menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Спортивний фронт теж важливий»: у Вінниці говорили про оздоровлення в громадах

10.09.2022 11:30

На зустрічі обговорили проблеми галузі спорту під час війни

Вчора, 9 вересня, на базі Вінницької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» говорили про нові виклики щодо проведення оздоровлення в громадах, а також вплив пандемії та війни на спортивну галузь. За круглим столом дискутували щодо ряду важливих питань для розвитку спорту та рухової активності в громадах. I-VIN.INFO побував на зустрічі та записав основні тези, які стануть в нагоді для керівників спортивних закладів у територіальних громадах.

Як розповів голова Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Сергій Татусяк, зараз налагоджується співпраця на рівні Києва, різних федерацій, асоціацій місцевого самоврядування та іншого. Також в організації шукають можливі грантові проєкти, аби розвивати спортивну сферу в територіальних громадах.

«Ми бачимо, скільки коштів зараз надходить в Україну, після отримання статуса члена кандидата в ЄС. Вони переглядають бюджети та направляють їх нам на різні сфери, в тому числі, і на спорт. Я думаю, що нам потрібно буде в цьому напрямку провести спільно захід для наших територіальних громад, аби їх теж налаштувати на активну роботу в цьому напрямку», - каже Сергій Татусяк.

Також він додав, що тільки рухова активність - запорука успіху та здоров’я кожного з нас, тому цю тему потрібно і надалі розвивати. Як продовжив начальник управління спорту та рухової активності департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Сергій Чернявський, ставлення до спорту під час повномасштабної війни змінилось. Сьогодні спорт показують та рекламують.

«Наші спортсмени працюють на своєму фронті та піднімають український прапор на міжнародній арені. Спорт популяризують, наразі є багато відеороликів з нашими спортсменами, їх бачить весь світ. Це якраз те, що я намагався донести до керівництва все своє життя: спорт займає майже перше місце в геополітиці», - каже Сергій Чернявський.

Окрім цього, додає, чимало тренерів та спортсменів зараз вступили до лав ЗСУ. На думку Сергія Чернявського, близько 60% тренерів, які служать в українській армії, вже не матимуть бажання повертатися до тренерства, а продовжать свою діяльність у військовій сфері.

Як розповів директор Вінницької ОДЮСШ «Колос» Вадим Мохник, з початку 2020 року, коли розпочалась пандемія, територіальні громади пристосовувалися до нових викликів. А потім шукали варіанти, як відновити тренування для вихованців «Колосу». Початок повномасштабної війни також кинув свої виклики для спортивної галузі. Наразі проходять перевірку навчальні заклади спортивних шкіл. А одна з умов для продовження навчального процесу та спортивних змагань – наявність укриття, які відповідають визначеним критеріям та працівника, який може провести до цього безпечного місця.

«Після таких буремних подій, нам все ж вдалось відновити заходи спільно з Федерацією волейболу, з Федерацією футболу. Також проводили благодійні турніри на підтримку ЗСУ. Цього року завдяки співпраці з польськими партнерами провели оздоровлення юних спортсменів у Польщі», - ділиться Вадим Мохник.

Таким чином вдалося організувати для дітей безпечний навчально-тренувальний процес та відпочинок. Також додав, що будь-які спортивні масові заходи повинні обов'язково погоджуватися з військовою адміністрацією.

«Наразі навчально-спортивний процес продовжується. А спортивний фронт теж важливий. Особливо в наших теперішніх умовах», - завершив свій виступ Вадим Мохник.

За словами заступниці голови Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» Світлани Коновалової, у 2020 році реалізували проєкт щодо оздоровлення населення в громадах. Проте через пандемію його не змогли продовжити у форматі офлайн.

«Але цей проєкт приніс дуже багато корисної інформації для усіх. Раніш люди думали, що оздоровлення пов’язано з медикаментозним лікуванням. П’ємо вітаміни, їмо апельсини – і ми здорові. В Європі та цивілізованому світі оздоровлення – це і є наш масовий спорт, фізична культура. Нам потрібно переусвідомити, що оздоровлюватись треба не ліками, а починати з боротьби за своє фізичне здоров’я», - каже Світлана Коновалова.

Кожна громада у Вінницькій області має свою стратегію розвитку. І за спостереженнями Світлани Коновалової, спортивна галузь стає більш пріоритетною в цих стратегіях.

«Ми із закордонними партнерами вчили наших фахівців, як правильно будувати свою роботу. Це все для того, аби вони не просто склали план календарної роботи і на цьому все закінчилось, а в кінці року лише відмітили, де брали участь, а де ні. Це теж важливо, проте більш важлива сама програма і діагностика наявного стану. Наприклад, якщо в громаді багато дітей хоче займатися фігурним катанням, треба розуміти, чи побудує там хтось льодовий комплекс», - наголошує Світлана Коновалова.

Також додає, що усі бажання та можливості треба проаналізувати та прорахувати. Для цього і потрібна правильна діагностика та розроблений план стратегій розвитку. Заступниця голови Вінницької територіальної організації ВФСТ «Колос» наголосила й на тому, аби тренери дослухались до потреб людей в громаді. Так вдасться ще краще налаштувати роботу і спортивні тренування чи заходи.

«Варто тільки спільній співпраці з федераціями, іншими громадами напрацьовувати стратегії та плани, аби був результат», - зауважує Світлана Коновалова.

З цим погодились присутні. На зустрічі також роз’яснили нюанси проведення змагань з футболу: як діяти у випадку повітряної тривоги, якщо турнір ще розпочався. Виявляється, в укритті можна чекати до 2 годин. Потім ще дається 5 хвилин на дорозминку. У тому разі, коли до завершення змагань залишились лічені хвилини, матч можна вважати завершеним з тим рахунком, який був на момент оголошення повітряної тривоги.

Учасників круглого столу цікавили, зокрема, й питання статусу керівників місцевих підрозділів ВФСТ «Колос». Мовляв, слід удосконалити відносини підрозділів та центру. Крім того, мова йшла про перспективи розвитку масового спорту для військових, людей з обмеженими можливостями та ветеранів.

На зустрічі зауважили, що найктуальнішої проблемою наразі є наявність спортивного інструктора в громадах.

 «Розповсюдженою проблемою наразі є те, що громадах немає людини, відповідальної за спорт. І основне завдання розвитку спорту та рухової активності в громаді – мати таку людину, - підключився до дискусії директор комунального закладу «Вінницька обласна СДЮСШ з волейболу» Віталій Дімітрієв. – Для цього потрібно зібрати усіх 63 голів громад і роз’яснити їм, що таке спорт, для чого він потрібен громаді і як він допоможе розвиватись громаді. Адже є прогресивні голови громад, а є такі, що вважають спорт чимось неважливим».

Його підтримали інші учасники зустрічі та наголосили, що усі проблеми потрібно вирішувати спільними зусиллями.

Заступник голови ВТО ВФСТ «Колос» Валерій Швець наголосив, що на сьогодні немає альтернативи серед спортивних товариств щодо роботи з сільськими громадами, крім спорттовариства «Колос»:

«У нас роками напрацьована система роботи з громадами. І ми робили все можливе, щоб ця система була зручною, зрозумілою та цікавою».

Про те, що спорт фінансували завжди за остаточним принципом, і це слід змінити після реформи місцевого самоврядування, сказав голова Жмеринської районної організації ВФСТ «Колос» Василь Марчук:

«Маємо працювати саме з головами громад. Вони зараз мають повноваження вводити посади фахівців у галузі спорту та фізичної культури. У райрадах зараз менше можливостей, ніж в РДА, вони майже не фінансуються. Тому в територіальних громадах можуть самостійно вирішувати, в яких населених пунктах будуть працювати спортивні фахівці. Звичайно, потрібно шукати ініціативних, таких, які хочуть піклуватись про здоров’я мешканців своїх громад».

З тим, що ситуація зараз непроста, погоджується ветеран фізичної культури і спорту Григорій Бабченко, який більше 35 років очолював Бершадську районну організацію ВФСТ «Колос». І додає:

«Одним із гострих питань є фінансування масових заходів. Адже зі спортивної галузі, як і з багатьох інших, забирають кошти та перекидають в ті сфери, які нам допоможуть перемогти ворога. Тому на проведення змагань (а здебільшого це благодійні турніри на підтримку ЗСУ) залучаємо кошти меценатів та небайдужих людей. Наші ветерани спорту теж активно беруть участь – у суддівстві, зокрема. Ми проводимо багато турнірів, коли це дозволяється в умовах воєнного стану. В календарному плані у нас записано, що навесні відбуваються першості, влітку – чемпіонати, а восени – Кубки. Це важливо. Адже всі повинні усвідомити, що здорова нація – найбільше багатство України!»

Нагадаємо, у Вінниці нагородили найкращих спортсменів та тренерів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак

Читайте також