menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Щедрик – мелодія Вінниччини»: як в області розвивають культурний бренд

15.06.2023 16:00

Ольга Дернова наголосила на важливості культури для ідентифікації нації

Під час війни кожен українець відчув, що культура грає неабияку роль у нашій стійкості та підтримці бойового духу. Крім того, загострилась потреба більше розповідати про нашу історичну та культурну спадщину. Особливо після потоку прокремлівської пропаганди та брехні. Вінниця має багато історичних пам’яток та туристичних місць. До того ж, вінничани працюють над розробкою власного культурного бренду – «Щедрик – мелодія Вінниччини». І вже створили креативний простір «Щедрик». I-VIN.INFO  дізнався у начальниці управління культури і мистецтв Вінницької ОВА Ольги Дернової, як зараз розвивається культурний бренд, з якими труднощами в реалізації проєкту стикнулися.

Ідея заснувати свій культурний бренд «Щедрик – мелодія Вінниччини» з’явилася ще у 2020 році. За словами Ольги Дернової, тоді були зазіхання на мелодію «Щедрик» від представників Донецької області, які вважали цю пісню «своєю».

«Ми ж достовірно знаємо, що «Щедрик» був написаний Леонтовичем на теренах Вінниччини. Вирішили спочатку створити логотип культурного бренду і, відповідно, зафіксувати за Вінниччиною сам хоровий твір. Тоді зібрали конференцію за участю мистецтвознавців, працівників культури. Для всіх презентували логотип культурного бренду. Потім зафіксували на нього авторське право», - каже Ольга Дернова.

На логотипі зображені дзвіночки, ластівка, перших чотири ноти і вислів «Щедрик – мелодія Вінниччини». Тепер на ньому чітко вказано, що твір «Щедрик» відноситься до нашої області та нашого земляка Миколи Леонтовича. Сама ціль проєкту – зберегти першонародження мелодії за Вінниччиною та офіційно зареєструвати логотип культурного бренду.

Через війну збереження нашої культури є дуже важливим. Окупанти намагаються знищити все українське, поки самі українці прагнуть «врятувати» навіть забуті культурні традиції. Як наголошує Ольга Дернова, зараз будь-яка культурна сфера є важливою, бо це ж наше, українське.

«Культура – це те, що відрізняє Україну від інших країн світу. Якщо говорити про музейну справу, то це про музейні осередки. Філармонії – про слово, нашу мелодію. А якщо говорити про народну творчість, то це про українські промисли. І всі ці теми важливі та актуальні. Їх варто берегти, пам’ятати, популяризувати. Фактично саме культура ідентифікує нас як націю», - запевняє начальниця відділу.

Нещодавно, 1 червня, на території Вінниччини відкрили креативний простір «Щедрик» в рамках цього ж культурного бренду. Тут під відкритим небом планують проводити різноманітні заходи та концерти на літньому майданчику. Креативний простір забрендували логотипом культурного бренду «Щедрик – мелодія Вінниччини». 

Пандемія та війна стали на заваді у проведенні масштабних заходів в рамках культурного бренду. Проте, організатори часу не гаяли: запатентували логотип, випустили сувенірну продукцію, якою можна нагадати про цей бренд. Окрім цього, до 30-річниці Незалежності України у місті Тульчин на Вінниччині встановили рекорд України на одночасне виконання «Щедрика» наживо. Тоді пісню заспівало 3512 людей, 68 хорових вокальних колективів. Вдалося залучити більшість колективів з нашої області.

«Впродовж цього літа креативний простір «Щедрик» працюватиме. І відповідно, сама ця територія з логотипом буде популяризувати культурний бренд. На жаль, нам не вдалося реалізувати проєкт щодо туристичного маршруту. Приблизний план є у наших внутрішніх туроператорів, проте ми хочемо об’єднати всі місця Вінниччини, пов’язані з життям та діяльністю Миколи Леонтовича», - каже пані Ольга.

Також у планах зробити діяльність культурного бренду мобільним. Їздити всіма куточками нашої області, пов’язаними зі життям Леонтовича – це 11 місць. За словами Ольги Дернової, дуже треба «взятися» за село Шершні Сутисківської територіальної громади Вінницького району. Тут колись жив Леонтович. Було багато дискусій стосовно цього місця, але історично затверджено, що саме тут проживав композитор у дитинстві. Недалеко від будинку Леонтовича є парк, який планують модернізувати.

«Все, що пов’язано з цим туристичним маршрутом, всі пам’ятні місця хочемо гарно облаштовувати. Наприклад, у нашому музеї Миколи Леонтовича у селі Марківка Теплицької громади Гайсинського району біля могили композитора теж є парк. І у планах зробити музичні лавки, артоб’єкти тощо. Ми навіть писали грантову заявку щодо цих ідей, але через пандемію не вдалося реалізувати задумане. Переконана, переможемо ворога і всі культурні проєкти почнемо реалізовувати», - запевняє Ольга Дернова.

Нагадаємо, вінницька мисткиня назавжди обірвала зв’язки з росіянами після повномасштабного вторгнення.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки у Фейсбуці Ольги Дернової.

Читайте також