menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Сьогодні День Незалежності святкує Польща

11.11.2022 13:20

Чимало вінничан оселилось з початку війни у Польщі

Традиційно 11 листопада у Польщі святкують День Незалежності. Свято припадає на день завершення Першої світової війни, а саме 11 листопада 1918 року. Тоді головою держави став маршал Польщі Юзеф Пілсудський. А зараз поляки демонструють українцям не тільки свою дружність, а й підтримку та допомогу. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Ще у 1918 році Польща змогла отримати свободу держави від російської, Німецької та Австро-Угорської імперій – це 104 роки. А зараз, під час повномасштаюної війни в Україні, поляки прихистили у своїх домівках чимало українців. Серед біженців у Польщі є і вінничани. Наприклад, Валерій Бондарчук разом з дружиною та дітьми переїхав до польського містечка Криниця-Здруй. Тут допомогли йому облаштуватись фонд «Братерство», який очолює Владислав Крейчі (Польща), та МГО «Україна-Польща-Німеччина», який очолює Сергій Татусяк (Україна). Як розповідає Валерій, має старшого сина з інвалідністю, а дорога була важка.

«Між виїздами був інтервал приблизно у 2-3 дні. Ми потрапили в останню групу, яка виїжджала 7 березня. Тоді вже були прильоти по Вінниці та області. Було трохи страшно їхати, переживали за дітей. Дорога важка, близько 22 години простояли на кордоні. В черзі тоді назбиралось 52 автобуси. Проте діти витерпіли це все. Потім приїхали сюди, поселились. Поляки дуже тепло зустріли», - каже вінничанин.


Наразі Валерій та його сім’я вже звикли до нового міста та країни, і вже самі допомагають адаптуватися приїжджим українцям. Також тут, у польській Криниці-Здруй, приймають українських дітей до табору «Колос-Братерство». Маленькі українці можуть відпочити від повітряних тривог, перезавантажитись, познайомитись з іншими дітьми. Як розповідає одна з супроводжуючих у таборі вінничанка Леся Смаль, у Польщі їй подобається все. З готелю відкриваються гарні краєвиди, а ще тут живуть привітні люди.

«Поляки, коли чують українську мову, часто зупиняються і просять розказати про Україну. І вони розуміють нас, тому що українська мова дуже близька з польською. Тому більшість слів зрозумілі при спілкуванні», - каже Леся Смаль.

Окрім неї, до табору поїхала і вінничанка Катерина. Вона теж була в ролі супроводжуючої у «Колосі-Братерство». Каже, Польща дійсно друг для України, адже поки хтось захоплює території, і ґвалтує дітей та жінок, нормальні сусіди з іншого боку рятують українців від біди та витирають сльози.

«Поляки дійсно добрі до нас і ми це маємо дуже цінувати. Класно, що хоч якісь є добрі та нормальні сусіди поруч з Україною. Скільки гуманітарної допомоги передають в Україну та тут у Польщі роздають для нас. Українці справді дуже вдячні за це все, і щиро вітають Польщу з її святом!», - каже Катерина.

Нагадаємо, вінничан запрошують натренінгвід «Благодійного фонду Сергія Притули».

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та з вільних джерел


Читайте також