menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Ракети летіли дуже низько» – працівниці магазинів згадують день обстрілу Вінниці (ФОТО)

01.08.2022 21:15

Як територія навколо Площі Перемоги відновлюється після вибухів

Події у Вінниці, що сталися 14 липня, назавжди залишать свій слід на Площі Перемоги. Ракети рф розтрощили Будинок офіцерів, Будинок побуту «Ювілейний», а в навколишніх будинках зруйнували вікна, балкони, дахи. Проте поступово багатоповерхівки ремонтують, а магазини, аптеки та інші заклади відновлюють свою роботу. Не повернути лише життя 26-м загиблим. Це найболючіші втрати. I-VIN.INFO побував у найближчих до Будинку офіцерів закладах та дізнався, за скільки часу вдалось привести до ладу приміщення та знову розпочати свою роботу.

Про ті жахливі події для I-VIN.INFO погодилась розповісти наймана працівниця магазину «Гроно» Ірина Дмитрівна. Разом з іншими працівниками в цей ранок вона працювала. Ніхто навіть не підозрював, що будуть ракетні обстріли на площі, тому в повітряну тривогу продовжували виконувати свою роботу.

«Деякі наші працівниці бачили, як низько летіли ракети. Казали, що ніби на висоті 4-5 поверхового будинку. Коли стався вибух, всі вікна одразу повилітали. Слава Богу, ніхто не постраждав. Ми одразу впали на підлогу, прикрили голову руками і думали, що зараз на нас все почне падати зверху», - каже Ірина Дмитрівна.

Тоді вони боялись, що впаде не тільки скло, а й люстри, стеля та все інше. Вибухи стались ніби в одну секунду. За словами старшої працівниці, в людей був шок. Ніхто не розумів, що робити. А потім вони почули і побачили, як почали горіти автівки на стоянці.

«Я живу зовсім близько, за РАЦСом, і дуже боялась, чи не постраждала моя мама, яка була в цей час вдома. Але не могла додзвонитися до неї, тут абсолютно не було зв’язку. Хвилювалась і не знала, чи не горить мій дім. Коли вже впустили до будинку, побачила вибиті вікна, двері, і кругом – пилюка. Вся дорога додому була покрита склом. Навколо відбувалось щось таке, ніби у фільмі жахів: багато потерпілих, багато карет швидких, багато пожежних машин. Звуки сирени, дим, вибухи. Я досі до кінця не оговталась від цього», - каже Ірина Дмитрівна.

До лікарні вона та інші працівники не звертались, хоча на багатьох посипалось скло. Покупців у залі було мало, вони теж не звертались за меддопомогою, всі були цілими.

За словами пані Ірини, в будинку, де вона живе, зараз немає вікон. А заклеювати їх плівкою допомагали небайдужі волонтери:

«В перший же день прийшли дівчина і хлопець. Заклеїли вікна, все прибрали. А наша міська рада алгоритм дій ще не напрацювала, ця ситуація вперше, і вони нічого не знають. Нещодавно я побачила поруч з будинком слово «Укриття». Добре, що хоч на фарбу витратились. А так вони нічого не знають. Сказали зареєструватись в «Дії», а потім написали, що нічого не знають. Комісія була, зробила фото пошкоджень, на цьому все».

Поруч з «Гроно» розташований магазин кави та чаю «Філіжанка». Заклад знаходиться на зупинці «Площа Перемоги», навпроти Будинку Офіцерів та «Ювілейного». Працівниця магазину Світлана Каліна була в цей день на роботі.

«У нас повністю розтрощило вітрину. Вибухова хвиля пішла прямо на нас. В момент вибухів було троє покупців. Одну жінку порізало склом, її зашивали в лікарні. Та ще один чоловік постраждав. Протягом 5-ти днів тут все прибирали, ставили скло і вікна. У стелі була діра. Після вибуху навіть камери відеонагляду вимкнулись», - каже працівниця Світлана.

В момент обстрілу вона одразу зреагувала та лягла на підлогу. Згадує, як кричала до покупців, аби ті лежали на землі. Окрім кави та чаю, у «Філіжанці» продають й посуд. Багато товару впало на землю. Точно не відомо, скільки товару було пошкоджено. З вікон магазину добре видно розтрощені будівлі та сам будинок Офіцерів та «Ювілейний». Це найбільш лякає та засмучує Світлану під час роботи. Але найбільше дратують питання від людей: «Що там, страшно було?».

«Таке часто покупці запитують. Кажу, ні, не було. Мені пощастило, що поряд є колега, яка мене заспокоює. Ми одні з перших, хто відкрився на цій площі. І люди ще заходять і дивуються: «А що, у вас нічого не побилося?». Кажу, «нє, все цілим залишилося», - розповідає Світлана. А її колега зауважує, що просто людська цікавість бере вверх, тому що вони цього не пережили, не бачили. Тому іноді й ставлять безглузді запитання. 

В ніч перед тим, як Вінницю обстріляли, у Світлани не було поганих передчуттів. Проте її кицька Кльопа тривожилась, не давала всю ніч спати.

Згадує також, що після вибухів на площі певний час не було зв’язку. Через це рідні Світлани дуже хвилювались та не могли зателефонувати їй.  

«До лікарні не звертались. Ми з напарницею зрозуміли, що живі, і це вже добре. Звісно, трохи діставали з ніг скло, але все нормально загалом. Головне, що живі-здорові. Заклад відновили, і працюємо далі», - каже Світлана. 

Нагадаємо, директорка медзакладу у Вінниці спростувала фейк рф.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та надано Світланою Каліною.


Читайте також