menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Штурм Авалону, посвята у лицарі і Ярмарок — перші результати впровадження унікальної арт-терапевтичної програми на Вінниччині (ФОТО)

Масштабний еко-арт-терапевтичний проект «Творчість лікує» для дітей та підлітків запрацював у передмісті Вінниці на базі Центру ремесел «Дунстан» за підтримки Українського культурного фонду.


Унікальність його в тому, що усі заходи були спрямовані на покращення фізичного та психічного стану дитини, на адаптацію її до соціуму, розвиток комунікації з використанням народних ремесел, середньовічних ігор та різноманітних практик арт-терапії, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

За 5 тижнів на території Центру ремесел «Дунстан» у Стадниці для двох пілотних груп проведено по п’ять унікальних чотиригодинних програм. Також організовано десять програм поза межами Центру. Загалом учасниками та учасницями проєкту «Творчість лікує» вже стали 192 дітей з загальноосвітніх шкіл та інклюзивних навчальних закладів Вінниччини.

ВІД ПЕРШИХ КРОКІВ ДО ФІНІШНОЇ ПРЯМОЇ

Усі заходи, заплановані в рамках підготовки до впровадження циклу еко-арт-терапевтичних програм «Творчість лікує!», успішно реалізували. За словами засновника Центру Сергія Десяка, зроблено навіть більше — адже в ході розвитку ініціативи і проведення подій приходило розуміння того, як усе має бути влаштоване. Напрацьовували досвід, корегували програму, спостерігали за реакціями дітей — це все допомогло вдосконалюватись.

«З технічних моментів — ми переобладнали «Майстерню ремесел» під приміщення для майстер-класів, бо частина програми проводилась за умови похолодання і дощів. Там розміщені придбані спеціально для проєкту столи з пісочною анімацією. Зробили також унікальні авторські вистави для нашого Лялькового театру та Театру тіней», — прокоментував пан Десяк.

На локальних програмах заходи проводили для двох груп — з центру реабілітації «Гармонія» та відокремленого структурного підрозділу громадської організації «Справа Кольпінга в Україні «Родина Кольпінга м. Вінниця». Кожна з них відвідувала «Дунстан» один раз на тиждень протягом 5 тижнів. Це дозволяло організаторам вивчати реакції дітей і оперативно вносити зміни до програм, щоб підлаштуватись під їх потреби.

«Вже на другому заході діти стали більш вільно себе почувати, а батьки змогли залишати їх без постійного нагляду, давали їм більше можливості самостійно щось робити. Разом з тим, зросла довіра до наших ведучих — це для нас важливий показник», — поділився враженнями Сергій Десяк.

Він також зазначив, що в рамках програми планували провести один із заходів біля мальовничого озера поряд із Центром, проте засмічення прибережної зони і жахлива дорога, яка обмежує можливість для людей з інвалідністю потрапити на озеро, стали на заваді цього задуму.

Наразі Центр ремесел «Дунстан»закликає усіх жителів Вінницької громади взяти участь у вирішенні цієї проблеми і підтримати проєкт «Авалон Парк у Стадниці — сімейний відпочинок біля озера». Цей проєкт подано для фінансування за програмою «Бюджет громадських ініціатив Вінницької міської територіальної громади»! Проголосувати за нього можна з 1 по 15 жовтня за посиланням.

«ТВОРЕЦЬ ПООДИНОКИЙ І НІХТО НЕ МОЖЕ ВКАЗУВАТИ ЙОМУ в ПРОЦЕСІ»

Організатори помітили зміни у самих дітях вже з перших їх кроків на території Центру. Кажуть, що якщо на першій зустрічі всі соромились, тримались ближче до батьків і не завжди проявляли бажання взаємодіяти, то зараз, на фінальному заході, вони впевнено і безстрашно забігають на територію, голосно вітаються і більше всього люблять обійматись.

«Важливим моментом у роботі з ними стала довіра, — розповідає ведуча програм Ольга Бубновська. — У нас були діти на візочках. Не кожен дозволяв, щоб його пересували або якось допомагали. Батьки пояснювали, що дитина погоджується на це, тільки коли сильно довіряє. Але на останній зустрічі вже не було такого, як «не чіпай мій візок», навпаки, ми відчули щось накшталт «ти своя і я можу тобі це довірити».

Батьки малюків розповідали, що разом з дітьми не можуть дочекатися нових зустріч, бо у «Дунстані» потрапляють у таку атмосферу, де їм все можна і не роблять зауваження. Одна з матерів поділилась, що її дитина і в школі, і в оточенні знаходиться під постійним тиском, її хочуть загнати в рамки і лише в цьому середовищі за 5 днів ніхто не сказав їй, що вона робить щось не так.

«Я відповіла, що це і є наша мета – дати певну свободу і втручатись лише за нагальною потребою. Все інше діти роблять самі. Навіть якщо вони обмежені в русі, я бачу, як вони хочуть дати спокій мамі і кажуть «Лиши мене, я сам зроблю». Адже творець у своїй суті поодинокий і ніхто не може вказувати йому у процесі», — каже пані Ольга.

«Я бачив багато різних розваг для дітей у Вінниці, але вперше мені сподобалось настільки. Круто, що «Дунстан» пов’язаний з певними історичними об’єктами, бо можна не тільки бавитись, але і дізнаватись щось нове, — розповів Зінківський Леонід, заступник голови відокремленого структурного підрозділу громадської організації «Справа Кольпінга в Україні «Родина Кольпінга м.Вінниця». — Кожного разу фахівці підбирали різні заняття — тістопластика, робота з деревом тощо, тому сумувати вони не мали часу. А сам розподіл території влаштований багатофункціонально. Навіть якщо дитина втомилась, вона могла відволіктись на інший вид діяльності».

БІЛЬШЕ ЕНТУЗІАЗМУ ТА ІМПРОВІЗАЦІЇ

Щоб підготуватись до фінальної битви за Авалон і посвяти у лицарі та леді-лицарі, учасникам та учасницям необхідно було власними руками виготовити дерев’яні мечі — і всі підійшли до процесу з великим ентузіазмом та старанністю.

Слідкували і підказували юним воїнам і воїтелькам майстри Центру, а батьки допомагали, підтримуючи дітей у їх прагненні виразити свою індивідуальність у такій важливій справі.

«Порівнюючи нашу зустріч на першому тижні і зараз під час роботи на майстеркласах я помічаю, що збільшився термін концентрації їх уваги. Коли раніше я додавала історичну довідку або технологію виготовлення виробу, вони швидко втомлювались, відволікались, втрачали інтерес і навіть виходили з майстерні. А зараз, поки ми всі разом не завершимо процес, ніхто не виходить і не переключається на прогулянки. Це говорить про розвиток їх психічних процесів, уваги і витримки. Вони звикли до того механізму, що під час роботи вони концентруються, пропускають через себе ту інформацію, яку чують, навчаються до останньої хвилини закінчувати поруч з дорослим те, у що вони вклали свої сили», — поділилась спостереженнями арт-психологиня та ведуча Майя Рублевська.

Мечі кожен фарбував і прикрашав на свій смак — до того пані Майя пояснила дітям, що таке герби і які значення в них вкладають. Майбутні лицарі та лицарки створювали власні — у когось це були імена, хтось придумував символи та малюнки, виражаючи свою індивідуальність.

«Стосовно креативності і фантазії додалося більше експресії — вони пропонують варіанти для самовираження. Раніше більше діяли по шаблону. Але зараз, коли виготовляють мечі, діти малюють свої певні символи, можуть їх пояснити без вказівки дорослого. Зі свого внутрішнього світу виймають імпровізації», — додала ведуча.

ПРИГОТУВАННЯ ПІЦИ РІЗНИХ КРАЇН СВІТУ

Улюблена частина програм циклу «Творчість лікує!» для багатьох — приготування піци. Адже що може бути смачніше, ніж піца, приготована на дровах у середньовічній Помпейській мечі? Майстер Микола розповів, що діти самі формують хлібну тарілку, розкладають інгредієнти, кладуть в піч і чекають приготування, а потім куштують разом з батьками.

«Я сам дуже люблю їм показувати і навчати. Готуємо піци різних країн — Англія, Японія, Італія, Аргентина, — розповів пан Микола. — Ця робота вимагає великої концентрації, я уважно слідкую за усіма, але водночас отримуєш невимовно велику віддачу від дітей — це безцінно».

Світлана, мама хлопчика Мар’яна, поділилась, що приготування піци для її сина — одна з найулюбленіших частин програми. І водночас він не може повірити, що це останній захід циклу.

«Діти чекали цього спілкування і між собою, і з ведучими. Між різними видами діяльності у них були паузи — щоб побігати, в соломі повалятись — адже в місті цього іноді так не вистачає, — поділилась вона. — Подобається також, що для них було багато чоловічого спілкування – і Король Артур, і Майстер Микола так чуйно до них ставились. Хлопчикам часто цього не вистачає».

Пані Майя підтвердила, що учасники та учасниці програми дійсно стали більше гуртуватись і дружити, самостійно придумувати якісь ігри зі своїми правилами і самоорганізовуватись навіть без допомоги зі сторони.

НАВЧАННЯ ДЛЯ БАТЬКІВ

Поки діти разом з ведучими готувались до штурму Авалону та фінальної Ярмарки, батьків запросили у майстерню для проведення майстер-класу — вони ліпили вироби з глини, виражаючи так свою індивідуальність. Хтось обирав глечики, інші — вазочки або навіть тарілки. Головне було спостерігати за своїми емоціями та почуттями під час процесу.

«За час реалізації програми я помітила зменшення рівня тривожності у батьків. Вони відпускають діток від себе. Дають їм робити більше видів діяльності самостійно», — зазначила пані Майя.

Під час проєкту батьків навчали різним видам арт-терапії для того, щоб вони могли потім вдома самостійно займатись з власними дітьми. Головне було — не показати шаблон, за яким повинна діяти дитина, а навчити давати творчу можливість і емоційну свободу для самовираження.

«У нас був хлопчик Євген в минулій групі. Мама завжди переживала з приводу того, що в школі він має багато власної думки і самостійності, через яку вчителі постійно робили йому зауваження, а вона щодня у телефонних розмовах вислуховувала претензії і критику, в результаті чого жінка дуже втомилась від того, що її дитина постійно хоче зробити щось по-своєму. Коли ми завершували цю роботу — 5 тижнів ми працювали разом як з хлопчиком, так і з нею — мама заявила, що почала більше сприймати свою дитину такою, який він є. Тобто вона усвідомила, що син не робить якихось навмисних негативних речей, але любить йти своїм шляхом і відштовхується від своїх побажань. Кожного разу він розкривався і ми давали можливість йому самому приймати те, яким він є», — розповіла арт-терапевтка.

ШТУРМ АВАЛОНУ

Найвідповідальніша частина заходу і водночас дійство, яке підсумовує всю програму. Діти одягнулися в облаштунки лицарів та лицарок круглого столу, озброїлись своїми власноруч створеними мечами і сміливо побігли на штурм Авалону, вислухавши натхненне наставлення від короля Артура. Після чого підняли стяг «Дунстану» і урочисто пообіцяли бути добрими, чуйними та відважними.

Король Артур посвятив кожного та кожну у лицарі та леді-лицарі, а діти радісно вітали один одного і влаштовували жартівливі бої. На пам'ять всі отримали королівську грамоту про лицарську посвяту та подаруночки від Центру ремесел «Дунстан».

ЯРМАРОК

Насичений і цікавий день закінчився справжньою Ярмаркою, на якій діти презентували свої вироби — якісь зроблені під час заходів у «Дунстані», інші — вдома з батьками. Тут були різноманітні фігурки, креативні листівки і смачна випічка.

Хлопчики і дівчатка сміливо рекламували свою продукцію і дуже раділи, коли вдавалося щось продати. Водночас, гості заходу і батьки посміхались, з цікавістю розглядаючи товари.

«Коли стикаєшся з людьми, які дізнаються про діагноз «аутизм», вони думають, що ти повинна або плакати, або радіти, бо в тебе феноменальна дитина, в якої багато задатків, — розповіла Оксана, мама одного з учасників програми — Максима. — Потрібно розуміти, що це звичайні діти. Їх треба розвивати. На жаль, мало хто хоче цим займатись».

ВИЇЗНІ ПРОГРАМИ

Окрім локальних програм, що проходили на території Центру ремесел «Дунстан», були також виїзні, під час яких влаштовували заходи у різних населених пунктах області — таких як Лука-Мелешківська, Турбів, Погребище, Немирів, Шаргород, Ладижин, Літин, Хмільник, Якушинці, а також спеціальна школа у Вінниці. Програма допомагає дітям відпустити емоційну та фізичну напругу, а це призводить до покращення загального стану організму і підвищення якості їх життя.

На виїзних двогодинних програмах проводилось казкотерапевтичоне шоу з використанням театру тіней «Святий Дунстан». «Це унікальна казка в основі, якої покладена реальна історія про Святого Дунстана та Короля Едгара. Після Театру тіней ми проводили майстеркласи з глинотерапії та виготовленню Янголу з ниток. У паузі між майстеркласами, щоб розвантажити дітей, передбачене було проведення цікавих змагань», — розповів засновник Центру ремесел «Дунстан» Сергій Десяк.

ПОДАЛЬШІ ПЕРСПЕКТИВИ

На цьому реалізація проєкту не завершується. Попереду створення методичних матеріалів разом з психологами та арт-терапевтами, а також проведення онлайн-конференції. На ній презентують 6-хвилинний відеоролик, у якому розкажуть про результати локальних та виїзної програм. Для того, щоб слідкувати за оновленнями, необхідно підписатися на ютуб-канал Центру.

Центр ремесел «Дунстан» розпочав формувати нові групи для проведення програм циклу «Творчість лікує!». «Запрошуємо всіх бажаючих на програми циклу «Творчість лікую!», завдяки яким діти та їх батьки не лише дізнаються багато цікавого про ремесла та долучаються до європейського культурного надбання, але й покращать своє здоров’я завдяки унікальним практикам еко-арт-терапії. Ми з радістю проведемо для вас різноманітні програми у нашому центрі у Стадниці або приїдемо до вас з виїзною програмою», — підсумував Сергій Десяк

З питаннями щодо організації програм можна телефонувати за номером: +380 67 599-79-73, +380 66 453-09-63. Інформація про Центр Ремесел «Дунстан» та як дістатися на сайті.

За ходом реалізації проєкту можна слідкувати на сайті та на сторінках соціальних мереж Центру ремесел «Дунстан» у Фейсбук та Інстаграм, а також у публікаціях Інформаційної Вінниччини.

Нагадаємо, як розпочинався цикл програм Центра ремесел «Дунстан» читайте у попередній публікації.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Олена Горошинська, надані Центром ремесел «Дунстан».


Читайте також