menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У групі були діти, які пережили бомбардування» – чергова зміна дітей відвідала курортне польське містечко (ФОТО)

18.08.2022 18:10

До дитячого табору у Криниці-Здруй відправили чергову зміну дітей

Влітку діти з Вінниччини мають змогу відпочити у Польщі, курортному містечку Криниця-Здруй. Протягом трьох тижнів діти з внутрішньо переміщених сімей, діти військових ЗСУ та ДСНС, дітей-напівсиріт та з малозабезпечених сімей. Дитячий табір «Колос-Братерство» приймала Фундація «Братерство», повідомляє I-VIN.INFO.

«Головна мета таких поїздок – дати дітям можливість відпочити, спокійно виспатись вночі без сирен чи повітряної тривоги, ознайомитись з чудовим містом Криниця-Здруй, а основне – знайти нових друзів», - розповідає супроводжуюча дітей та вихователька Вінницького навчально-реабілітаційного центру «Гніздечко» Ольга Мельник.

Під час чергової зміни дитячого табору в липні до Криниці-Здруй приїхали 44 дитини та п’ять дорослих супроводжуючих. Це були діти з різних куточків України, які наразі перебувають на Вінниччині. Зокрема, й ті, хто пережив бомбардування Ірпеня та Житомира. Наприклад, двоє дівчаток-сестричок ще в 2014 вимушено залишили Луганськ. А цьогоріч війна знову їх дістала під Києвом.

Як зауважує супроводжуюча дітей Ольга Мельник, в таборі щодня додавались різноманітні розваги та заходи. Був День казки, День Нептуна, а також волейболу та багато іншого:

«Кожного вечора ми з дітьми збирались і планували ті заходи, які ми можемо провести наступного дня за їх бажанням. Звичайно, були у нас обов’язкові режимні моменти: щоранку ми робили зарядку в мальовничих куточках міського парку, а також сніданок/обід/вечеря. Діти, які займались спортом, мали можливість організувати своє тренування на спортмайданчиках».

За період відпочинку діти двічі відвідали безкоштовно піцерію, а керівник Фундації «Братерство» Владислав Крейчі проплатив для них підйом і спуск на фунікулері на Замкову гору.

Діти могли побачити багато атракціонів, поїсти смаколиків, покататись на санній трасі та взяти на прокат велосипеда. Також багато дітей мали змогу навчитись грі в настільний теніс та більярд.

Майже кожного дня, за винятком дощових, каже Ольга Мельник, діти здійснювали різні піші переходи, адже Криниця-Здруй – красиве місто. Особливо ввечері, коли працював світловий фонтан у центральному парку. Вона додає, що діти відзначали, що поляки дуже люблять своє рідне місто, і робили безліч фото.

«Я розумію, що для кожної групи дітей можна придумати свої певні цікаві заходи. Це залежить і від підбору дітей, їхнього віку, витривалості та психологічного стану, але й багато залежить від керівника групи. Мій досвід роботи в дитячому будинку протягом 40 років допоміг мені згрупувати дітей, дати можливість їм подружитись, уникати певних конфліктних ситуацій чи згладжувати їх. Від початку я намагалась підтримувати зв’язок з батьками, щоб знати чи є в дітей певні проблеми або ж тривожні ситуації. Водночас, щовечора просила дітей зідзвонюватись з батьками і розповідати, як вони прожили цей день», - додає супроводжуюча дітей.

За час, проведений у Криниці-Здруй, діти стали самостійнішими:

«Вони могли прийняти душ, випрати речі у пральній машині, прибирати ліжко, скласти речі, зробити зачіски. Бути самостійними навіть сподобалось меншим дітям».

До того ж, діти змогли відволіктись від страхіть війни. Під час вечірніх бесід вони жартували, посміхались, намагались розповісти цікаві історії.

«Щирість польського народу вражає тим, як вони нам співчувають, намагаються допомогти, як гарно ставляться до нас та наших дітей. Наприкінці перебування в Польщі наші діти подарували польським друзям магнітики із зображенням різних місць Вінниці, а також сплели браслети із стрічок, що символізують кольори України та Польщі. І, звісно, на згадку про цю поїздку наші діти отримали подяки», - розповідає Ольга Мельник.

Вона додає, що по приїзду у Вінницю діти раділи зустрічі з рідними, але потім повертались до групи дітей, домовлялись про нові зустрічі, обіймались, а у декого на очах були навіть сльози.

Нагадаємо,«Літній табір баз сирен»: діти з Вінниччини поїхали відпочивати у польське курортне містечко.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото надані Ольгою Дем'янівною

Читайте також