menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Сучасне протирадіаційне укриття облаштували в ліцеї на Вінниччині (ФОТО)

Жмеринська громада активно працює над розвитком та удосконаленням інфраструктури

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну територіальні громади вимушено адаптувались до нових умов існування. Економічний розвиток, енергоефективність, удосконалення соціальних та інфраструктурних об’єктів. Це лише низка питань, які доводиться постійно вирішувати в громадах. I-VIN.INFO побував у Жмеринській громаді Вінницької області і розповість про те, які проєкти вдалося реалізувати тут під час повномасштабної війни.

Жмеринська громада

Жмеринка – одне з наймолодших міст Вінниччини. Тут проживає 48 тисяч мешканців. Громада складається з міста Жмеринки, селища Браїлів та 32 сільських населених пунктів (12 старостинських округів). Заснування міста пов'язано із будівництвом у 1865 році залізниці Київ-Балта. Завдяки зручному розташуванню магістралі та інтенсивному розвитку шляхів сполучення станція поступово перетворилась у важливий залізничний вузол. Тож головне бюджетоутворююче підприємство – залізниця.

Протирадиаційне укриття в комунальному закладі «Жмеринський ліцей №1»

Будівля закладу – історична пам’ятка. Тут навчаються діти від 1-го до 11-го класу. Наразі потужність школи – 600 дітей, зараз навчається 500 школярів. Це найменший ліцей в Жмеринці за кількістю учнів.

Приміщення ліцею побудували ще в далекому 1909-му році, це була чоловіча гімназія. Потім ліцей завжди виконував освітню функцію. Лише у період війни тут розташовувався госпіталь для військових.

З початком повномасштабної війни тут облаштували найпростіше укриття: для початкової та середньої школи.

На території школи знаходиться також просторе та розгалужене протирадіаційне укриття. Щоб туди потрапити, школярі виходять у подвір’я ліцею. Але, як самі зізнаються, із задоволенням біжать туди під час повітряної тривоги. І не хочуть звідти йти після відбою, адже в укритті затишно та гарно. Тут зробили сучасний ремонт та обладнали укриття усім необхідним. Тому дітям тут комфортно і безпечно. Можна проводити уроки або виконувати домашнє завдання, а можна грати в теніс або відпочивати на кріслі-трансформері та спілкуватися з друзями.

Укриття обладнане електричною системою опалення та централізованою каналізацією. Є два туалети, бойлер, складені ліжка, міні-кухня, вай-фай для навчання, тенісні столи тощо.

Звідси є три запасних виходи.

Загалом в укритті вміщується 400 дітей. Сюди спускаються діти з 5 по 11 класи.

Довгий час укриття ніким не використовувалось, тут навіть безхатченки жили. У 2022 році його вирішили використовувати за призначенням та розпочали ремонт. Під час прибирання звідси вивезли 14 самоскидів сміття. На ремонт витратили 1 мільйон 700 тисяч гривень з місцевого бюджету. Дороговартісною виявилась система вентиляції, яка облаштована відповідно до норм такого рівня укриття.

Завершили капітальний ремонт укриття у вересні 2023 року.

Енергоефективність в закладі дошкільної освіти №3 «Веселка»

Завдяки участі у попередніх проєктах дитсадок зміг стати учасником енергозберігаючої програми від уряду Японії. Колись, у 2017-2018-му роках, заклад реалізував енергоощадливий проєкт від «Energy Go». У його рамках провели заміну вікон, системи опалення та даху, утеплили стіни. Відтак, дитсадок відповідав усі умовам для участі у наступному проєкті. А це проведена в приміщеннях термомодернізація, наявність сучасної системи опалення та приміщень, де б могли розташувати енергозберігаюче обладнання. Отже, саме ЗДО № 3 відібрали серед 5 освітянських закладів по всій Україні.

Майже одразу торік відбулось підписання угоди між Японським урядом та урядом України. Активна робота зі встановлення спеціальних насосів розпочалась 10 січня цього року, а 30 січня – все запрацювало на повну потужність. Частину обладнання розташували в одній з кімнат укриття дитсадка, частину – зовні, і цю територію обгородили для безпеки дітей.

Директорка закладу Наталія Худолій розповідає, що їй та завгоспу довелось пройти спеціальне навчання, щоб можна було працювати з цим обладнанням. За її словами, впродовж трьох місяців вдалось зекономити 237 тисяч бюджетних коштів.

Єдиним мінусом в цьому випадку є ризик блекауту. Адже обладнання працює на електриці. Але в міськраді вже думають, як тут можна встановити генеруючу станцію. Натомість зараз є можливість переключитись на газове опалення. Крім того, потужності японської апаратури вистачає, щоб зберегти тепло на кілька годин.

Спеціальна апаратура формує оптимальне співвідношення «використання електроенергії-отримане тепло» і збільшує його ефективність у три рази.

Наразі в Жмеринській громаді проведена термомодернізація ще в одному дитсадку та у двох школах.

Сонячна електростанція в середмісті

Завдяки участі в проєкті від Євросоюзу«Зелена енергія – чиста вода» у Жмеринській громаді з’явилась сонячна електростанція. ЄС надав понад 70 тисяч євро, співфінансування Жмеринської міської ради склало 20 тисяч євро.

Займає вона чотири сотки та знаходиться на території водопровідної насосної станції. Проєкт наразі на завершальній стадії. Забезпечує електрикою «Жмеринкаводоканал» навіть у пікові години на 70%. Щомісяця на енергоносіях можна зеконимити близько 70 тисяч гривень (або 15 %). Але головна перевага – екологічний підхід, тому що зараз викиди вуглецю в атмосферу істотно зменшились.

Матеріал підготовлений в рамках престуру від Харківського пресклубу.

Нагадаємо,в громаді на Вінниччині спеціаліст сільської ради власноруч збирає FPV дрони для військових.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Діана Праведна



Читайте також