menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Сектор з фізкультури та спорту, реабілітаційний центр та міжнародний форум: голова громади на Вінниччині розповів про досягнення

27.12.2023 10:45

Про розвиток спорту, туризму та міжнародного співробітництва у Тульчинській громаді

Під час повномасштабного вторгнення рф в Україну голови громад почали шукати нові шляхи ефективного управління. Ситуація вимагала адаптації до непередбачуваних обставин, забезпечення безпеки та добробуту мешканців. Минає другий рік війни, а розвиток триває попри складнощі. Кожен робить акцент на сильних сторонах. Наприклад, у Тульчинській громаді Вінницької області – це спорт, туризм та міжнародне співробітництво. Для I-VIN.INFO голова громади Валерій Весняний розповів подробиці роботи.

Спорт. З 1 лютого цього року у міській раді почав функціонувати Сектор з фізкультури та спорту. До складу входять двоє людей, але результати роботи, за словами голови Тульчинської громади Валерія Весняного, вже помітні:

«У нас є дві дівчинки, котрі стали срібними призерами на чемпіонаті світу з єдиноборств в липні цього року. У однієї дівчинки загинув батько на фронті, а вона була вже на змаганнях і не могла бути на похороні. Попри те, що дитині було дуже важко, вона змогла зібратись з силами і здобути нагороду».

Тоді у міськраді прийняли рішення виділити кожній по 50-60 тисяч гривень на відшкодування внаслідок витрат на дорогу тощо.

Він каже, що єдиноборства – найпопулярніший вид спорту серед молоді. Ще у далекому 2007-му році Володимир Соляр зареєстрував першу громадську організацію в спорті «Міська федерація єдиноборств». Він її розвивав без підтримки міської ради. Тобто, на власному ентузіазмі. А тепер йому допомагає благодійний фонд «МХП-Громаді».

Тож, у громаді намагають організовував більше змагань серед вуличних команд чи у школах. І, відповідно, готуватись до чемпіонатів громади у різних видах спорту. Тут вже щонеділі на базі ДЮСШ проводять змагання.

У планах на майбутнє – облаштування тиру на стадіоні, який поки що занедбаний. Це буде стометровий тир під трибунами стадіону. Його потрібно реконструювати, підготувати документацію, виділити кошти, аби діти могли повправлятись там. Це одна з ідей для спортивно-військового розвитку молодого покоління.

Туризм. На початку листопада у Тульчині проводили міжнародний форум «Туристичними шляхами українського Поділля». На заході вдалось зібрати представників різних міст України, а також Молдови. Там обговорювали проблеми розвитку туризму в Україні в умовах сьогодення, перспективи розвитку кластерної моделі розвитку туризму та підписали Меморандуми про співпрацю.

Валерій Весняний розповідає, що партнери з міст-побратимів вже хочуть приїхати до України по завершенню війни. Тому громаді варто починати підготовку до їх візиту. Зокрема, це підготовка кваліфікованих кадрів – екскурсоводів. Як зауважує голова громади, для цього потрібно 2-3 роки, адже гід має мати власний стиль і розповідати не легенди, а правду:

«Експерти в історії та краєзнавстві кажуть, що ми друге місто після Вінниці за кількістю пам'ятників, архітектури, культури, історії. Сьогодні позбулись пам’яток про Суворова, Пушкіна, декабристів. Але за них треба згадувати, щоби світ знав окупантів. Поляки згадують, що вони були окуповані, то і ми повинні про це пам'ятати. Це історія, і саме від нас залежить, в якому руслі вона буде представлена».

Для розвитку туризму голова Тульчина пропонує громадам пропагувати через ЗМІ те, що є. І навпаки – зважати на дрібниці, щоб з них робити щось більше. Щоб була можливість, незважаючи на відсутність коштів, робити значки, пам`ятні знаки, щоби туристи розуміли, де вони і куди їдуть.

Серед ідей також – створення екскурсій по «Подільському кільцю». Тобто, в рамках подорожі можна відвідати, наприклад, Немирів, Тульчин, Брацлав, Ямпіль.

«Кошти можна знайти будь-коли. Та потрібні люди, котрі будуть цим займатись. Перспектива розвитку міста і громади очевидна. Вірю, що туризм в майбутньому буде однією з тих сфер в економіці народного господарства, яка буде основною для бюджетотворення», – ділиться думками Валерій Весняний.

Так, у громаді працює коледж культури, відділ туризму. Там випускають людей, які вже мають якісь знання, але вдосконалюють їх.

«Без людей не можна нічого зробити. Щоб заробляти гроші – потрібні люди. І тому треба розбудовувати інфраструктуру, залучати готельно-ресторанний бізнес. Бізнес сам буде розуміти, що їм потрібно, і справлятиметься без влади», – підсумовує голова громади.

Міжнародне співробітництво. Тульчинська громада вже давно співпрацює з Німеччиною. Власне, саме партнери з міст-побратимів висловили бажання облаштувати реабілітаційний центр в лікарні для військових та ветеранів. Попереду ще одна гуманітарна допомога на 40 тонн. Це буде обладнання (медичні ліжка, тренажери, різні приладдя для ортопедії) для центру. Відділення ще потребує ремонту.

«Наші партнери – це давні зв`язки. Німець Маркус Баден тоді, як почалася війна, надіслав лист: «Шановні колеги, ми щиро співчуваємо, що у вас таке трапилось. Ми не поділяємо думки нашого канцлера Олафа Шольца. Чим ми можемо вам допомогти?». Я тоді їм написав листа з подякою і написав, що ми будемо раді будь-якій допомозі. Буквально через два тижні нам сказали приїжджати і забирати пожежну машину. Навіть, коли у нього було весілля, на яке мене запросили, він все одно подбав, щоб я не їхав з пустими руками. Вони подарували нашій пожежній частині спеціалізовану машину Ford на вісім місць», – пригадує голова Тульчинської громади Валерій Весняний.

Її зараз використовують, коли воїна привозять «на щиті». Машину беруть у пожежників, ставлять генератор, звукову апаратуру, виїжджають на кладовище, запускають апаратуру і виконують церемоніал поховання.

Влітку партнери з Німеччини привезли перший гуманітарний вантаж – 14 тонн. Тоді допомогти з доставкою зголосився БФ «МХП-Громаді». А в травні ще передали ритуальну машину «Мерседес».

Нагадаємо,«Кожна спортивна перемога на міжнародних змаганнях – це не просто досягнення, це – ствердження української ідентичності»: заступник голови вінницького спорттовариства.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: i-vin.info та зі сторінки громади у Facebook



Читайте також