menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«путін перебуває в полоні різновиду фашизму»: чим небезпечний російський фашизм

04.08.2022 19:40

The Economist розповів, чому росія путіна становить таку загрозу для України, Заходу та його власного народу

владімір путін перебуває в полоні різновиду російського фашизму. Ось чому росія путіна становить таку загрозу для України, Заходу та його власного народу. Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на Тексти.org.ua (скорочений переклад статті The Economist).

Найважливіше в Москві нині – те, чого формально немає. Ніхто відкрито не говорить про війну в Україні. Слово заборонене, а розмови небезпечні. Єдиний слід бойових дій, що відбуваються за 1000 км на південь це рекламні білборди з портретами «героїчних солдатів».

У Москві також немає смолоскипних ходів. А демонстрування напівсвастики «z», що символізує підтримку війни – рідкість. Москва приховує свою війну за «спеціальною військовою операцією» й так само приховує свій фашизм за кампанією викорінення «нацистів» в Україні.

кремль створив культ особистості навколо путіна та культ мертвих навколо «Великої Вітчизняної війни» 1941–1945 років. Режим путіна прагне відновити втрачений золотий вік і очистити росію «цілющим насильством». Та десятиліття тому популярність путіна почала падати. Тому він узявся використовувати фашистське мислення, яке знову виникло після розпаду Радянського Союзу.

Президент росії потрапив у цикл образ і невдоволення, який залишив раціональність далеко позаду. А кульмінацією стала руйнівна війна, яка, на думку багатьох, ніколи не мала статися саме тому, що вона не підлягає зважуванню ризиків і вигод.

«З таким різновидом фашизму в росії немає шляху назад, а кремлю нічого запропонувати, крім риторики віктимності та культу насильства. Для західних демократій це означає, що, поки путін при владі, відносини з рф будуть пронизаними ворожістю та зневагою. Дехто на Заході хоче, щоб після закінчення війни все повернулося, як було, але з фашистською рф не може бути справжнього миру», - йдеться на сайті.

Для України це означає довгу війну. А мета путіна – захопити територію, придушити демократичні ідеали, що процвітають серед сусідів росії, та їхнє почуття окремої національної ідентичності. Він не може дозволити собі програти.

Що таке російський фашизм? Це слово харчується винятковістю та ресентиментом, сумішшю заздрості й розчарування, породженого приниженням. Щодо росії, то джерелом такого приниження є жорстоке поводження з народом з боку власних правителів. Вони позбавлені самостійності й перебувають у страху перед владою, тому шукають компенсації в уявній помсті ворогам, яких призначила держава.

Фашизм передбачає вистави пронизані хвилюванням справжнього насильства.Та ніхто не сигналізує про зростання впливу фашизму голосніше, ніж путін і його поплічники.

І два обличчя державного телебачення рф — скабєєва та соловйов — карикатурно нагадують нацистських пропагандистів. Вони випромінюють ненависть та агресію, у всьому звинувачують Захід і закликають путіна пустити в дію ядерний арсенал.

Цьому фантазійному армагеддону відповідає реальне насильствооснова відносин між російською державою та її народом. Соцопитування свідчать, що 10% населення росії колись зазнавали катувань з боку правоохоронних органів. У країні процвітає культ жорстокості. Домашнє насильство в росії більше не є злочином. Близько 30% росіян вважають, що тортури мають бути дозволені.

Російський фашизм має глибоке коріння, що сягає початку ХХ століття. Фашистські ідеї процвітали серед білоемігрантів після більшовицької революції та були частково перенесені до Радянського Союзу Сталіним після війни. Він боявся, що перемога над фашизмом, здобута разом з США та Британією, звільнить його власний народ. Тому перетворив радянський успіх на тріумф тоталітаризму та російського імперського націоналізму. А союзників на ворогів, які прагнуть знищити Радянський Союз і позбавити його слави.

Для путіна фашистська естетика поєднується з виразно російською фашистською філософією. Він і більшість його колишніх соратників з КГБ прийняли капіталізм і виступили проти лібералів та соціалістів. Вони також спроєктували приниження, якого зазнали в перше пострадянське десятиліття, на всю країну, змалювавши закінчення холодної війни як зраду й поразку.

Той факт, що путін прийняв фашистські методи і фашистське мислення, є тривожним сигналом для решти світу.

Нагадаємо,російське вторгнення: сто шістдесят друга доба протистояння.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:The Economist (джерело: Getty Images)



Читайте також