menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Штовхання ядра – це вибуховий вид спорту»: вінницька тренерка про легку атлетику

18.03.2023 13:45

Тренерка з легкої атлетики Тетяна Дідик розповіла про підготовку своїх підопічних та Романа Кокошко до змагань

Нещодавно вінницький спортсмен Роман Кокошко здобув перше місце у секторі для штовхання ядра на Кубку Європи з легкоатлетичних метань. Змагання проходили у у португальській Лейрії. Найбільший внесок у фізичну підготовку та розвиток особистості спортсмена зробила його тренерка Тетяна Дідик, яка з самого початку спортивної кар’єри Романа супроводжувала вихованця. Для I-VIN.INFO вона розповіла про особливості тренерської роботи та історії з тренувань Романа Кокошко.

Тетяна Дідик – тренерка з легкої атлетики у СДЮШОР «Колос». Готує майбутніх спортсменів ще з 1993 року. А з Романом Кокошко вона познайомилась у 2014 році, коли майбутній спортсмен вступив до Вінницького педагогічного університету на 1 курс. Там вона і взялась за роботу над хлопцем, який зовсім не відповідав параметрам легкоатлета зі штовхання ядра.

«Вже у вересні буде 9 років, як треную Романа. Мабуть, той власний досвід, який збагачувався протягом цих років, допоміг ось таку «родзинку», як Роман, і вивести на високий рівень. Окрім нього, ще маю підопічних, які теж показують хороші результати. Треную ще дівчину-паралімпійку, яка є членом Збірної України також у метанні списа. І є ще молоді хлопці 14-15 років, як ми говоримо майбутні «кокошки», але Дай Боже, щоб так було», - посміхаючись розповідає Тетяна Дідик.

Також додає, що зараз у дітей немає великої мотивації досягати спортивних результатів. Буває, змушують займатися батьки. Ще є ті, які хочуть схуднути, або мають зовсім іншу мотивацію.

«Є два хлопці, які мають мотивацію до результатів. Будемо сподіватися, що Роман не останній чемпіон, який буде вихований нашою школою. Перед Романом були призери Чемпіонату України, Олег Бондарчук, кандидат майстри спорту, але такого рівня не було. Найважчим, напевно, у цьому виді спорту є відсутність цілеспрямованості в дітей. Що стосується самого виду спорту, він дуже цікавий і швидкісно-силовий», - каже тренерка.

Насамперед, для підготовки людини чи дитини саме у цьому виді спорту, Тетяна Дідик проводить тренування і в легко-атлетичному манежі з біговими доріжками, і у тренажерному залі. Тобто, її вихованці можуть працювати зі штангою, тренажерами та проводити велику стрибкову чи бігову роботу.

«Коли спілкуємося з Романом, розповідає, закордоном спортсмени не люблять бігати, стрибати. Каже, що йому не вистачає цього, бо ми робили великі обсяги бігової та стрибкової роботи, і саме це є проявом «швидкісно-вибухової» сили. Сам вид спорту складний, бо має великий обсяг роботи. Наприклад, пауерліфтери тренують силу і техніку, а у нас і сила, і техніка, і спритність, і координація та інше. Штовхання ядра – це вибуховий вид спорту, де за короткий проміжок часу має проявитись максимальне зусилля», - зауважує Тетяна.

Проте додає, аби виховати хорошого спортсмена, у нього має бути сильне нутро і цілеспрямованість. Також важливим є ще психологічна стійкість.

«В нас є тренер Віктор Постемський, з яким ми працюємо в одному секторі вже дуже багато років. Коли він бачить у спортсмена перспективу, то буде його «клювати-клювати», проте буде своїми діями розвивати психологічну підготовку у вихованця. У такий спосіб виробляється такий імунітет у спортсмена, який згодом робить його більш психологічно стійкішим. Так і у Роми Кокошко Постемський виховав це», - ділиться історією Тетяна Дідик.

Неофіційно Роман Кокошко називає свою тренерку Тетяну ще «янголом-охоронцем». А все тому, що коли в житті щось трапляється або треба допомога, він перш за все може зателефонувати саме Тетяні Дідик. Саме так і підписав у контактах телефону номер тренерки.

«Коли стається якась важка ситуація, то я не телефоную своїй мамі. Бо вона постійно буде аж занадто переживати. Часто піддається емоціям, то я і піклуюсь про неї, аби не хвилювати. А коли телефоную до Тетяни Миколаївни, розповідаю ситуацію, то чую невеличку паузу, потім «минуточку», а далі вирішується все. Щоб не сталось, я зателефоную тренерці, пораджусь, і знайду відповідь, як правильно діяти», - пояснив сам спортсмен Роман Кокошко.

Наразі у планах Тетяни і надалі готувати своїх підопічних до змагань. Наприклад, Роман активно готується до літнього сезону Чемпіонату світу, який проходитиме в Угорщині. А з іншими вихованцями вона готується до чемпіонату області, а потім України серед різних вікових груп.

Нагадаємо, вінницький спортсмен Роман Кокошко побив рекорд України, який тримався 23 роки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Валентин Вінницький


Читайте також