menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Ракетні обстріли, теракт, атаки дронів: як Вінниччина пережила «воєнний» рік

31.12.2022 13:45

Найкривавішим злочином рф у Вінниці став терористичний акт 14 липня

Чимало подій стались у Вінницькій області впродовж цього року. Повномасштабна війна внесла свої корективи у буденне життя вінничан. Ракетні обстріли, теракти, атаки безпілотників – це все пережили мешканці області. I-VIN.INFO згадує російські атаки по території Вінниччині протягом року.

З 24 лютого російські окупанти почали обстрілювати військові об’єкти поблизу населених пунктах Калинівка, Тульчин та Бохоники Вінницької області. Це бази зберігання боєприпасів та підрозділи радіотехнічних військ. Вибухова хвиля пошкодила чимало будинків та автомобілів. А атака по арсеналу неподалік Калинівки спричинила пожежу і стала причиною загибелі та поранення військовослужбовців і цивільних. Про це повідомляє «Армія Inform».

Один військовий загинув під час вибуху на Калинівському арсеналі. Ще 20 були поранені. Були травмовані й серед цивільних. Згодом, 6 березня, близько 13:35 російські терористи завдали 8 ракетних ударів по військовому об’єкту поблизу села Гавришівка Вінницького району. Там розпочалась пожежа складу з паливно-мастильними матеріалами на площі близько 1 тис. кв. м, частково була зруйнована адмінбудівля. У зв’язку з цією подією Володимир Зеленський звернувся до країн НАТО із вимогою закрити небо над Україною:

«Ми щодня повторюємо: «Закрийте небо над Україною! Закрийте для всіх російських ракет, російської бойової авіації, всіх цих терористів. Зробіть гуманітарну повітряну зону: без ракет, без авіабомб. Ми люди, і це ваш гуманітарний обов’язок захищати нас, захищати людей, і це ви можете. Якщо ви цього не зробите, не дасте нам хоча б літаки, то можна зробити лише один висновок – ви теж хочете, щоби нас дуже повільно вбивали. Це також відповідальність політиків світу, західних лідерів. Відсьогодні і назавжди».

Вночі 16 березня російські загарбники обстріляли телевежу у Вінниці. Тимчасово перестало працювати ефірне телемовлення. Як заявив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, травмованих не було, а на місці працювали рятувальники.

Окупанти вдарили по Вінниччині й 25 березня. За інформацією Командування Повітряних сил ЗС України у Вінниці близько 16:30 ворог завдав  ракетного удару по їхній території.

«Усього рашисти випустили шість крилатих ракет. Частину із них збила протиповітряна оборона. Решта влучили у декілька споруд, завдавши суттєвих руйнувань інфраструктурі», - йдеться у повідомленні.

Проте найбільш жорстокішою розправою за прагнення свободи був ракетний ворожий обстріл Вінниці, що стався 14 липня. У звичайний літній ранок на багатолюдній Площі Перемоги стався теракт. Світлини і відео розлетілись по всіх соцмережах та світових новинах. Ракетний удар 14 липня у Вінниці на багатолюдній Площі Перемоги забрав життя 28 людей, з травмами і пораненнями до закладів охорони здоров’я звернулось 204 людини. Деякі з них навіть зараз проходять реабілітацію.

15 липня у області оголосили днем жалоби за загиблими. Сам ракетний удар стався в той час, коли у Гаазі проходила конференція щодо притягнення до відповідальності за воєнні злочини Росії. Як зазначив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, російські військові вдарили по Вінниці крилатими ракетами типу «Калібр» із підводного човна в акваторії Чорного моря. Інформація про точну кількість запущених та збитих ракет навіть у офіційних джерелах різна. Загалом, йдеться про 7 запущених та 4 збитих або 5 запущених та 2 збитих.

Від російських ракет постраждало чимало житлових будинків, офісне приміщення Будинок побуту «Ювілейний», Будинок офіцерів, зупинки транспорту, державні установи, медичний центр, аптеки, гуртожитки, школи, садочок,ресторани, кав’ярні, магазини тощо. Комісія, яка проводила обстеження постраждалих будинків після 14 липня, зазначила, що ушкодження різного ступеню важкості зазнали 49 багатоповерхових та 29 будинків приватного сектору.

Після цього Вінниччина не раз піддавалась обстрілам, атакам «Шахедів», ракетним обстрілам критичної інфраструктури. Проте попри всі випробування, наші захисники гідно тримають фронт, відбивають ракетні атаки ворога та здобувають свої перемоги у цій війні. 

Нагадаємо, вінничанина Олександра Охріменка нагородили орденом Богдана Хмельницького.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Головне фото: ДСНС України

Фото: I-VIN.INFO та з вільних джерел.

Інфографіка: I-VIN.INFO (Руслана Сивак)

Читайте також