menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Родинам загиблих військових у Вінниці вручили державні нагороди

15.03.2023 14:55

Вісім орденів і медаль замість Героїв України отримали їхні сім'ї

Вчора у Вінниці родинам загиблих бійців вручили нагороди. Це 9 військовослужбовців, яких указами Президента України, посмертно відзначили орденами «За мужність» III ступеня, орденом Богдана Хмельницького III ступеня, орденом Богдана Хмельницького II ступеня та медаллю «Захиснику Вітчизни». Про це повідомляє I-VIN.INFO з посиланням на пресслужбу Вінницької міської ради.

Наразі підтримувати родин загиблих військових є пріоритетом для міської влади. У планах створити символічні місця пам’яті та церемоніальні заходи, аби вшанувати Захисників та Захисниць. Всі пропозиції узгоджуються з громадськими організаціями та родинами. Спільно з Міським аналітично-просвітницьким центром «Ветеранський простір» розробляється ідея створення комплексу вшанування на площі Шевченка. Важливо, аби кожна людина могла підійти та вшанувати пам’ять Героїв-вінничан.

Серед близьких військових була Тетяна Кожушко. Вона дружина загиблого захисника Олександра Кожушко. Її чоловік пішов на фронт добровольцем, нікому нічого не сказа. Як зазначає пані Тетяна, Олександр був старшим бойовим медиком та кожного дня рятував життя як своїх побратимів, так і цивільних людей.

«Я хочу сказати, що це дуже важливо, коли пам’ятають та цінують. Я вважаю його героєм, вся моя родина, всі його друзі вважають його героєм. Тому ми маємо це пам’ятати. І громада має пам’ятати. Площа Шевченка – гарне місце, над Бугом, і воно є серцем Вінниці. Також поруч собор та костел, хто куди хоче може зайти й одразу ж вшанувати загиблих. Цей варіант мені до душі», – каже Тетяна Кожушко.

Також нагороди загиблого військового вручили родині командира роти розгородження інженерно-саперного батальйону капітана Єфременюка Віталія. Захисник загинув у червні минулого року. Без батька залишилась маленька донька та син. Мама Віталія зазначає, що він завжди був добрим та турботливим сином.

«Він був дуже добрий, за 31 рік я від нього жодного поганого слова не почула, ніколи мене не образив, нічого поганого не сказав. Він ще о 21:50 до мене зателефонував і сказав: «Мамо, ми їдемо на завдання, зв’язку не буде, не переживайте, у мене все добре». Це було о 21:55, а сталось все в 12-й годин ночі, він загинув, нам уже повідомили о 7-й ранку», - каже мати загиблого.

Дружина Віталія Ольга Єфременюк розповіла, що її чоловік був справжнім героєм та людиною, для якої його робота була дійсно важливою. Військовий завжди в першу чергу думав тільки про своїх хлопців, всупереч своїм планам чи самопочуттю.

«Ми пишаємось ним, що він дійсно такий був і я сподіваюсь, що діти будуть пам’ятати й пишатись ним. Ми не будемо про нього забувати і я буду прив’язувати дітям любов до батька, аби вони знали хто такий батько, ким він був і завжди його пам’ятали», – каже пані Ольга.

Орденом «За мужність» III ступеня посмертно відзначені:

·Старший солдат Купрійчук Максим;

·Солдат Жолукевський Олександр;

·Сержант Сілаков Артем;

·Солдат Пустовіт Олександр;

·Солдат Багрій Віталій;

·Старший солдат Бондар Віталій.

Майор Шевчук Олександр та капітан Єфременюк Віталій посмертно відзначені орденами Богдана Хмельницького III ступеня та Богдана Хмельницького II ступеня відповідно.

Солдат Кожушко Олександр посмертно удостоєний медаллю «Захиснику Вітчизни».

Читайте також, «Мам, війна! Бережіть себе!»: історія нагородженого «Сталевим хрестом» захисника з Вінниччини.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: vmr.gov.ua



Читайте також