menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Стелу пам’яті загиблим від ракетного удару відкриють у Вінниці

13.07.2023 10:45

Вінничани досі в найменших деталях пам’ятають терористичний акт росіян 14 липня 2022 року

Вже завтра у Вінниці відкриють стелу пам’яті загиблим внаслідок російського ракетного удару по Площі Перемоги. Він стався 14 липня 2022 року. Тоді ця новина сколихнула весь світ. Терористичний акт росіян забрав життя 29 українців. У пам’ять про загиблих висадили сакури і створили меморіал. I-VIN.INFO дізнався у співзасновниці Благодійної організації пам’яті жертв теракту у Вінниці Алли Черняхівської про проведену протягом року роботу для відкриття пам’ятного комплексу.

Наразі цей меморіал пам’яті знаходиться на етапі відкриття. Майже завершили всі організаційні моменти. За словами однієї з організаторок цього проєкту Алли Черняхівської, єдині труднощі, які виникали під час створення цього місця пам’яті, стосувалися бюрократії. Після достатньої кількості засідань міської ради, громадських слухань, запустили етап створення меморіалу.

«Як тільки нам надали місце для встановлення цієї стели, оформили відповідні документи, запустився весь інший процес. Частково ми як організація профінансували цю ідею, частково допомогли меценати. А дерева, облаштування території та інше профінансували з міського бюджету», - каже Алла Черняхівська.

Сам проєкт і макет меморіалу безкоштовно створила Наталія Пастух. Вона і має авторське право на цю розробку. На ескізі зобразили голубів, які відлітають у небо. А поруч облаштували зелену зону, де і висадили 29 сакур.

«Адекватні люди відреагували адекватно на цю ідею. Адже розуміють, що війна триває. На фронті гинуть наші військові. А у своїх домівках помирають цивільні. Тому і важливо створити меморіал, який залишить за собою пам'ять про загиблих. Але є і ті, хто вважає, що це не на часі, як і все інше. Це категорія людей, яка ніколи не зміниться. Проте більшість ставилися до цієї ідеї нормально, зі співчуттям», - зауважила пані Алла.

За її словами, вдалося реалізувати все задумане. На початку створення ідеї і розробки пам’ятника, організаторам проєкту презентували кілька ескізів серед, яких і вибрали найкращий.

«Ця стела мені важливіша, ніж пам’ятник на кладовищі. Адже це повинно залишитися у пам’яті не тільки для Вінниці, а всієї країни. Війна триває, чимало трагічних подій продовжують відбуватися. І ми і не знаємо, скільки ще може бути таких проєктів…», - каже Алла Черняхівська.

Довідково:

14 липня 2022 року російські окупанти влучили ракетами у Будинок Офіцерів та Будинок побуту «Ювілейний». Три вибухи пролунали у цей день о 10:45. На місці «прильотів» виникла пожежа, вогонь перекинувся і на автостоянку, де загорілися близько 50 автомобілів. Пізніше стало відомо, що РФ випустила по Вінниці п’ять ракет «Калібр» з підводного човна в акваторії Чорного моря, дві з них збила українська ППО у Вінницькій області, три влучили в центр міста. На жаль, загинуло 29 людей. А понад півтори сотні постраждалих звернулися за допомогою до лікарень.

Нагадаємо, під час презентації меморіалу пам’яті загиблих Героїв у Вінниці виникли суперечки.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: зі сторінки Алли Черняхівської у Facebook




Читайте також