menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«У прямих боях їх динаміка все одно є від’ємною» – українські експерти про тенденції стратегії росіян

12.01.2024 10:45

EKU є міжнародною координаційною організацією, що представляє інтереси українців у Європі

Цьогоріч Європейський Конгрес Українців (EKU) відзначатиме 75 років з дня заснування. Нещодавно його представники організували тематичну онлайн зустріч «2024: вирішальна битва з росією в Європі». На ній обговорили важливість залучення українців до виборів та стратегію війська рф на теперішній рік, повідомляє I-VIN.INFO.

Спікером на зустрічі був директор Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан. Він розповів, що від самого початку війни команда Центру займалась комунікаціями, будівництвом мереж, протидії російському впливу. Одним із питань, яке вони вирішили, збільшення штату людей під час створення сил територіальної оборони. Це мережування стало запорукою того, що українці втримались. Москалі розраховували на одну кількість, яку становило ЗСУ, і вважали, що зможуть з ними впоратись. Та вони не думали про підйом патріотичного духу серед людей:

«Найперше, за що бореться ворог – наш розум та свідомість, а також можливість впливати. Вони вже переконались, що ззовні своєю зброєю у них не вийде подолати Україну. І цьогоріч вони обрали для себе іншу тактику: роз’єднати і знищити поодинці. Подібна ситуація була ще з 1918-го року. Але наша боротьба триває не одну сотню років. Ми розуміємо, що вони застосовують ті ж інформаційні прийоми, аналогію з історією. Тобто, намагаються обманути, укласти мир, знайти прості рішення».

Сергій Кузан зауважує, що тоді у нас не було тилу у вигляді всього Євроатлантичного простору. Для України підтримки та зброї недостатньо, це не дозволяє вийти на рівень з росіянами, та самі українці складають вістря боротьби:

«Всі чули про «три доби», які давали нам провідні дипломати. І вони, дійсно, були збентежені діями і позицією наших союзників, які казали, що справа України вже вирішена».

Водночас, коли деяких ключових осіб посадили до в’язниці, динаміка суспільних настроїв почала змінюватись. Із жителів Сходу почала спадати «московська облуда». Перестали бути болючими дискусії, зокрема, про мову у нашому суспільстві. Виявилось, що це штучні речі, і достатньо було державі проявити характер. Тож на початок війни українці зайшли більш об’єднаними і готовими протистояти російській агресії.

«У стратегії росіян прослідковуються чіткі тенденції. Осінь 2022-го, коли звільнили Херсонщину, вони хотіли перемовин, натиснути політично, здійснювали штучне обрізання військової та фінансової допомоги. Тож мали час підготуватись надалі: провели наймасштабнішу мобілізацію. російська влада фактично платила життями своїх людей, щоб виграти час і щоб ми не могли прорватись до Азовського моря. Тезу про необхідність зупинки війни, безглузді втрати і невдалий контрнаступ росіяни почало поширювати через західні медіа. Вони продовжують робити таку інформаційну кампанію серед політичних еліт. Також виділяють великі кошти з бюджету, кожен їх регіон фактично здійснює військову повинність», – пояснює директор Українського центру безпеки та співпраці.

Все ж росіяни зіткнулись з тією проблемою, що у прямих боях їх динаміка все рівно є від’ємною. Тобто, виготовлення танків та іншої військової техніки і її розконсервування мають нижчі темпи, ніж знищення їхньої техніки. За 1,5 роки військо України знизило їх військовий потенціал на 50%. І якщо цьогоріч та у половині 2025-го року зберігатиметься така сама динаміка, за цей час ми знівелюємо весь російський військовий потенціал. Без громади держава сама не впорається з цим завданням.

За словами Сергія Кузана, росіяни мають коефіцієнт грошей. путін розуміє, що його армія досягла піку своїх можливостей, тому вони застосовують арсенал своїх спецслужб. Їх завдання – втрутитись у всі вибори в країнах Європи, просувати наративи ізоляціонізму тощо. Тому мешканці країн Європи мають тиснути на владу для допомоги Україні.

Наплив емігрантів з України для росіян може бути аргументом, ніби з України тікають. Але вони не розуміють, що кожен українець є потенційно дипломатом. Займати стійку позицію і говорити одним голосом, таким чином підсилюючи позицію України – обов’язковий елемент нашої війни.

Позицію, щоб з українцями рахувались, висловила біженка Оксана, яка тепер перебуває в Ірландії:

«Не розділяю думки, що у росії закінчується військова спроможність. Вони мають потенціал не тільки у військовій, а й інформаційній сфері. У них є своя мережа, вдало працюють у напрямку пропаганди. Нещодавно я проводила в Ірландії акцію і можу сказати наступне – бажання виходити на них в українців немає. А росіяни не будуть становити загрозу, якщо в нас буде правильно побудована система і інформаційний підхід».

Вона пояснила, що біженці, дійсно, є «зброєю», і варто проводити свою корисну пропаганду. Вислів «хто перший добіг ‘, того і правда», на її думку, працює. А саботаж на вищих рівнях доводить до того, що хочеться скласти руки.

Майбутні вибори. Наразі наближаються вибори і є кілька ключових точок. Як додала представниця EKU Соломія Хома, це 24 лютого (вибори до Європейського парламенту) і 16-17 березня (переобрання володимира путіна в рф).

У партіях є різні особи, які спокійно незаконно перетинали адміністративні межі кордонів України, які з 2014-го року брали участь у виборах в Криму, які схвалювали вибори на окупованих територіях. Вони досі є в різних партіях, особливо в Німеччині та Франції. І вони будуть балотуватись до Європейського парламенту. Це зафіксовані агенти кремля.

Тому фактично 24 лютого може бути останньою спробою, коли на рівні ЄС будуть прийняті системні санкції проти структур, фізичних осіб, які дотичні до допомоги російській агресії. Після цього починається активний політичний сезон – підготовка до виборів Європейського парламенту.

«В Ірландії є закон, який дозволяє висуватись навіть біженцям. Уявіть, якщо при владі будуть українці… До них будуть прислухатись, ми зможемо захищати власні інтереси. Потрібно, щоб українці долучилися до виборів, і тоді з нами будуть рахуватись. Євген Грицяк, дисидент, свого часу сказав: «росію можна здолати двома шляхами. Перше – підтримка Європи, а друге – просвітництво росіян», – підсумувала пані Оксана.

Довідково:

EKU є міжнародною координаційною організацією, що представляє інтереси українців у Європі. Засновано 4 січня 1949 року в Лондоні.

Нагадаємо,«Представництво росіян та білорусів на Іграх буде мінімальне», – виконавчий директор вінницького відділення НОК.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: скріншоти онлайн-зустрічі



Читайте також