menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

Світловідбивні елементи: де купити, і чому це важливо для вінничан

29.10.2022 13:45

Чому треба носити світловідбивні речі у темну пору доби

В Україні ще з 2020 року пішоходи зобов’язані носити у темну пору світловідбивні речі. Проте ніяких покарань і штрафів за це поки не введено. Зараз через економію електрики освітлення на вулицях мало. Водіям складніше стає на дорозі побачити людину в темному одязі ввечері. В Україні пропонують ввести штрафи для пішоходів за відсутність світловідбивних елементів на одязі. Вінничанам розповіли, де придбати такі стрічки, речі і чому це важливо. Про це повідомляє I-VIN.INFO.

Своїм досвідом та ефективністю світловідбивних стрічок для I-VIN.INFO поділилась вінничанка Тетяна Слободянюк. За її словами, замовила в Інтернеті для чоловіка, маленького сина та близьких.

«У Вінниці в різних магазинах я стрічки чи інші відбиваючі світло речі не знайшла. Прикріпила її до візочка з обох боків, хоч можна лише з лівого. Також пришила на манжети до куртки сина Дімчика, аби вони завжди були при ньому. Він малий і любить бігати на вулиці, тому йому і прикріпила стрічку. А собі цю стрічку прив’язала до сумки. Якби можна було, то повністю себе цією стрічкою обмотала б», - каже Тетяна.

Вона додає, що стрічка дійсно відбиває світло від фар автомобіля. До того ж, цих світловідбивних елементів є багато і різних видів. Проте вінничанка не радить пришивати не призначенні для шиття стрічки, адже їх структура може порушитись і вони не будуть відблискувати.

«Краще їх прив’язати до одягу або й на той самий дитячий візочок. Якщо хочете правильно це зробити, краще дізнайтесь в Інтернеті. Ця стрічка буває різною. І для шиття, і просто для одягу, і звичайна, і дорога, і дешева. Її дійсно важливо носити, особливо тим, хто повертається пізно додому і ходить біля проїжджих частин дороги», - каже Тетяна.

Важливість носіння світловідбивних речей підтверджує й речниця ГУ Нацполіції у Вінницькій області Заріна Маєвська. Вона додає, що носіння світловідбивачів, флікерів або одягу світлого кольору може вберегти життя та здоров’я.

«Вуличне освітлення також не може гарантувати ясної видимості для водія і пішохода. Варто подбати про безпеку своїх дітей та домашніх улюбленців. У вечірню пору доби краще не відпускати дитину на самостійну прогулянку. Варто завжди тримати дитину у полі зору, а краще - за руку. Для домашніх улюбленців є нашийники, які світяться у темряві», - радить Заріна Маєвська.

Наразі у Вінницькій області у 2022 році трапилась ДТП з пішоходами 134 разів. З них з травмованими 122 ДТП: отримали травми 106 людей, а загинуло 32 особи. Таку інформацію для I-VIN.INFO надала речниця Нацполіції Вінницької області.

До Верховної ради України внесли законопроект про запровадження нових штрафів для пішоходів. Законопроект вносить зміни до ч. 1 ст. 127 Кодексу України про адмінпорушення. За рух проїжджою частиною або узбіччям без світлоповертальних елементів на одязі в темну пору доби або в умовах обмеженої видимості пішоходам загрожує штраф у розмірі 51 гривень (трьох неоподатковуваних мінімумів).

За словами керівника Патрульної поліції України Олексія Білошицького, після першого масового удару росією по українській енергосистемі, з 10 по 23 жовтня на вулицях українських міст загинув 51 пішохід. З них 38 – у темний час доби. Кількість смертельних ДТП з пішоходами зросла на 25%.

«У темний час доби кожен пішохід має неодмінно використовувати світловідбивальні елементи. Не нехтуйте елементарними речами, що можуть врятувати життя. Будьте помітними на дорозі, бережіть себе та своїх рідних», – наголосив Олексій Білошицький.

Нагадаємо, благодійний аукціон «Молодь проти війни» пройшов на Вінниччині.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: loom.ua, Вечірній Київ, та з вільних джерел.


Читайте також