menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«росія стане в один ряд з ІДІЛ»: реакція світової спільноти на жорстоку страту українського військового

13.04.2023 19:40

Як світові лідери прокоментували жахливе відео із стратою українського полоненого

Ввечері 11 квітня у соціальних мережах з’явилося відео, на якому росіяни жорстоко стратили, ймовірно, українського військовополоненого. На жахливих кадрах, які облетіли увесь інтернет, зображається відрізання голови ще живому полоненому. I-VIN.INFO прослідкував за реакцією міжнародної спільноти на цю звірячу жорстокість з боку російських окупантів.

Реакція України

Цю ситуацію прокоментував Президент України Володимир Зеленський. У своєму короткому відеозверненні він заявив, що цей жорстокий злочин світові лідери не можуть залишити без реакції. За його словами, це не окремий випадок, а стала практика для військ рф.

«Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають. Це відео страти українського полоненого світ повинен бачити. Це відео росії, якою вона є... Це не випадковість, це не епізод. Так було раніше, так було в Бучі, було тисячі разів».

Зеленський пообіцяв, що за цей злочин вбивці понесуть покарання.

«Ми нічого не збираємось забувати і прощати вбивць», – наголосив президент.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що нове відео з жорстокою стратою українського полоненого підкреслює необхідність виключити росію з Ради безпеки ООН та організації загалом.

«Це абсурд, що росія, яка діє гірше за ІДІЛ, головує у Раді безпеки ООН. Російських терористів потрібно вигнати з України й з ООН і притягнути до відповідальності за їхні злочини», – наголосив Дмитро Кулеба.

Реакція світу

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу у своєму Twitter-акаунті заявив, що після відео зі стратою українських полонених для цивілізованих країн не може бути мови про якийсь діалог з росією чи присутність її спортсменів на змаганнях.

«І ми все ще говоримо про якусь потребу діалогу та спільних змагань на Олімпійських іграх? Про що взагалі може бути мова? Естонія поруч з Україною і продовжить підтримувати Україну. До її перемоги», – написав він.

Посол Британії заявила, що відео зі стратою українського полоненого поповнює списки злочинів, за які РФ має бути притягнена до відповідальності, а своєї мети воно не досягло.

Вона зазначила, що вирішила не дивитися відео зі стратою, щоб не мати ще додаткового приводу не спати вночі.

«Це поповнює список звинувачень, які мають бути висунуті росії за її злочини проти України. Якщо його (цього відео) метою було залякати когось – вийшло навпаки», – написала посол Британії у своєму Twitter-акаунті.

Відео прокоментував і Верховний Представник ЄС Жозеп Боррель.

«Глибоко шокований жорстоким відео обезголовлення українського військовополоненого. Це мерзенне порушення Женевських конвенцій. Усі виконавці та пособники вчинення воєнних злочинів мають бути притягнуті до відповідальності. Ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно!», - зазначається на офіційному Телеграм-каналі Єврокомісії.

Президент Чехії Петр Павел прокоментував відео з ймовірною стратою українського військовополоненого росіянами. Якщо буде підтверджено справжність жорстокого відео, на якому показано обезголовлення українського солдата, російські військові приєднаються до так званої «Ісламської держави» (ІДІЛ), заявив президент. Про це повідомило чеське видання ČTK.

«Якщо це підтвердиться, це поставить російських солдатів поряд із Ісламською державою, яку ми всі повинні засудити», - зазначив Павел.

ІПСО

Відеозапис, ймовірно, був зроблений ще навесні чи влітку минулого року, адже в кадрах можна побачити зелень та листя на деревах. Проте, відео було опубліковано лише зараз, що підштовхує на думку про його навмисне вкидання в медіапростір саме напередодні українського контрнаступу.

Схоже, росіяни думають, що зможуть залякати якусь частину українських військових перед контрнаступом, або спровокувати їх на такі самі порушення Женевських конвенцій та міжнародного права.

Як зазначив Президент України – це вже далеко не перший випадок звірства росіян на нашій землі, тому усі свідомі українці та українки давно розуміють, з ким мають справу, а значить подібними відео окупанти викликають не страх, а невгамовну жагу до помсти – помсти в рамках усіх норм міжнародного права, помсти, що виллється у формі контрнаступу, помсти, яка закінчиться нашою перемогою.

Читайте також, «росЗМІ вкотре розповідали, чому контрнаступ ЗСУ буде провальним»: моніторинг.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: ceskenoviny.cz, slavutich.cn.ua

Читайте також