menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Шестиденна війна: як західне озброєння допомогло євреям розгромити арабську коаліцію та зламати амбіції кремля

20.01.2023 10:10

Як потужна військово-технічна база забезпечила швидку перемогу у війні та чим цей приклад так важливий для України

П’ятого червня 1967 року почалася арабо-ізраїльська війна, яка увійде в історію під назвою Шестиденна війна, адже ізраїльським військам знадобилося лише шість днів, аби розбити арабську коаліцію, до якої входили Єгипет, Сирія, Йорданія, Ірак та Алжир. I-VIN.INFO розповідає про те, яким чином Ізраїлю вдалося здобути таку блискавичну перемогу, а також про те, як колективний захід міг би забезпечити таку ж швидку перемогу для України.

Ізраїль

Шестиденна війна в 1967 році стала черговим великим військовим протистоянням після Суецької кризи 1956—1957 років. Тоді Єгипет оголосив про націоналізацію Суецького каналу, у відповідь армія Ізраїлю за підтримки Франції та Великої Британії захопила Синайський півострів. Однак під тиском СРСР і США Ізраїль відступив із захоплених територій, а на єгипетсько-ізраїльському кордоні на півострові зʼявилися миротворці ООН.

Після Карибської кризи Радянський Союз не наважувався встрягати у відкрите протистояння із західними країнами. Однак продовжував змагатися з ними за вплив у різних регіонах по всьому світу, зокрема, й на Близькому Сході. Саме тому СРСР відкрито підтримував арабські країни, а Захід, у свою чергу, Ізраїль.

СРСР постачав до арабських країн багато військової техніки, зброї, а також інструкторів, які допомагали у підготовці арабських армій. Захід же утримався від масштабної військової підтримки Ізраїлю, але євреям вдалося отримати сучасні літаки французького виробництва, що і зіграло вирішальну роль у війні.

Коли неминучість вторгнення арабської коаліції стала очевидною, ізраїльтяни вдалися до превентивного удару. Пʼятого червня о 07:00 за ізраїльським часом 40 літаків піднялися в повітря з ізраїльських аеродромів та пішли на захід, у бік Середземного моря. На це ніхто не звернув уваги, адже з 1965 року такі польоти відбувалися за однією схемою — 40 літаків йшли у бік моря, різко знижувалися і поверталися на свої аеродроми. Однак цього разу все було інакше. Ізраїльські літаки зникли з радарів, а потім о 07:45 несподівано зʼявилися над єгипетськими військовими аеродромами і розбомбили злітно-посадкові смуги, зруйнувавши винищувачі та бомбардувальники, що там стояли.

Саме французькі літаки, модернізовані ізраїльськими спеціалістами стали головним чинником успіху у шестиденній війні, адже успіх цієї операції дозволив Ізраїлю отримати перевагу в повітрі та розбомбити наземні частини супротивника за наступні кілька днів.

За підсумками війни, Ізраїль взяв під контроль території, які переважали його довоєнну площу приблизно у 3,5 раза. Утім, мир протримався недовго — у березні 1969 року Єгипет почав нову війну. Але цього разу головною метою було вже не знищити Ізраїль, а хоча б повернути втрачені в Шестиденній війні території.

Україна

«Того, що ми вже відправили, недостатньо. Україна потребує більше наших зусиль, ми повинні мобілізуватися, щоб допомогти їм. Ситуація складна, і в наступні місяці або навіть тижні буде ключовий момент цєї війни. І цей момент відповість, виживе Україна чи ні»: з такими словами нещодавно звернувся до Заходу Президент Польщі Анджей Дуда.

На історичному прикладі Ізраїлю ми можемо побачити, як потужна військово-технічна база та тактичний талант, яким безперечно володіють військові ЗСУ, можуть забезпечувати швидку перемогу у війні над переважаючими силами противника. Сьогодні Україна вже не зможе завдати такого ж блискучого превентивного удару по ворогу, але, безперечно, може швидко зламати хід війни за умови оснащення сучасною західною технікою, яку якраз таки мав Ізраїль на момент Шестиденної війни.

Якщо б західні партнери ще до початку повномасштабного вторгнення рф надали Україні достатню кількість танків, літаків та іншої військової техніки, то сили оборони України, зважаючи на їхню майстерність, могли б повторити або навіть перевершити успіх ізраїльської армії під час Шестиденної війни.

Проте, історія не терпить слів «якщо б». Війна в Україні триває вже десять місяців і наші люди гинуть щодня. Саме тому Україна так потребує важкої західної військової техніки, щоб якнайшвидше вибити окупантів з усіх наших територій та гарантувати собі безпеку у майбутньому, адже за прикладом Ізраїлю стає очевидно, що ті, хто намагався знищити твою країну один раз – спробують це зробити і вдруге.

Читайте також, «Минулий рік заклав основи для подальших інформаційних маніпуляцій»: аналітика роспропаганди.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: 24tv.ua, islamnews.ru, babel.ua, techno.bigmir.net

Читайте також