menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У нашій державі є все необхідне, щоб ми розвивали економіку» – Сергій Кудлаєнко

12.03.2024 13:20

Розмова про важливість підтримки бізнесу та надання грантів тим, хто повертається з війни

Партнерська публікація

Співпраця між владою, бізнесом і громадою – ключовий елемент для створення стабільного та процвітаючого суспільства. Коли ці три складові працюють разом, вони можуть сприяти розвитку громад, розбудові інфраструктури, створенню робочих місць, підтримці соціальних програм та реалізації інноваційних проєктів. Саме про це розповів детальніше для I-VIN.INFO член громадського об’єднання «Ми - Вінничани» Сергій Кудлаєнко.

– Якою є взаємодія влади-бізнесу-громад у європейських країнах?

Кожна країна має свої проблеми в економіці чи по налагодженню комунікації між бізнесом і громадами. Саме на ІХ Європейському конгресі місцевого самоврядування у Польщі нашим завданням було не просто отримати досвід, а донести до європейських партнерів реальну картину того, що сьогодні відбувається в Україні. Також знайти зацікавлених інвесторів, адже наша держава має великий потенціал для цього. Особливо це стосується сільського господарства та туризму. 

У місті Міколайки, де проводиться конгрес, активно розвивають сферу туризму. У них багато озер, розвинена інфраструктура. Так готельно-ресторанний бізнес отримує з цього кошти. Усе тут підлаштоване під зимовий та літній відпочинок. Вони свої природні ресурси використовують, аби бізнес мав можливість заробляти кошти. 

Це ж саме стосується сільського господарства. У нашій державі є все необхідне, щоб ми розвивали економіку. Завдання влади - загальнодержавної, центральної та місцевої - створити відповідні умови. Як приклад, це місцеві податки щодо земельних ділянок. Особливо це стосується маленьких територіальних громад, які знаходяться біля обласних центрів. Тому що там більш цікава для бізнесу розбудова інфраструктури. 

Але у нас є величезна прірва між багатими і бідними. Є люди, які можуть собі дозволити купівлю нерухомості. А є ті, хто не має можливості платити навіть за комунальні послуги. Ось тут якраз має бути баланс. Завдання влади - підтримувати таких людей. Європейські країни, у свою чергу, пропонують соцпакети для людей похилого віку чи непрацездатних осіб. У нас же велика кількість хлопців повертається з війни. Вони мають певні обмеження за станом здоров'я і потребують підтримки. 

– Чи є ідеальна модель такої взаємодії?

Коли я був депутатом Верховної Ради, ми мали багато відряджень, адже опікувались саме проблемами місцевого самоврядування. І можу сказати, що ідеальної моделі взаємодії бізнесу-влади-громад немає в жодній країні. Тим паче, говорячи про оподаткування. Багато європейських країн мають ще більші ставки оподаткування, ніж в Україні. При цьому люди вкладають кошти, бізнес розвивається. 

Один з головних маркерів в такому випадку – те, що власники розуміють, як створювати бізнес. Бізнес може взяти кредити і виплачувати його з нормальними відсотками. Це також дозвільні документи – будівництво та отримання земельної ділянки. А підприємства можуть отримати пільгові умови.  

В Україні такого немає. У нас складно отримати земельну ділянку – є відповідні конкурси. Тому ця бюрократична процедура іноді унеможливлює відкриття власного бізнесу. Від цієї практики потрібно відходити, і не просто сідати за стіл та обговорювати проблеми, а створити такий собі «зелений коридор» між бізнесменами та чиновниками. Це дасть поштовх до розвитку економіки: будуть платитись податки,  створюватись нові робочі місця тощо. А наявність роботи у нашій країні для тих, хто повертається з передової, вкрай важливе питання.

Гарним прикладом є політика компанії МХП. Всі військовослужбовці, які там працювали і звідти пішли на фронт, постійно отримують повноцінну заробітну плату від компанії. І після повернення додому вони можуть продовжити свою роботу, тому що за ними зберігається робоче місце. Це і є соціально-відповідальний бізнес. МХП - одна з найбільших компаній, яка платить податки в бюджет і водночас підтримує Збройні сили України. Чим більше буде таких підприємств, тим буде легше забезпечувати малозахищені верстви населення у мінімальний спосіб.  

Особливо під час воєнного стану. Необхідно створити всі умови для бізнесу, щоб вони підтримували територіальні громади. У багатьох випадках це залежить саме від місцевої влади. Тому що саме вони повинні створити комфортні умови.

На жаль, на загальнодержавному рівні відміняються відповідні пільги на оподаткування для малих підприємців. Також сьогодні поновили планові перевірки від всіх контролюючих органів. Така тенденція ні до чого гарного не приведе. Підприємці, особливо малий бізнес, це ті люди і волонтери, які з першого дня ще з 2014-го року допомагали ЗСУ. Яскравий приклад, коли пенсіонери донатили по п’ять гривень з мобільного телефона на ЗСУ. Так само і сьогодні бізнесмени роблять необхідне, щоб забезпечити максимально наших хлопців на війні. 

– За яких умов можна буде сказати, що Україна стане успішним прикладом подібної взаємодії?

Україну можна буде вважати успішним прикладом взаємодії влади-бізнесу-громад за активної підтримки та надання можливостей розвитку ветеранського бізнесу. Грантова діяльність – це не просто. Але потрібно вміти нею займатись. Є певна специфіка тих організацій, які надають кошти, та це єдиний конкретний крок, за рахунок якого небайдужі люди можуть реалізувати щось своє. Зокрема, й «Ми-Вінничани» нещодавно провели у Вінниці грантовий конкурс на суми по 10 000 гривень, в якому взяли участь більше 100 людей. Це були звичайні люди, які хотіли просто зробити внесок у розвиток власної громади. Одні з таких поповнили шкільну бібліотеку навчальними матеріалами чи придбати принтер, а інші – створили навчальний стенд у медучилищі. І для ветеранів спільно з партнерами також проводили конкурс (до 100 000 гривень) на розвиток власної справи. Але ми визначили, що це мають бути військові. Вже визначені переможці і незабаром буде нагородження. Результати оголосимо публічно. 

Крім цього, ми взяли для себе, як пріоритет, максимально брати на роботу тих людей, які вже повернулися з війни. Без проблем можемо працевлаштувати бійців, які мають юридичну освіту.

Так, звернутись до офісу Сергія Кудлаєнка «Турбота» можна за номером телефону +380 (97) 048 28 28.

Нагадаємо, роль соціально-відповідального бізнесу у розвитку громад: досвід компанії МХП. 

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.  

Фото: i-vin.info 



Читайте також