menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Сотні хасидів повертаються до Ізраїлю через Вінницю

18.09.2023 14:20

Хасиди добираються до Польщі залізницею

В Умані завершилося святкування єврейського Нового року Рош га-Шана. Після паломництва до могили цадика Нахмана, який похований в Умані, сотні євреїв-хасидів повертаються додому саме через Вінницю, повідомляє I-VIN.INFO.

В цьому році, попри небезпеку та застереження від влади Ізраїлю та України, близько 37 тисяч паломників приїхали в Умань, щоб відзначити 5784 юдейський новий рік.

Велика кількість Хасидів приїздили в Україну через Польщу. Там вони сідали на потяг та прямували до Вінниці, адже дістатися з нашого міста до Умані можна автобусами прямого сполучення.

Тепер сотні хасидів повертаються додому тим самим маршрутом – через Вінницький залізничний вокзал. Потяг Київ-Перемишль прибув у Вінницю на 10 хвилин раніше, щоб величезна кількість хасидів встигли зайти у вагони. Для вагону-кафетерію спеціально підвезли десятки упаковок води та різноманітних напоїв.

Залізничний вокзал, під час перебування хасидів, посилено охороняють працівники поліції.

В Україні свято Рош га-Шана стало відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана. В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні на чолі витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

Попри те що деякі авторитетні рабини не схвалюють традицію паломництва, відзначаючи важливість зустрічі свята з сім'єю та недоцільність залишати Ізраїль, вона є досить популярною як серед хасидів, так і, взагалі, серед юдеїв-вірян.

Читайте також, на Вінниччину прибувають тисячі хасидів-паломників.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Тетяна Щербатюк

Читайте також