menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Російська пропаганда назвала випадок з нападом на вінницького священика «акцією СБУ»

05.01.2023 21:15

Напад скоїв чоловік, який перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері

На території Покровського храму Вінниці 2 січня чоловік із ножем напав на священика УПЦ (МП) Антонія Ковтонюка. Поліція, яка прибула на місце злочину, була вимушена застосовувати зброю, щоб заарештувати нападника. З’ясувалось, що він перебуває нас обліку у психоневрологічному диспансері і раніше вже нападав на людей. Натомість російські пропагандисти подали інформацію так, що нападник перетворився на «агента СБУ». Причому, в їхній інтерпретації немає жодної згадки про проблеми із психікою у нападника, повідомляє I-VIN.INFO.

Відомо, що 47-річний мешканець Вінниці їхав на таксі. Водій таксі через неадекватність поведінки пасажира був вимушений його висадити. Це сталося якраз навпроти Покровської церкви. Нападник зайшов до церкви та почав перевертати і трощити все, що бачить. Коли священик підійшов, аби втихомирити чоловіка, той дістав гостру бритву та порізав священику горло.

Поліцейські, які прибули на місце злочину, не змогли заарештувати нападника. Він чинив опір та розмахував гострою бритвою. Поліцейським довелось вистрілили в ногу нападнику і лише опісля змогли взяти його під варту.

Наразі протоієрея Антонія Ковтонюка прооперували і його життю нічого не загрожує. У вінницькій єпархії УПЦ (МП) повідомили власну версію щодо мотивів нападника.

«Антоній звершував відспівування загиблого воїна збройних сил України і є інформація, що нібито цей чоловік висловлював свій протест проти такого відспівування. За його словами, у такому храмі відспівувати воїна не можна, оскільки він не належав до цієї церкви чи був взагалі невіруючим», - заявив у коментарі ТСН речник вінницької єпархії УПЦ (МП) Андрій Балан.

Пізніше стало відомо, що нападник перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері та раніше вже скоював напади на людей. Наразі він залишається в лікарні, а поліція проводить слідчі дії.

Цю новину одразу підхопили російські пропагандистські видання, адже цей випадок ідеально підходить до російського наративу про українців-сатанистів, які «безжально репресують ні в чому не винну та чисту УПЦ Московського патріархату».

Російське провладне видання «РИА Новости» під коротким текстом про сам інцидент наводить вдвічі більшу за обсягом інформацію про «самую масштабную в новейшей истории страны волну гонений на УПЦ».

А схожої якості російське видання НТВ йде ще далі та пов’язує нападника з «радикалами и раскольниками, которые оказывают давление на каноническую Украинскую православную церковь с 90-х годов».

Зрадник України «журналіст» Юрій Кот на ресурсі «Яндекс. Дзен» взагалі заявив: «Все прихожане уверены, что эта акция была организована СБУ, как и все подобные на Украине».

Звертаємо увагу читачів, що російські пропагандисти постійно маніпулюють інформацією та перекручують її. І випадок із «московським» священиком вони одразу «доповнили» потрібними їм наративами. У жодній публікації натомість не згадується про те, що до цього випадку зловмисник вже нападав на людей. І про його статус «психічно неврівноваженої особи» теж не пишуть. Водночас, лікарі кажуть, що у людей, які перебувають на обліку у психіатрів, можуть траплятися загострення, тоді вони можуть поводити себе агресивно. Цікаво, що російські пропагандисти вміло викривлюють інформацію та посилаються на думку якихось прихожан (яких саме – не вказано). Тому варто бути пильними та не вестись на фейки росЗМІ.

Нагадаємо, «Українці пережили неймовірно травматичний рік»: Atlantic Council.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: vinbazar.com та facebook.com/vinnitsiaUPC

Читайте також