menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

У сусідній із Вінниччиною Молдові пройшов фестиваль «У тіні Гіллястого Дуба» (ФОТО)

04.07.2022 10:20

Історія життя Штефана Великого, на честь якого проводять фестиваль, схожа на сучасну долю українського народу

Нещодавно у селі Кобиля Шолданешського району Республіки Молдова відбувся Національний фестиваль музики і народного танцю «У тіні Гіллястого Дуба». Цей фестиваль святкується вже більше 30 років. I-VIN.INFO з`ясовував, чому він має велике значення для мешканців Молдови.

«Ініціатива проведення цього фестиваль з`явилася у 1986 році – тоді він відбувся вперше. Вже через два роки фестиваль вийшов на національний рівень. Відтоді кожні два роки ми святкуємо фестиваль «У тіні Гіллястого Дуба», на який до нас приїжджають гості не тільки з інших регіонів Молдови, а також і з України та інших країн», - розповідає мер села Кобиля Анджела Абабей.

Родзинкою цього фестивалю є великий дуб, на честь якого він і названий. За легендами, відомий молдавський воєвода Штефан чел Маре, або Штефан ІІІ Великий, після своїх чисельних військових походів проти ворогів християнства відпочивав під кроною цього величавого дерева.

Цікаво, що історія життя та протистояння Штефана Великого чимось схожа на сучасну долю українського народу.

«Штефана чел Маре називали «Атлетом Ісуса Христа», адже він невеликими силами молдавської армії захищав кордони Європи від нашестя Орди та інших ворогів християнства», - каже колишня міністерка культури та освіти Молдови Моніка Бабук.

Цього року фестиваль «У тіні Гіллястого Дуба» радував відвідувачів різноманітною розважальною програмою. Хоровод учасників фестивалю, парад національних костюмів, пам`ятний захід, покладання квітів у бюста Стефана Великого, виступи танцювальних колективів, виставка народної творчості, атракціони для дітей та відвідання сільського музею – ось, що міг запропонувати цьогорічним відвідувачам фестиваль «У тіні Гіллястого Дуба».

«Цей фестиваль має для нас, молдован, велике історичне значення. Усі змалечку знають воєводу Штефана Великого. Дуже правильним я вважаю те, що його пам`ять слід увіковічувати, проводячи цей чудовий фестиваль», - розповідає учасник фестивалю Георгій.

Шолданештський район може похизуватися не лише цим фестивалем, в інших селах району також існує багато традиційних історичних заходів, які, нажаль, останнім часом не проводились через пандемію.

«Численні історичні особи пов’язані з нашим районом. Ми дуже раді, що тут народився Дмитро Матковський – це наш відомий письменник, також пишаємось нашою оперною співачкою Тетяною Лізняк, вона народилася тут, у Кобилі. Також у нашому районі народився Міхай Волонтір – всесвітньовідомий актор театру та кіно. Це не повний список чудових людей, які народилися у Шолданештському районі і прославили його не лише у Молдові, а й закордоном», - додає віце-головуюча «Єврорегіону «Дністер» Світлана Ротунду.

Ось такий багатий культурно-історичний спадок має Шолданештський район Республіки Молдова, зі своїми Героями та своїми традиціями. Багато не бідніших на історичну та культурну спадщину регіонів України зараз, на превеликий жаль, знаходяться під російською окупацією, де усілякі пам`ятки української історії цих регіонів безжально знищуються рашистськими окупантами.

«Молдова з першого дня страшної війни в Україні усім серцем показала щиру підтримку українському народові. Підтримка ця була і залишається не лише на словах, а і в діях, адже ми передавали та передаємо велику кількість гуманітарної допомоги, та з радістю приймаємо у себе біженців з України. Я впевнена, що Молдова усіма можливими силами допоможе Україні відновити не в останню чергу і зруйновану історичну та культурну спадщину, але для цього треба якнайшвидшого настання миру, чого ми і добиваємось на всіх міжнародних рівнях», - запевняє колишня міністерка культури та освіти Молдови Моніка Бабук.

Нагадаємо, поради вінничанам: які книги слід почитати під час війни.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото:Світлана Пустовіт / Аліна Вінніченко

Читайте також