menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У рейтинг прозорості від NewsGuard увійшло вінницьке медіа

20.10.2023 14:40

I-VIN.INFO стало єдиним вінницьким виданням серед 25 українських медіа

Нещодавно перші 25 українських новинних медіа пройшли ретельну перевірку на прозорість та надійність від міжнародних організацій. Серед них– Українська правда, Суспільне, Новинарня, Хмарочос, Громадське, Шо Там, Детектор медіа та інші. Єдиним вінницьким виданням, яке отримало рейтинг за протоколом JTI (Journalism Trust Initiative − Ініціативи журналістської довіри), стало I-VIN.INFO. Про це повідомляє І-VIN.INFO з посиланням на публікацію Репортерів без кордонів.

Всі 25 медіа виконали умови Надзвичайного протоколу JTI Репортерів без кордонів (RSF), вперше впровадженого в Україні у партнерстві з NewsGuard, який також оцінив їх на предмет достовірності.

«Протокол про надзвичайні ситуації JTI довів свою ефективність у висвітленні надійних джерел в українському медіа-ландшафті, —сказав помічник генерального директора «Репортерів без кордонів» (RSF) Тібо Бруттін.- RSF і NewsGuard запрошують керівників ЗМІ в Україні зв’язатися з нами, щоб включити їх до наступного раунду бенефіціарів, оскільки наші дві організації дозволять іншим українським редакціям брати участь у програмі найближчими тижнями».

Заповнення їхніх звітів про прозорість JTI та отримання рейтингу від NewsGuard також допомогли учасникам визначити прогалини та сфери вдосконалення своєї журналістської практики.

«Ці початкові рейтинги доводять стійкість українських медіа», —сказала віце-президентка відділу партнерства та керуюча редакторка у Європі NewsGuard Чайн Лаббе, яка керувала протоколом надзвичайних ситуацій для NewsGuard.- Багато українських ЗМІ, від місцевих новинних веб-сайтів до національних ЗМІ, продемонстрували високі стандарти журналістики, незважаючи на жахливі обставини, як з точки зору скорочення доходів, так і операційних труднощів.Це доводить, що можна підтримувати найвищі стандарти навіть у найважчі часи, і що стандарти мають значення».

У РБК зазначають, що українські медіа також зіткнулися з проблемами, пов'язаними з модерацією контенту, монетизацією чи доступністю. Це є наслідком того, що великі технологічні групи, рекламні технологічні компанії або маркетологи не мають належної інформації про медіа та видавців, яка б переконливо демонструвала рівень їхньої надійності. Ми сподіваємося, що завдяки надзвичайному протоколу JTI посиленому NewsGuard усі вищезгадані суб'єкти, а також організації, що надають гранти та інші донори зможуть винагородити етичну та професійну журналістику, полегшити доступ до інформації, яку вони надають суспільству в критичних умовах.

Довідково:

РБК − Репортери без кордонів захищають право кожної людини на доступ до вільної та достовірної інформації. Це право необхідне для того, щоб знати, розуміти, формувати думку і діяти в життєво важливих питаннях з повною обізнаністю, як індивідуально, так і колективно. Наша місія − діяти заради свободи, плюралізму та незалежності журналістики і захищати тих, хто втілює ці ідеали. Наш щорічний Всесвітній індекс свободи преси вимірює стан свободи преси у 180 країнах світу.

Ініціатива журналістської довіри (Journalism Trust Initiative − JTI) − це міжнародний стандарт для видавців новин, започаткований з ініціативи РБК і розроблений 130-ма міжнародними експертами як стандарт ISO. Він включає загальновизнані та узгоджені критерії досконалості для ідентичності та прозорості медіа, а також для професійних стандартів та механізмів підзвітності, які регулюють виробництво новин. Офіційний довідковий документ норм був опублікований у грудні 2019 року Європейським комітетом зі стандартизації (CEN) як CEN Workshop Agreement (CWA) 17493.

NewsGuard заснований медіапідприємцем, відзначеним нагородами журналістом Стівеном Бріллом та колишнім видавцем Wall Street Journal Гордоном Кровіцем, NewsGuard надає прозорі інструменти для протидії дезінформації для читачів, брендів і демократій. З початку роботи в 2018 році його глобальний штат кваліфікованих журналістів та інформаційних фахівців зібрав, оновив і розмістив понад 6,9 мільйона даних на більш ніж 35000 джерел новин та інформації, а також каталогізував і відстежив усі найпопулярніші неправдиві наративи, що поширюються в Інтернеті. Аналітики NewsGuard за допомогою численних інструментів штучного інтелекту оперують найбільшим і найбільш підзвітним масивом даних про новини в індустрії довіри. Ці дані використовуються для точного налаштування та захисту генеративних моделей штучного інтелекту, дозволяють брендам розміщувати рекламу на якісних новинних сайтах та уникати пропагандистських або містифікаційних сайтів, надають рекомендації щодо медіаграмотності для громадян та підтримують демократичні уряди у протидії ворожим дезінформаційним операціям, спрямованим проти їхніх громадян. Серед інших показників діяльності NewsGuard є аполітичні та прозорі критерії, які застосовуються його аналітиками для оцінки новинних джерел, на які припадає 95% онлайн взаємодії з новинами в дев'яти країнах.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на нашТелеграм-канал.

Фото: i-vin.info

Читайте також