menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У громаді на Вінниччині з'явиться символ боротьби за незалежність (ФОТО)

Перед відкриттям пам’ятного знаку проведуть учасники АТО/ООС та воїни-афганці проведуть парад

У Вапнярській територіальній громаді Вінницької області до вікриття готують меморіал «Одвічної боротьби українського народу за свободу та незалежність». Відкриття заплановане на 22 серпня, коли у Вапнярській громаді пройдуть урочистості до 30-річчя Незалежності України, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

«Два роки тому розпочали працювати над цим меморіалом. Ідея створення пам’ятного знаку належать представникам Спілки АТОвців. Ми називаємо цей меморіал символом, а не пам’ятником. І він якраз символізує незламність духу усіх захисників України», - говорить голова Вапнярської територіальної громади Олександр Горенюк.

За його словами, спорудженню меморіалу передувала тривала паперово-дозвільна процедура.

«Цей пам’ятник знак вирішено було встановити на Привокзальній площі, а ця територія належить «Укрзалізниці». Тому досить довго ми погоджували усі юридичні нюанси. Добре, що все вдалось вирішити, і до такої знаменної дати, як 30-річчя Незалежності України, у нас з’явиться такий потужний символ незалежності та нескореності духу нашого народу», - додає пан Горенюк.

Автором меморіалу став відомий скульптор Микола Крижанівський. Він зауважив, що вчора символ вже встановили на місце.

«Завтра додамо ще деталі, меч і крила, і все, символ готовий, - зауважує Микола Миколайович. – Вперше заговорили про необхідність створення меморіалу ще у 2017 році. Згодом я зробив пару ескізів, і хлопці зі Спілки дуже швидко обрали варіант. Символ представляє білосніжного янгела з чорними крилами і чорним мечем у руках. Чорний – колір не лише смутку за загиблими, але й урочистий колір. А янгол уособлює святість перемоги», - розповідає скульптор.

Спорудженням меморіалу АТОвці займались власноруч. Напередодні залили фундамент, а позавчора встановили янгола.

«Дуже приємно було працювати з цими хлопцями. І на війну вони йшли, не питаючи ні в кого, просто тому, що потрібно було захищати Батьківщину. Так само і цей пам’ятний знак встановили – взяли і зробили. Для мене спілкування з ними - дуже цінний і корисний досвід. Ми дуже злагоджено і продуктивно попрацювали. Крім того, майже половину суми вони зібрали самі. Самі. Не маючи великих статків. І сім’ї свої їм потрібно годувати. І на ліки витрачати кошти, бо прийшли з війни поранені, контужені, побиті. Такими бійцями варто пишатись», - наголошує Микола Крижанівський.

Перед урочистим відкриттям символу учасники АТО/ООС та воїни-афганці проведуть парад.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: надані Миколою Крижанівським










Читайте також