної Ради з питань свободи слова, медіа організації. Днем раніше співзасновник та редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов заявив про спробу залякування. I-VIN.INFO розповідає про перебіг подій щодо тиску на українських журналістів.

Вчора у пресцентрі СБУ зазначили, що за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту «Bihus.Info» відкрито кримінальне провадження згідно зі статею 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Народний депутат України Ярослав Юрчишинподав депутатські звернення до Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників BIHUS.Info. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук, а також повідомив в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Нам важливо, щоб не лише правоохоронні органи оперативно реагували, а й представники законодавчої влади давали оцінку неприпустимості таких дій в Україні», - зазначає нардеп.

Свою оцінку подій надала й Комісія з журналістської етики – незалежна організація, яка регулює дотримання українськими журналістами усіх професійних стандартів.

КЖЕ нагадала про факт залякування журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, на якого невідомі намагались напасти 14 січня. В його двері ломились, викрикуючи образливі фрази.

«Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні», - йдеться в заяві Комісії з журналістської етики.

Представники Служби безпеки України вже обшукали приміщення, в якому велась незаконна зйомка членів команди Bihus.Info, повідомляють на сайті проєкту. Правоохоронці вилучили жорсткі диски із записами з камер спостереження.

Наразі СБУ проводить розслідування з власної ініціативи. Натомість, редакція Bihus.Info звернулась із заявою про відкриття кримінального впровадження до поліції.

В Офісі Генеральнорго прокурора сьогодні повідомили: «За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя (ст. 182 КК України)».

Позавчора в інтернеті з’явилось відео, на якому деякі члени команди Bihus.Info нібито вживають заборонені речовини. Відео із клікбейтним заголовком «Зворотня сторона Bihus.Info» оприлюднили 16 січня на Youtube-каналі «Народна правда» (наразі це відео видалено).

На ньому зафіксовані також телефонні розмови, де декілька членів команди Bihus.Info нібито домовляються про придбання наркотиків, а пізніше додається відео, де вони начебто вживають ці самі речовини.

Вже за кілька годин керівник проєкту Денис Бігус опублікував відео із емоційною реакцією на цю ситуацію, де засудив дії своїх підлеглих та пообіцяв прийняти відповідні кадрові рішення. Водночас Бігус наголосив на незаконності стеження та втручання в особисте життя його співробітників.

«Прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами», – зазначає Денис Бігус.

Пізніше на каналі проєкту з’явилося ще одне відеозвернення від Дениса Бігуса, де він запевняє, що стежать за його колегами вже близько року. На його думку, невідома силова структура веде систематичну роботу з дискредитації роботи незалежних журналістів-розслідувачів.

«Коли професійних факапів не знайшли, перейшли на особисте. В результаті встановили камери у номері дівчат із команди на новорічному корпоративі. Це не схоже на спонтанну помсту за якийсь конкретний матеріал, а радше – на тривале переслідування для дискредитації команди проєкту», - підсумовує журналіст.

Читайте також, мовних порушень у Вінницькій області не виявили.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: bihus.info, cje.org.ua, tsn.ua

Читайте також